Başkan Ulusoy: Açıklanan fiyatlar piyasa beklentisini karşılamış durumda

TAKİP ET

Uluslararasu Un Sanayicileri Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: "Açıklanan taban alım fiyatları ve 1000 TL'lik destek, piyasa beklentisini karşılamış durumda" dedi.

Dr. Eren Günhan Ulusoy yaptığı açıklamada; geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 civarında bir fiyat artışı olduğunu görüyoruz. Yapılan artış, maliyet artışlarını karşılayacak düzeyde. Özellikle çiftçilerin geçen yıldan daha fazla bir verim beklemesi sebebiyle eline geçecek toplam gelir, geçen seneye göre daha yüksek olduğundan çiftçinin beklentisine uygun bir fiyat olduğunu söyleyebiliriz. Zaten buğdayda ekim alanları 7 milyon hektar sınırlarını yeniden aşmış durumda. Daha önce ekim alanlarının 6.7 milyon hektara düştüğü görülmüşdü. Bu da ekim alanlarındaki daralma trendinin durduğunu ve ekim alanlarında artışa geçildiğini göstermektedir.
Açıklanan rakam da trendin devamını sağlayacaktır. Alım fiyatlarının yüksek olması ve prim desteği ekim alanlarında artışı sağlayacaktır. Özellikle bu 1000 TL’lik prim, geçen yıl sadece TMO’ya teslim edilen ürünlere uygulanmıştı. Bu rakamın da toplamda 6,5 milyon tonluk bir alımı kapsadığını görüyoruz geçen sene yapılan açıklamalardan, Bu sene verilen primin tüm satışlara uygulanması çiftçi için geçtiğimiz seneye oranla önemli bir avantaj olmaktadır.  
İhracat ve üretim alanları 
Mevcutta tarım ürünlerinde yüzde 20.4’lük bir ihracat artışı gözlemlenmektedir. Sektör olarak ülkedeki toplam ihracatta sağlanan yüzde 14.4’lük artışından da yüksek bir artış elde dildi. Bu artışa ilişkin değer bazında toplam 2,9 milyar dolarlık bir tarım ürünleri ihracatı söz konusu ve bunun da 1,8 milyar doları bitkisel ürünleri kapsamaktadır. Bitkisel ürünlerin alt kırılımında hububat, bakliyat ve yağlı tohumları da en büyük kalemleri oluşturuyor. 1,8 milyar dolarlık bitkisel ürün ihracatının yarısına denk gelen 946 milyon dolar hububat, bakliyat grubundan mayıs ayında ihracat gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,5’lik büyüme sağlanmaktadır. Un sektörü özelinde ise 576 milyon dolar ihracatın gerçekleşmesiyle içinde bulunduğu hububat, bakliyat sektöründeki en büyük kalem pozisyonunda yer almaktadır. Yani sırasıyla bitkisel ürünlerin içerisinde en yüksek tarım, tarımın içerisinde hububat, hububatın içinde en yüksek de un ihracatı yer almaktadır. 
(IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Un ihracatında 8 yıldır süregelen bir dünya liderlik konumunu korumaktayız. Geçen senenin mayıs ayına kıyasladığımızda değer bazında yüzde 27’lik, miktar bazında da yüzde 35’lik bir artış elde edildi. Un ihracatında yıl bazında ise 2023 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 12’lik bir artış sağlanmaktadır. Tonaj bazında takibin sağlanmasının en büyük nedeni ise değer bazında yapılacak takipte hammadde fiyatlarındaki ani değişimlerden dolayı karşılaştırma yapmanın zorlaşmasıdır. Özellikle sektör nezdinde Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle fiyat değişimleri yaşanması ihracat tutar hedefi belirlenmesini engellemektedir. Yüzde 7’lik artış hedefi ise önceki sezonda sağlanan 3,04 milyon tonluk un ihracatının içinde bulunan sezonda 3,25 milyon tona çıkmasıyla gerçekleşmektedir. Mayıs sonu itibariyle ise bu doğrultuda hedefi yakalayabilmeyi işaret etmektedir. Buna ilaveten önümüzdeki sezonda buğday hasadı üretimde geçen senenin rakamlarını yakalayıp ötesine geçebilecek yönündedir. Geçen sene 19,7 milyon tonluk bir hasat söz konusuyken, Bu sene bu rakamın 20 milyon tonu geçebileceği düşünülmektedir. Hammaddenin ülke içerisinde daha fazla miktarda üretiliyor olması da un ihracatında sanayicilere avantaj sağlayacaktır.