Rus sözcü Zaharova'ya Türk takipçisinden iltifat! Dağ Lalesi gibisin!

TAKİP ET

Türk kullanıcı, Mariya Zaharova'nın fotoğrafına "Dağ lalesi gibi güzelsin." yorumunu yaptı.

Ülkesinin uluslararası arenadaki durumuna ilişkin yaptığı açıklamalarla bilinen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu kez farklı bir konuyla gündem oldu.
Zaharova, Facebook sayfasından maskeli ve gözlerinin ön planda olduğu bir fotoğrafı "İran heyeti ile görüşmelere hazır" notuyla paylaştı.
Zaharova'nın binlerce beğeni ve yüzlerce yorum alan fotoğrafına Fatih Uçar adındaki bir Türk kullanıcının yazdıkları dikkat çekti.

"DAĞ LALESİ GİBİ GÜZELSİN"
Türk kullanıcı, fotoğrafın altına "Sen dağ lalesi gibi güzelsin" notunu düştü. İfadesini dağ ve lale emojileriyle paylaştı.
Rus sözcüden, takipçisine yanıt gecikmedi. Zaharova, "O (dağ lalesi) neye benziyor?" diye sordu.

LALENİN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ
Söz konusu kullanıcı, dağ lalesinin fotoğrafını paylaşarak yanıt verdi. Diğer kullanıcıların da dikkatini çeken Zaharova ile Türk takipçisi arasındaki diyalog, kısa sürede gündem oldu.

DAĞ LALESİ NEDİR, DAĞ LALESİ NEREDE YETİŞİR
Baharın müjdecisi sayılan dağ lalesı ( anemone ), bazı türleri yurdumuzda  yetişen güzel bir kır çiçeği cinsidir. Manisa lalesi de  denir.
Dağ laleleri, düğünçiçeğigiller ( ranunculaceae ) familyasının 'anemone' cinsindendirler.  Gerçek lale ( tulipa ) türü  değildir Hakiki manisa lalesi ( Tulipa orphanidea ) zambakgiller ( liliaceae )  familyasının  'tulipa' cinsindendir, kırmızı çiçekli bir bitkidir. Sanılan gibi endemik değildir.


Baharın müjdecisi olan dağ laleleri, çoğu zaman  kış aylarında çiçek açmaya başlar. 
Dağ lalelerinin ( anemone ), dünya üzerinde 60'dan  fazla  türü bulunmaktadır.  Yurdumuzda altı  türü yetişmektedir. Çok yıllık, yumrulu ya da rizom köklüdürler. Bazıları süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Dağ laleleri ( anemone ), güneşli ya da  yarı gölge yerleri ve organik madde bakımından zengin, geçirimli, nemli toprakları  tercih eder. Yumru ve tohumla ürer.
Mitolojide de adı geçer. Bir efsaneye göre aşk ve güzellik tanrıcası Afrodit'in, yaralı sevgilisinin kanlarının aktığı yerde bitmiş ve buradan dünya ya yayılmıştır.

Rus sözcü Zaharova