Başkan Aydın'dan Örnek Çalışmalar

TAKİP ET

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, esnafı için whatsapp hattı dahil bir çok hizmeti gerçekleştirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 korona virüs olayı Samsun'u da etkisi altına alması sebebi ile iş dünyasında ve ekonomide ciddi yıpranmalara neden oldu ve olmaya devam ediyor. Özellikle küçük esnaf, yani emeğini ekmeğini günlük kazançla elde etmeye çalışan insanlar bu durumdan en çok etkilenen kesim olmuş durumda. 

Esnaf ve sanatkar zaten 2019 yılı içerisinde yaşanan ekonomik kriz ve kur dalgalanmaları ile ciddi bir sıkıntı içersinde mücadele veriyordu. 2020 yılı için "toparlarız" diye beklerken Esnaf birde  bu gün yaşadığımız virüs illeti ile karşılaştı. Esnafın içinde bulunduğu durum hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, "Öyle oldu ki bizler 2019 yılını 2020 yılında tolere etmeyi düşünürken tam aksine zaten bir yükün altında iken bir başka yük daha bindi sırtımıza. Dünyaca yaşanan bu sıkıntı belki de ilk diyebileceğimiz bir olağan üstü durum. Bunun farkındayız ve Ülkemizin de bu durumu en iyi şekilde yönettiğini de görüyoruz" dedi.

Tüm sektörlerde yaşanan sorunlar olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarında  bu süreçte yaşadığı sorunlar gün gün ortaya çıkmaya başladığına vurgu yapan Aydın, "Önce bazı işyerleri doğrudan temaslı işletmeler ve risk oluşturduğundan dolayı geçici faaliyetleri durduruldu. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı getirildi. Daha sonra açık kalan işyerlerinde personel kısıtlamasına gidildi Daha sonra çalışma saatlerine düzenleme geldi. Zaten zar zor bulabildiğimiz çırak kalfa gurubu olan 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi gibi birçok önlemler alındı. Bu alınan önlemlerin hepsi yerinde ve olması gereken önlemler ve esnafımızda her zaman olduğu gibi harfiyen uyguladılar. Ancak Öyle oldu ki gelir elde edemeyecek duruma geldi esnaf. Akşam eve götüreceği ekmeğini nasıl kazanacağını düşünür oldu. Gelecek kaygıları artmaya başladı psikolojik olarak da etkilenmeye başladı insanlar. Zor bir süreçten geçiyoruz" diye konuştu.

Bu süreçte neler yapıldığını hatırlatan Aydın, "Önce Ekonominin ve istikrarın devamı için tedbirler alındı Kamu bankaları devreye girdi hazine destekli teşvikler oluşturuldu. Krediler,sgk,devletin bazı alacakları gibi ödemeler ötelendi ertelendi. Ne kadar yeterli Tartışılır. Çünkü bu teşvik ve  desteklerden faydalanan esnafımızda oldu. Faydalanamayan esnafımızda oldu. İlerleyen günlerde ertelenen SSK primleri, vergiler, krediler üste ödenmeye başlayacak bu durum nasıl atlatılacak tartışılır yaşayıp göreceğiz" diye belirtti.

AYDIN'DAN ESNAFINA 2 BİN MASKE
Oda olarak üyelerine imkanları doğrultusunda ellerinden gelen desteği verdiklerini vermeye de devam ettiklerinin altını çizen Aydın, "Büyük şehir ve ilçe belediyelerinden taleplerimiz oluyor ve sağolsunlar Başkanlarımız hiçbir isteğimizi geri çevirmiyor. Aynı zamanda Valiliğimize bağlı vefa destek gurubumuzdan zor durumda olan ve gerçek ihtiyaç sahibi esnaflarımız için talepte bulunanlara yardım alabiliyoruz. Üyelerimize bugüne kadar 2 bin in üzerinde maske dağıtımında bulunduk halende dağıtmaya devam ediyoruz" dedi.

ÜYELERİNE KUMANYA YARDIMI
65 yaş üstü üyelerinin tamamına belirli aralıklarla ulaşıp ihtiyaçlarını sordukları ve taleplerini yerine getirdiklerinin kaydeden Aydın, "Aynı Zamanda Bu güne kadar 27 ihtiyaç sahibi üyemizin ihtiyaçlarını imkanlarımız doğrultusunda karşıladık 130 üyemize de gıda yardımında bulunduk. Üye esnaflarımız yanında çalışan 158 personelimize de hem giyecek hemde gıda desteği sağladık. Sanayi sitelerimiz içersinde dezenfekte çalışmaları düzenli devam ediyor 65 yaş üstü üyelerimizin 1 Haziran dan itibaren işyerlerini gerekli tedbirleri alarak açmaları kararı da ayrıca bizleri sevindirdi. Umarız Bu konuda bir sorun yaşamayız" diye konuştu.
 
WHATSAPP HATTI KURULDU
Odanın üyelerle iletişiminin sağlanması için teknolojik imkanlardan yararlandıklarını kaydeden Aydın, "Bu süreçte üyelerimize özel bir whatsapp hattı oluşturduk (05537735355) sürekli üyelerimizle iletişim halindeyiz. Gelen tüm talepleri gerek odamız imkanları ile gerek ilgili kurumlar aracılığı ile  yerine getirmeye çalışıyoruz. Özellikle Odamız üyesi esnaflarımıza her fırsatta üzerine basa basa sesleniyorum. "YANLIZ DEĞİLSİNİZ" Her ne olursa olsun ne sıkıntınız sorununuz olursa olsun bize ulaşın. Bu süreci ancak birlik ve beraberlik içinde atlatabiliriz" diye kaydetti.
 
UMUTLAR 2021'E ERTELENDİ
Odalar ve bağlı oldukları kuruluşlar özellikle böyle zor günlerde esnafının yanında olmak için kurulmuş yapılar olduğunu vurgulayan Aydın, "Tüzüğümüzde birinci maddemiz Esnaf ve Sanatkarı koruyup kollamak işini ve işleyişini kolaylaştırmaktır. O yüzden tüm esnaf ve sanatkarlarımız kendisini çaresiz yanlız hmesin elimizden geldiğince ne yapmamız gerekirse gücümüzün yettiğince sesiniz oluruz. Umuyorum ki bu süreç bittiğinde herşey yoluna girecektir. Belki 2020 yılı beklentilerimizi karşılamadı ama 2021 yılına huzur ve refah ile gireceğimize cani gönülden inanıyorum. Her ne kadar 1 haziran dan itibaren Normalleşme sürecine girilse de bütün herkes gibi esnaflarımızın da tedbirlerini esnetmemeli özellikle maske temizlik ve mesafe şartlarını büyük bir disiplinle uygulamalıdır. Umarız her şey gönlünüzce olur" şeklinde konuştu.