Bölgede ve Dünyada Öne Çıkanlar (2 Ağustos 2020 Pazar)

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı tarafından gündem bilgilendirme raporu yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile telefonda bayramlaştı.
o Liderlerin karşılıklı olarak Kurban Bayramı tebriğinde bulunduğu görüşmelerde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konularda iş birliğinin güçlendirilmesi kararlılığı vurgulandı.
> Terörle Mücadele
• Irak'ın kuzeyindeki Zap bölgesinde tespit edilen 4 PKK'lı terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi.

> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, "Son günlerde yaşanan gelişmeler, adım adım hayata geçirmekte olduğumuz Maraş politikamız konusunda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

o Özersay, yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafı ve diğer uluslararası aktörlerin, dikkatli şekilde ilerlendiği sürece Kıbrıs Türk tarafının kapalı Maraş'a dair politikasının hayata geçeceğini ve buna engel olamayacaklarını anladığını belirtti.

o "Altı yıl önce kapalı Maraş'ın KKTC yönetimi altında açılması vizyonumu ortaya koyduğumda buna gülüp geçenler vardı, şimdilerde gerek Kıbrıs Türk tarafındaki pek çok aktör ve kamuoyu artık bu politikayı desteklemeye başladı." diyen Özersay, Türkiye'nin de artık bu vizyona tam destek verdiğinin altını çizdi.

o Özersay, bu gelişmeler ve özellikle Rum tarafının bunu engelleyemiyor olduğu yönündeki itirafının, durumu ve doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

o Özersay, "Son günlerde yaşanan gelişmeler, adım adım hayata geçirmekte olduğumuz Maraş politikamız konusunda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." ifadesini kullandı.

4 GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU
2 Ağustos 2020

o "Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertesinde dünyada kabul gören statüyü de kullanarak Maraş vizyonumuzu uluslararası anlamda en iyi şekilde anlatabileceğime ve dünyadaki aktörlerin olası tepkilerini önleyerek kapalı
Maraş'ı Kıbrıs Türk yönetimi altında mülkiyete dair haklara saygı göstererek eski sakinlerine açabileceğime inanıyorum. Ekim ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi kapalı Maraş'ın açılması açısından çok kritik olacak. "

o Ezber bozan bu vizyonu hayata geçirmek için uluslararası alanda proaktif bir diplomasi izleyeceğini kaydeden Özersay, gerek bu konuda gerekse diğer dış politika konularında sürekli yeni fikir üreten ve hareket halinde olan bir yaklaşım ortaya koyacağını vurguladı.

> Avrupa
• Libya'daki Avrupa Birliği (AB) Misyonu, ülkenin doğusundaki Bingazi'de askeri mahkeme tarafından 15 yıl hapse mahkum edilen gazeteci İsmail Ebu Zeribe'nin hemen serbest bırakılması çağrısında bulundu.
o Misyondan yapılan yazılı açıklamada, askeri mahkemenin iki yıl tutukluluğun ardından Ebu Zeribe'yi 15 yıl hapis cezasına çarptırmasının endişeyle takip
edildiği belirtildi.
o Bingazi'deki yetkililere gazeteciyi derhal serbest bırakmaları, temel haklara ve ifade özgürlüğüne saygı duymaları çağrısı yapılan açıklamada, gazetecinin ne ile suçlandığına dair bilgi verilmedi.
• Almanya’nın başkenti Berlin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine karşı başbakanlık binası önünde protesto gösterisi yapıldı.
o "Querdenken 711" adlı bir oluşum tarafından Kovid-19 önlemlerini protesto etmek amacıyla başkentte düzenlenen yürüyüş, organizatör tarafından sonlandırılmasının ardından binlerce gösterici başbakanlığın önüne gitti.

Ulusal Makamlardan Resmi Açıklamalar
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
o “Tedbire ihtiyaç var: Günlük yeni hasta sayımız 1.000 sınırında. Bu sayının altına inmek için 33 gün süren bir çabamız olmuştu. Yeni hasta sayılarının artış eğiliminde olduğu iller: Ankara, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Konya. 36 ilimizde ise 3 gündür yeni ağır hastamız olmadı.”

• İletişim Başkanı Fahrettin Altun:
o “Sayın Cumhurbaşkanımız dün çeşitli uzmanları arayarak Psikoloji eğitiminin sorunları hakkında bilgi aldı ve açıköğretim konusu dahil olmak üzere Psikoloji eğitimi hakkında ivedi bir rapor hazırlamaları için Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na talimat verdi.”
• Milli Savunma Bakanlığı
o “Terör örgütü PKK/YPG hain yüzünü bir kez daha gösterdi. Teröristlerin Tel Abyad’ın Hafiyah köyünde sivillerin kullandığı patika yola tuzakladığı mayının patlaması neticesinde 2 masum çocuk yaşamını yitirdi.
o “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin müşterek icra ettiği TurAz Kartalı Tatbikatı planlandığı gibi başarıyla devam ediyor.”
o “Kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız neticesinde, Irak kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen 4 PKK'lı terörist icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.
o “NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) emrinde görevli İspanyol ESPS ALVARO DE BAZAN ve TCG YILDIRIM fırkateynleri ile TCG DOĞAN ve TCG MARTI hücumbotları arasında 30 Temmuz 2020 tarihinde Kuzey Ege’de deniz eğitimleri icra edildi.”