Aydın; Sicil Affı Şart

TAKİP ET

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, ekonomik kriz nedeniyle esnaf ve sanatkarın zor duruma düştüğü ve çok sayıda esnafın sicillerinin bozulduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2019 yılında ekonomik saldırılar nedeniyle zor bir yılı geride bıraktığını ve 2020 yılının da aynı geçmesinden endişe ettiklerini belirten Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, " Esnaf özellikle SSK ve Bağ Kur primlerini ödemekte zorlanılıyor. Bunlarla ilgili düzenli ödeyenler için bazı teşvikler var ama 2019 yılında ekonomik sıkıntıya düşen esnafların düzenli ödeme yapamamalarından kaynaklı sicillerinde bozulma oldu. Bundan kaynaklı düzenli ödeme yapamadıkları için bu teşviklerden yararlanamıyorlar" dedi.

Bağ Kur borçlularının hastanelerde muayene olabildiklerini ama borçları nedeniyle ilaç alamadıklarına işaret eden Aydın, "Bağ Kur borcunu ödemek için kredi çekmek isteyen çok sayıda esnaf sicili bozuk olduğu için kredi kullanamamakta. Esnaf kefalet kooperatiflerinin yıllık faiz oranları yüzde 8 seviyelerinden yüzde 4,5 seviyesine çekilmiştir. Bu esnaf için büyük bir can simitidir ama çok sayıda esnafımızın sicili bozuk olmasından dolayı bu fırsatı da değerlendirememekte" diye konuştu.

Hükümetten sicil affı beklentilerinin olduğunu vurgulayan Aydın, "Sicil affı ile Bağ Kur ve SSK primlerinde de bir düzenleme gerekli. Düzenli ödeme yapan esnafa uygulanan indirimin tüm esnafı kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmekte. Sicil affının gelmesi durumunda ekonomide büyük canlılık yaşanacaktır. Küçük esnaf ve sanatkar ekonominin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ekonomideki canlılık küçük esnafla başlar. Hükümet ekonominin eskisi gibi canlanmasını istiyorsa ivedilikle sicil affı ile Bağ Kur ve SSK prim borçları için bir çalışma başlatmalı" şeklinde konuştu.

Eyüp Aydın