MÜSİAD Sudan şubesinin açılışını gerçekleştirdi

TAKİP ET

Yurtiçinde ve yurtdışında açtığı şube ve iletişim noktalarıyla Türkiye'nin en yaygın teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Sudan şubesinin açılışını gerçekleştirdi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı açılış konuşmasında Beşiktaş'ta yaşanan hain terör saldırısına da değindi.

Olpak, “Menfur olayda hayatını kaybeden polislerimize ve vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bizi derinden yaralayan bu saldırıların bizi yolumuzdan döndüremeyeceğini, milletimizin geleceği için çalışmaya daha fazla devam edeceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

Afrika’nın en büyük ülkelerinden Sudan’a, Türkiye’nin en büyük STK’larından olan MÜSİAD’ın şubesini açarak, milletler arasında bir başka büyük köprü inşa ettiklerini söyleyen Olpak, “Şu anda var gücümüzle Afrika’da; hem Afrika, hem de Türkiye adına, karşılıklı fayda sağlayacak işbirlikleri için seferberlik halindeyiz. Her ne olursa olsun, sonunda emek, alın teri, dostluk ve kardeşlik kazanacak, 21’inci yüzyıl Türkiye ve Afrika yüzyılı olacak” diye konuştu.

MÜSİAD’ın Sudan şubesinin açılışına, Sudan Ziraat Bakanı İbrahim Adem Ahmad Eldahil, Sudan Yatırım Bakanı Müddesir Abdülgani, Türkiye Sudan Büyükelçisi Cemalettin Aydın ile Sudan ve Türkiye iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Açılış konuşmasında özellikle son 20 yıldır, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin giderek güçlendiğine değinen Olpak, “2011 itibarıyla, Türkiye, Afrika’ya en çok yatırım yapan ilk 5 ülke arasına girdi. Türkiye’nin Afrika kıtasına yaptığı doğrudan yatırımlar, 6.2 milyar $'a ulaştı. 2015’in ekim ayında Financial Times’da yayınlanan bir rapora göre, Türkiye, Afrika’da doğrudan yabancı yatırımlar arasında en fazla istihdam sağlayan ülke. Ayrıca, 2005’in Türkiye tarafından ‘Afrika Yılı’ ilan edilmesi, 2008’de Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’nin düzenlenmesi, 2010 yılında kabul edilen Afrika Strateji Belgesi’nin uygulanmaya başlaması, bu yıl Kasım Ayında Türkiye'de gerçekleştirilen Afrika Zirvesi, Türkiye ve Afrika ilişkilerinin son yıllarda kazandığı ivmeyi gösteriyor. Biz de bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye ve Afrika’nın uzak olmayan bir gelecekte, her alanda daha sıkı ortaklıklar kuracağını tahmin ve temenni ediyoruz” dedi.

“Türk yatırımların önündeki engeller kaldırılacak”
Sudan MÜSİAD açılışı için gittikleri Hartum’da, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasbu Abdurrahman’ın Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda MÜSİAD heyetini kabul ettiğini ifade eden Olpak, “Sayın Hasbu Abdurrahman, Türkiye ve Sudan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmek için Türk yatırımların önündeki engellerin kaldırılacağı taahhüdünde bulundu. Düzenlediğimiz iş forumları, ülke panelleri, birebir tanışmaların gerçekleştiği özel heyet ağırlamaları ile üyelerine Afrika’daki ticaret ve yatırım fırsatlarını anlatmaya gayret eden bir STK olarak bu gelişmeyi çok önemsiyoruz. Bu yılın mayıs ayında, Ankara’da, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’ni açtık. Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz uluslararası ticaret fuarımız 16. MÜSİAD EXPO’nun hedef bölgesi Afrika’ydı.  MÜSİAD Sudan açılışımız ile Afrika ile ilişkilerimizi güçlendirmek için önemli bir adım atmış olduk” dedi.

MÜSİAD