E- Devlet Üzerinden ÇKS Erişim Müjdesi

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarımda inovasyon ve dijitalleşmenin kısıtlı kaynaklardan daha etkin yararlanabilmede artık bir zorunluluk haline geldiğini işaret ederek, bundan böyle ÇKS başvuru ve kayıt güncellemelerinin e-Devlet üzerinden yapılabileceğini söyledi.

   Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Üreticinin işini kolaylaştırmaya dönük dijital dönüşüm hamlesiyle ilgili müjdeyi üreticilerimize geçtiğimiz günlerde Sayın Bakanımız vermiştir. Tekrar edecek olursak; üreticilerimiz, bundan böyle desteklemeler için tüm başvurularını İl- İlçe Müdürlüklerimize bizzat başvurarak değil, e-Devlet üzerinden zahmetsizce yapabileceklerdir.

            Yaklaşık 2 milyon 171 bin 646 çiftçimizin yer aldığı ÇKS'de, başvuruların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak sistem geçtiğimiz günlerde hizmete girmiştir. Düzenlemeyle; dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani hem çiftçimiz, dijital çağın imkânlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve hem de Bakanlığımız ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayabilecek.

            Söz konusu hizmetle; e-Devlet Kapısı üzerinden arazi bilgilerinde değişiklik yapılmasını kapsamayıp, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerimiz yararlanabilecektir. Sistemin, gerçek ve tüzel kişiliği haiz çiftçilerimizin kolayca kullanabileceği biçimde tasarlandığını ve süreç içinde gelişerek çiftçimizin iş yükünü daha da azaltacak şekilde güncelleneceğini hep birlikte göreceğiz.

            Bu arada, belirtmekte fayda var ki e-Devlet'ten başvuru çiftçilerimiz için sadece bir seçenek olup dileyen çiftçilerimiz tıpkı bugüne kadar olduğu gibi İl veya İlçe Müdürlüklerimiz üzerinden de bizzat başvurularını yapabileceklerdir. Yine ürün beyan formlarındaki ‘muhtar ve 2 azanın imzası’ şartı, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır. Yine, ziraat odalarından her yıl alınan ‘çiftçi belgesi’ de sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecek olup başta da ifade etiğimiz gibi bununla hedeflenenlerden biri de bürokrasinin azaltılmasıdır.

            Bu kapsamda; üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçilerimiz, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabilecek ve resmi nitelikte olacak bu belge için ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacak ve e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden herhangi bir ücret de talep edilmeyecektir. Başvuru sırasında ödenen ve arazi büyüklüklerine göre (9 ile 39 lira arasında değişen) sembolik ödeme ise üreticilerimizin beyan ve tercih etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden bilahare karşılanabilecek ve ‘Tarım Cebimde’ mobil uygulaması da en kısa sürede hizmete sunulacaktır.

            Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereği 23 Eylül 2022 tarih ve 31962 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan Talimat gereğince;

            - Çiftçilerimiz ürün güncellemelerini 1 Eylül 2022- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerinden ve dilerlerse e- Devlet üzerinden 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapabileceklerdir.

            - İlk defa ÇKS’ye müracaat eden üreticilerimizin, bağlı bulundukları İl- İlçe Müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini yapması gerekmektedir.

            - Her yıl istenen Çiftçi Belgesi sadece ilk başvurularda istenecektir.

            - Çiftçilerimiz ürün değişikliklerini sadece Şubat ayı içerisinde yapabilecektir.

           Bu hatırlatmalardan sonra, düzenlemenin üreticilerimizin işlerini kolaylaştıracağı umuduyla 2023 yılı üretim sezonunun bereketli olmasını diliyorum.” dedi.