1. Sınıf Hikaye Kitapları (Okuma Kitapları) Nedir ve Neden Önemlidir?

TAKİP ET

1. sınıf hikaye kitapları , çocuğun yıllar boyu sürecek olan eğitim hayatının yapıtaşını oluşturan o ilk senenin; derslerle, öğretmenlerle, notlarla ve tabii ki okuma/yazmayla tanışılan o ilk yılın en önemli yardımcısıdır. www.ilkokulmarket.com adresinden temin edebilirsiniz.

1. Sınıf Hikaye Kitapları (Okuma Kitapları) Nedir ve Neden Önemlidir?

1. sınıf hikaye kitapları , çocuğun yıllar boyu sürecek olan eğitim hayatının yapıtaşını oluşturan o ilk senenin; derslerle, öğretmenlerle, notlarla ve tabii ki okuma/yazmayla tanışılan o ilk yılın en önemli yardımcısıdır. Bir diğer deyişle 1. sınıf okuma kitapları , çocuğun gelecek hayatındaki “nitelikli okuma” ve “okuduğunu analiz edebilme” gibi kavramları ona ta en temelde kazandırmayı hedefleyen kaynaklardır; doğal olarak da pek çok önemli özelliği bünyesinde barındırır. 

Öncelikle 1. sınıf okuma kitapları, çocuğun gelecek hayatına değin sürdürebileceği bir okuma alışkanlığı edinmesi için “doğal” bir itici güçtür; ilgi çekici olması ile bu doğallığı yakalar ve çocukta bir şeyler okuma isteğini kendiliğinden ortaya çıkarır. İlgi çekiciliği kadar bunun bir diğer temel nedeni, 1. sınıf okuma kitapları, 1. sınıf ilköğretim ders kitapları içerisindeki bilgi ve metinlerde olduğu gibi bir not, takdir ya da ödev kaygısı gütmez; çocuk yalnızca okur ve okuduğu şeyin keyfini çıkarmaya bakar. Tabii ki bu süre esnasında da fark etmeden okuma düzeyini ilerletir, fakat sonuç olarak bir değerlendirme kaygısı gütmeden, sadece zevk için okuyan çocuk okumanın tadına gerçekten varıp bunu devam ettirmek ister. İşte bu da çocuğun sağlam temelli bir okuma alışkanlığı kazanacağını anladığınız ilk nokta olacaktır.

Bir diğer önemli nokta, 1. sınıf okuma kitapları içerisindeki metinlerin konusu ve ana fikridir; zira bu hikayeler çocuğunuza manevi açıdan pek çok şey katabilir. Bu manevi şeyler etik ve vicdanlı bir birey olma, bazı önemli kişisel özellikler, davranışlar veya alışkanlıklar edinme ya da aile ve arkadaşlarla pozitif ilişkiler kurma gibi son derece önemli konuları kapsar. 1. sınıf hikaye kitapları, bu kitapları okuyacak kitlenin yaş ortalaması düşünülerek hazırlandığından ve tam da o dönemdeki çocukların bazı değerleri yeni yeni kavrama ve edinme çağı olduğundan, bu tip noktalar içermektedir. Çocuk “iyi” olanı birileri tarafından “böyle yap/yapma” formatı dışında, eğlenceli bir içerik içerisinde, neden-sonuç ilişkisi kurarak öğrenir.

Kısacası 1. sınıf okuma kitapları, çocuğun yalnızca okuma hızını artırmaya değil, onun okuma alışkanlığı edinmesine ve davranışsal/düşünsel açıdan iyi bir birey olmasına da yardımcı olur. Bu nedenle de mutlaka edinilmesi gereken kaynaklardır.

1. Sınıf Hikaye Kitapları (Okuma Kitapları) Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuğunuz ya da öğrencileriniz için 1. sınıf hikaye kitapları almaya karar verdiniz, fakat neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bilmiyorsunuz; o halde, birkaç önemli noktanın altını çizerek aradığınız yüksek nitelikteki kitapların genel özelliklerinden bahsedelim.

Teknik özellikle başlamak gerekirse, kitabı okuyacak çocuğun yalnızca 7-8 yaşında olduğu gerçeğini gözeterek, görsellerle beslenmemiş, küçük puntolu ve uzun metinli kitaplardan uzak durulmadır. Bu tip kitaplar dünyadaki en harika hikâyeyi içerse dahi görünüşündeki o yoruculuktan dolayı çocuk tarafından kapağı bile açılmadan rafa kaldırılacaktır. Bu nedenle çizim ve fotoğraflarla bezeli, iri puntolu ve renkli baskılı kitaplar tercih edilmelidir.

Teknik kısma oranla içerik kısmında dikkat edilmesi gereken çok daha fazla şey vardır. Örneğin görsel içeriğinde şiddet ya da korku uyandıracak şeyler; metin içerisinde argo, küfür, propaganda ve korku/şiddet öğeleri bulunmamalıdır. Bu durum imkânsız bir şeymiş gibi görünebilir; ancak ne yazık ki piyasada çok fazla kitap bulunduğundan, bilinçsiz insanlar tarafından bu tip içeriklere sahip korkunç materyaller üretilip satışa sunulabilmektedir. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz 1. sınıf okuma kitapları ya da kitap setlerini şöyle bir inceleyerek sepetinize atmalısınız.

1. Sınıf Okuma Kitapları Tavsiye

 Dikkat edilmesi gereken her noktaya dikkat edilerek hazırlanmış; canlı, kaliteli, bol görselli, eğlenceli, öğretici ve aynı zamanda ekonomik 1. sınıf hikaye kitapları satın almak isterseniz ilkokul hikaye kitapları (ilkokul okuma kitapları) sayfasında bütün bu özellikleri bir arada barındıran 1. sınıf okuma kitapları setine ulaşmış olacaksınız. Piyasadaki pek çok seçeneğin arasında nadiren bahsedilen tüm maddeleri barındıran kitaplar bulunur; ve siz, işte bu nadir sete ulaşmaya çok yakınsınız.

Unutmayın ki 1. sınıf okuma kitapları, çocuğunuzun ilköğretim 1. sınıf dönemini büyük bir başarıyla sonlandırmasına yardımcı olmakla kalmayıp onun okuma alışkanlığı edinmiş, bilinçli ve iyi bir birey olmasının da önünü açar. Siz de doğru bir kaynakla, bütün bunların hepsini aynı anda gerçekleştirebilirsiniz.

1. Sınıf Hikaye Kitapları