Muhammed Mursi eşi Necla Mahmud? Necla Mahmud kimdir?

TAKİP ET

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin eşinin kalp krizi geçirdiği yönündeki haberleri oğlu Abdullah Mursi yalanladı

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi geçtiğimiz gün, Kahire'de yoğun güvenlik önlemleri altında defnedildi. Cenaze işlemleri sonrası sosyal medyadan Muhammed Mursi'nin eşi Necla Mahmud kalp krizi geçirip vefat ettiği haberleri oğlu Abdullah Mursi tarafından yalanlandı.

Haberturk.com'dan Emrah Doğru'ya açıklamalarda bulunan Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı, sosyal medyada Mursi'nin eşinin kalp krizi geçirdiği yönündeki haberleri görünce hemen oğlu Abdullah Mursi'yi aradığını söyledi. Abdullah Mursi'ye taziye dileklerini iletmek isteyen Kışlakçı, haberin doğru olmadığını, Necla Mahmud'un yaşadığını öğrendi. Abdullah Mursi annesinin sağlık sorunları olduğunu, ancak durumunun şu an için çok iyi olduğunu belirtti. 

Kışlakçı, "Sosyal medyadaki dezenformasyona dikkat etmemiz gerekiyor. Kuvvetle muhtemel Mursi'ye dünyada yönelen büyük sempatiyi bazı çevreler yıpratmak amacıyla kara propaganda yürütüyor buna çok dikkat edilmesi gerek. Ben vefat haberini duyunca hemen Rahmetli Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi'yi aradım başsağlığı dileyecektim ki oğlu annesini yaşadığını söyledi" dedi.

MUHAMMED MURSİ’NİN EŞİ KİMDİR?

Necla Mahmud, 1962'de Mısır'ın başkenti Kahire'nin bir banliyösü olan Ain Sems'de doğdu.Mısır'da ilköğretimini ve liseyi okudu, sonra ABD'ye giderek orada eğitim gördü.

Amerikalı müslümanlar için çalışmalar yaptı.ABD'de bulunan Kaliforniya İslami Merkezi'nde görev aldı.Ardından Müslüman Kardeşler çatısı altında çalıştı.

1979'da Muhammed Mursi ile ABD'de tanıştı ve hayat arkadaşı oldu.

Necla Mursi, eşiyle birlikte eğitim amacıyla gittiği ABD'den dönüşünün ardından kendisini, Mısır'ın yaşadığı siyasi sorunlar ve sıkıntıların ortasında buldu.

Anavatana dönmenin getirdiği sevince rağmen eşinin "Müslüman Kardeşler Teşkilatı" (İhvan) üyeliğinden dolayı sık sık gözaltı ve tutuklamalara maruz kalması sebebiyle Mursi, sıkıntılarla dolu bir sürece girdi. 1990'lı yıllarda eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimi karşıtı olmaları sebebiyle çocuklarının da gözaltına alınmaları hayatı yaşanmaz hale getirmişti.

Eş Mursi, Tunus'ta 2011 yılında başlayan Arap Baharı ateşinin Mısır'a sıçramasıyla gelişen olayların kendisini nasıl etkileyeceğinden belki de habersizdi. Muhtemelen, büyük ayaklanmayla gelen ve beklenen rejim değişikliğinin ardından yeni sistemde eşinin başrol oynayacağı da aklının ucundan geçmemişti.

Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasıyla birlikte başlayan süreçte Necla Mursi her zaman eşinin yanında yer aldı, toplantılarında ve seçim kampanyalarında onu yalnız bırakmadı.

Mısır'da demokratik seçimlerle eşinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından kendisine düşen First Lady'lik makamında medyadan uzakta kalmayı isteyen Mursi, daha çok mütevazı bir anne olarak yaşamını sürdürdü.

Necla Mursi, 2013 yılında askerin yönetime el koyması ve barışçıl gösterileri kanlı bir şekilde bastırmasıyla sonuçlanan darbe sırasında da eşine desteğini sürdürdü.

Görevinden uzaklaştırıldıktan sonra, önce bilinmeyen bir yere götürülerek alıkonulan daha sonra da tutuklanarak hapse mahkum edilen eşine gözlerden uzakta desteğini vermeye devam eden Mursi, 5 yıl içinde eşini yalnızca 2 kez görebildi.

Darbenin ardından yaşanan zor süreçte, eşi aleyhinde açılan davalarda suçlamaları reddeden Necla Mursi, sosyal medya hesabından da daima eşini destekleyen ve ona cesaret veren paylaşımlarda bulundu.

Halihazırdaki rejimin destekçileri tarafından yapılan suçlama ve karalamalara genellikle sosyal medya hesapları üzerinden cevap veren Mursi, büyük çoğunlukla ise sessiz kalmayı tercih etti.

Muhammed Mursi eşi kimdir