Aydın, 'Bağ-Kur'u dolan işyerini eşine devrediyor'

TAKİP ET

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Türkiye'de BAĞ-KUR prim gününü dolduran esnafın işyerine kapanış vererek eşine dostuna işyeri açarak faaliyetini yeni işyerinde devam ettirdiğini savundu.

İflas nedeniyle esnafın kepenk kapattığı ve Türkiye'de en fazla kepenk kapatan esnafın Samsun'da olduğu yönünde haberlerin basında yer alması üzerine kapanışların birçoğunun iflas gerekçesiyle olmadığını kaydeden Eyüp Aydın, "Ekonomik nedenlerle kepenk kapatan esnafımız var. Ama kapanış veren esnafın birçoğu, BAĞ-KUR prim gününü tamamlayan esnafın yaşı bekleyene kadar boşuna BAĞ-KUR primi ödememek için kapanış vererek eşinin veya bir yakının üzerine yeni iş yeri açmasından kaynaklanıyor" dedi.

İnsanların BAĞ-KUR prim borcunu tamamlamasına rağmen emeklilik için yaşını beklemek zorunda kalması ve yaşını beklerken işyeri olduğu için prim ödemek zorunda kalmasının mantık kurallarına aykırı olduğunu vurgulayan Aydın, "Esnafımız bu nedenle işyerini kapatıyor ve eşinin dostunun üzerine yeni işyeri açarak faaliyetlerine yeni kayıt üzerinden devam ettiriyor. Kapanış veren işyerlerinin büyük çoğunluğu aynı mekanda, aynı isimle faaliyetlerini sürdürdüğü görülüyor. Yalnızca işyerinin sahipleri değişiyor. İşyeri kapanışlarının yüzde 40'ına yakınının gerekçesinin altında bu sebep yatmakta" diye konuştu.

Birçok esnafın BAĞ-KUR prim borçları altında ezildiğini ifade eden Başkan Aydın, “İşyerini faal bir şekilde çalıştıran esnafımızın çok sayıda giderleri olduğu gibi Bin TL’ye yakın BAĞ-KUR ödemesi de en büyük giderler arasında yer almakta. Emeklilik için ödemesi gereken pirim gün sayısını dolduran çok sayıda esnafımız yaşını beklerken BAĞ-KUR ödememek için işyerini başkalarının üzerine devrediyor. Hükümetin bu konuda yeni bir düzenleme yaparak prim gün sayısı dolan esnafımızın yaşını beklerken geçen süredeki prim ödeme bedellerini minimum seviyeye çekmesidir. Eğer ödemeler düşerse esnafımız da işyerini başkalarının adına devretmez” diye kaydetti.

Kaynak; samsunetikhaber