Canik Uludağ Ortaokulu Fatma Çavuş'un Köyünde

TAKİP ET

Samsun Canik Uludağ Ortaokulu'ndan ikinci kez Fatma Çavuş'un Köyü olan 19 Mayıs İlçesine bağlı Dağköyüne ziyaret düzenlendi.

Canik Uludağ Ortaokulu, geçtiğimiz Nisan ayında yaklaşık 120 öğrenci ve öğretmen ile birlikte ilk Türk köyü olan 19 Mayıs İlçesine bağlı Dağköyüne ziyaret gerçekleştirdiler.15 Haziran 2022 dün 150 kişilik öğrenci, öğretmen ve veliler ile ikinci kez Fatma Çavuş'un köyü ziyaret edildi.


 Öğrenciler ve öğretmenler tarih kokan Dağköyü karış karış gezdiler. Kurtuluş Savaşı dönemi Milli Mücadele öncülerinden olan, Kadın Türk Kahramanı Fatma Çavuş'u kabri başında ziyaret ettiler. Fatma Çavuş isimli kitabın yazarı Samsunlu Hasan Yiğit'in katılımı ile  Dağköy'ün ve Fatma Çavuş'un yaşadığı ve mücadele verdiği yerler tek tek gezildi.

Samsunlu yazar Hasan Yiğit romanında yer verdiği olayları, yaşanılan mücadele yerlerini tüm öğrenci, öğretmen ve velilere anlattı.


 Öğrenciler Fatma Çavuş'un yaşadılklarını bizzat mücadele edilen yerleri görerek kitabın yazarı olan Hasan Yiğit'e sorular sorarak yaşanılan ve verilen mücadelelerin nasıl olduğunun bilincine varmış oldular.
  İlk Türk köyü olarak da bilinen Dağköy, Kadın Kahraman Fatma Çavuş kabri başında ziyaret edilerek dualar edildi.

Dağköy'de bulunan muazzam camide öğrencilere güzel bilgiler aktarılarak dualar edildi. Dağköy gezisi esnasında ikamet eden yaşlılardan da eskiye dair bilgiler alındı. Fatma Çavuş'un erkek gibi güçlü ve cesur bir Kahraman olduğundan bahsettiler. Samsunlu Yazar Hasan Yiğit romanında da bahsettiği gibi Kocakulak çeşmesine inildi,çeşme başında Fatma Çavuş'un eskiye dair yaşadıkları anlatıldı. Kocakulak çeşmesinden şifa ile sular içildi. 


Fatma Çavuş'un anıtı önünde dev Türk Bayrağı dalgalandırarak  milli manevi duygular coşturuldu. Okul Müdiresi Zerrin Karagöl Şen katılımından dolayı yazar Hasan Yiğit'e, Dağköy'e ulaşımında destek veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'e ve Dağköylülere ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Öğrenciler buram buram tarih kokan bu güzel köye sevgilerini bırakarak Dağköyden ayrıldılar.

Haber: Yadigar Karataş
 

Canik Uludağ Ortaokulu Fatma Çavuşun Köyünde