Disleksi nedir? dislektik çocuk nasıl anlaşılır? Disleksi tedavisi!

TAKİP ET

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği, 1-7 Kasım Özgül Öğrenme Güçlüğü Farkındalık Haftası öncesinde dolu dolu bir farkındalık semineri gerçekleştirdi. Canik Kültür Merkezi'nde gerrçekleştirilen seminere, öğretmenlerin ve ailelerin katılımıysa oldukça yüksekti.

Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, Dernek Başkan Yardımcısı Avukat Burcu Akar Muratoğlu, İl Temsilcisi Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Buket Alkaş, İl Yönetim Kurulu üyesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Melih Nuri Karakurt ve Hatice Tarkan Doğanay'ın katılımıyla gerçekleştirilen seminerde Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün ne olduğu, nasıl tanılandığı, bu çocukların eğitim süreçlerinde neler yapılabileceği, nasıl tedbirler alınabileceği ve dislektik bireyler ve ailelerinin yasal hakları konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Konuşmada gecikme, Yeni sözcükleri yavaş öğrenme; yön ve zaman kavramlarını kavrayamama; harfleri tanımada, nesne ve kavram isimlerini hatırlamada, yazılı sözcükleri seslendirmede güçlük çekme; bir sözcükteki benzer harfleri ayırdetmede zorlanma ve harflerin yerini değiştirme; okurken kelime ve satır atlama gibi birçok belirtiye sahip olan disleksinin geleneksel eğitim ortamında yeterli zekaya ve sosyokültürel fırsata sahip olmasına rağmen akıcı okuma ve okuduğunu anlama sorunuyla kendini gösteren nörolojik temelli bir öğrenme güçlüğü olduğunu belirten Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, disleksinin çocuklarda ilkokul dönemine kadar yeterince erken tanılanamadığını ifade ederek Tanılama sürecinin erkene alınmasının çocukların geleceklerini kurtarabileceğini ve bunun hayati bir önem taşıdığını vurguladı. Derneklerinin farkındalık yaratmak için kurulduğunu belirten ve kendisi de bir dislektik çocuk babası olan Tokar, "Çocuklar harfleri ters yazıyorsa, paragraf atlıyorsa, din, tanrı, takvim, zaman ve para gibi soyut bilgileri zor öğreniyorsa, ailelerin bir psikiyatriste başvurmaları ya da tanılama süreçlerinden geçmeleri gerekiyor" dedi.

Dernek Başkan Yardımcısı Avukat Burcu Akar Muratoğlu'nun dislektik bireyler ve ailelerin yasal hak ve menfaatlerini nasıl koruyacakları kanunlar ve yasal mevzuatlardan örnekler vererek sıraladığı seminerde İl Temsilcisi Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Buket Alkaş ise Samsun’da tanılanmış 2000 çocuğu ve aileyi ilgilendiren böyle önemli bir konuda yapmayı hedefledikleri birçok çalışma olduğunu belirterek özellikle dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren ve çocukların akademik ve sosyal hayatlarında büyük sıkıntı ve özgüven eksikliğine neden olan disleksi problemi olan bireyler ve ailelerinin yaşadıkları sorunlarla baş edebilmeleri ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için ailelerin ve öğretmenlerin çocuklara nasıl yaklaşmaları ve neler yapmaları gerektiğini anlattı.

Seminerin sürprizi ise Disleksi kamu spotu oldu. 1 Kasım'dan itibaren tüm ulusal ve yerel televizyonlarda yayınlanmaya başlanacak ve disleksi üzerine farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan kamu spotu Türkiye'de ilk defa Samsun'da izlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği'nin işbirliğiyle hazırlanan kamu spotu katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Seminer sonunda Samsun İl Milli Eğitim Şube Müdürü Serdar Özdemir ve Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alicengiz Ciğerci önemli bir konuda öğretmenlere ve ailelere farkındalık kazandırdıkları için memnun olduklarını belirterek konuşmacılara çiçek sundular. 

Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği