Kavak'ta Çevre ve Kalkınma Konulu Konferans

TAKİP ET

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kavak Meslek Yüksekokulunca (MYO) sürdürülebilir, sağlıklı, dengeli doğal bir çevre ve kalkınma konulu konferans düzenlendi.

MYO Konferans Salonu'nda Müdür Prof. Dr. Necati Menek'in açılış konuşmasının ardından OMÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanife Büyükgüngör, sürdürülebilir, sağlıklı, dengeli doğal bir çevre ve kalkınmanın önemiyle ilgili sunum yaptı.

Çevre kirliliklerinin insan kaynaklı olduğuna işaret eden Büyükgüngör, "Çevreyi kirletmeden çevreden yararlanmak için, araştırma ile teknolojik önlemleri almalıyız. Toplumda çevre bilincini oluşturmalıyız. Teknolojik gelişme ve yasal düzenlemeler kapsamında toplumsal olarak örgütlenmeliyiz. Gördüğümüz gibi bazı canlıların nesilleri tükenmiştir. Ormanlarımız daralmakta ve her yıl tonlarca toprak denizlere taşınmaktadır. Bunlar insanlardan kaynaklanan olumsuzluklar. Öyleyse çözüm olarak ortak geleceğimizi birlikte korumamız ve ortak geleceğimiz için birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

Prof. Dr. Büyükgüngör, doğal kaynakları tüketirken çevreyi ön plana alarak kalkınmanın hedef alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

- Zabıtadan pazar denetimi

Ladik Belediyesi zabıta ekipleri haftanın çarşamba günleri kurulan ilçe pazarında denetim yaptı.

Zabıta ekipleri gıda satışı yapılan pazar tezgahlarında incelemede bulundu, ürünlerin son kullanım tarihleri, ürün ambalajları, genel hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı ve ambalajlı bakliyat ürünlerinin gramajları kontrol edildi.

Belediye Başkanı Selim Özbalcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendileri için insan sağlığının ön planda geldiğini vurguladı.

Özbalcı, "Belediye olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ürün tüketmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda bir bakıma eğitim amaçlı olan bu denetimlerimizden vatandaşlarımızın yanı sıra pazar esnafı ve diğer köylü satıcılarımız da memnun kalıyor. Belediye zabıta kiplerimiz tarafından gerek çarşı ve gerekse pazar esnafımıza yönelik denetim çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek." dedi.

- Arı kovanlarında kış bakımı

Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, kışa hazırlık bakımı çok iyi yapılan arı kovanlarının kışı atlatarak bahara çıkabileceği bildirildi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle geceleri havaların soğumaya başladığı bu günlerde arıcıların arı kovanlarını kontrol etmesini ve bakımlarını yapması gerektiğini hatırlattı.

Bakımı çok iyi yapılan arı kovanlarının kışı atlatarak bahara çıkabileceklerini vurgulayan Demir, "İlçemiz gündüzleri sıcak geceleri soğuk oluyor. Arıcılarımız gündüz sıcak geçen havaları fırsat bilerek arılarını tekrar gözden geçirmeli, kovanların temizliğini yapıp, yiyeceklerini tamamlamalı, yine arı mevcuduna göre bölme tahtaları ile kovan hacmini ve uçuş deliklerini küçültmelidir." diye konuştu.

Ladik içesinde kayıtlı 2 bin 600 arı kovanının bulunduğu belirtildi.