Bir gün artık 24 saat değil, nedeni ise çok enteresan!

TAKİP ET

Bilim insanları tespit etti: Dünya hiç olmadığı kadar hızlı dönmeye başladığı iddia edilirken, bir günün artık 24 saat olmadığı ifade edildi.

NTV'nin haberine göre, Bilim insanları, Dünya'nın kendi ekseninde daha hızlı döndüğünü belirledi. Yapılan çalışmaya göre, Dünya son 50 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı dönüyor ve bu yüzden bir gün artık 24 saatten daha kısa sürede tamamlanıyor.
LiveScience'ta yer alan habere göre, 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürdüğü ortaya çıkarıldı.
Aynı habere göre, bu 1960'lı yılların sonlarından itibaren kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana saptanan en kısa gün olarak kayıtlara geçti.
Bu keşif sonrası ortaya çıkan artık bir günün 24 saatten yaklaşık olarak 0,5 saniye daha kısa sürmesi nedeniyle saniyelerin değişip değişmeyeceği konusunda tartışmalara yol açtı.
Bu çok ufak bir fark olarak görülse de özellikle uydular ve iletişim ekipmanları Ay, Güneş ve diğer yıldızların konumlarına bakılarak belirleniyor ve Güneş zamanı ile hizalanan gerçek zamana dayanıyor. Bu nedenle milisaniyelik farklar bile bilim insanları için oldukça önemli.

Negatif artık saniye nedir? Dünya'nın hızlı dönmesinin etkileri neler?

Daily Mail'in haberine göre ise; Dünya son 50 yıldır her zamankinden hızlı dönüyor. Uzmanlar 'orta yol' bulmak için daha önce hiç denenmemiş olan 'negatif artık saniyeye” başvurmayı değerlendiriyor. Peki, Negatif artık saniye nedir? Dünyanın hızlı dönmesinin etkileri neler?

Resmi veriler son 50 yılda Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünün hızlandığını gösteriyor. Dünya kendi etrafında daha hızlı döndüğünden günler de kısaldı. Bunun bir sonucu olarak da 1 günün artık 24 saatten daha kısa olduğu belirtilen haberde, uzmanların bu farkı ortadan kaldırmak ve zamanı yeniden Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşüyle paralel hale getirmek için saniye silip silmemeyi tartıştığı aktarıldı. Ortaya çıkan artık bir günün 24 saatten yaklaşık olarak 0,5 saniye daha kısa sürdüğü açıklandı.

Saniye silmek anlamına gelen 'negatif artık saniye'ye bu zamana kadar hiç başvurulmamıştı ama atomik saatle Güneş zamanını aynı hizada tutmak için 1970'lerden bu yana 27 'artık saniye' eklenmişti.
1960'lardan bu yana, atomik saatler gün uzunluğunun son derece hassas kayıtlarını tutuyor ve son 50 yılda Dünya'nın kendi etrafında bir dönüşünü  24 saatten 86.400 saniye daha kısa bir sürede tamamladığını ortaya koydular.
19 Temmuz 2020'de gün, tam 24 saatten 1.4602 milisaniye kısaydı. Bu, 1960’larda kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en kısa gün oldu. 2020'den önce en kısa gün 2005'te gerçekleşti, ancak bu rekor son 12 ayda 28 kez şaşırtıcı bir şekilde kırıldı.

Eğer Dünya’nın dönüşünü saatte 1 km hızlanırsa, kutuplardaki sular ekvatora gideceği için ekvator etrafındaki deniz seviyesi birkaç santimetre yükselir. Eğer gezegen saatte 1 km hızlanırsa, o zaman bu uydular artık uygun konumlarda duramaz ve uydu iletişimleri, televizyon yayıncılığı, askeri ve istihbari operasyonlar en azından geçici süreliğine kesilebilir. Dünya ne kadar hızlı dönerse, günler o kadar kısalır bu da vücuda olumsuz etki yapabilir.
 

dünya neden hızlı dönüyor