Başkan İkiz: 'Orjinal tirit Havza'da'

TAKİP ET

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz bölgede özellikle kış aylarında pişirilen Tirit sezonunun havaların soğuması ile başladığnı belirterek; 'Bir çok yerde tirit yapılıyor ama orijinal tirit Havza'da' dedi.

Tirit sezonunun açılması ile ilçede faaliyet gösteren bir tirit evini ziyaret eden Havza Belediye Başkanı Murat İkiz 2013 yılında Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği odun ateşinde pişirilen Tirit için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını ve patent aldıklarını belirterek; “Kış aylarında bölgemizin vazgeçilmezi olan, odun ateşi ile pişirilen tirit için Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Vezirköprü ilçe adına  yapılan çalışmalar ile Türk Patent Enstitüsünden patent aldık. 2013 yılında Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak yapmış olduğumuz başvuru sonrası bölgemizde kış aylarının vazgeçilmezi olan Tirit'in, Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Samsun Kaz Tiridi’ adı ile patentlendi. Şimdi Samsun ve bir çok yerinde tirit yapılmakta.” Dedi.

Orijinal tiridin kaz asma usülü ile yapıldığını belirten İkiz; “Bir çok yerde tirit yapılıyor ama orijinal tirit Havza’da. Tirit sıcak tüketilen bir yiyecek türü. Havza’da bacalara asılarak yapılan tirit hem lezzeti hemde örselliği ile geçmişten gelen o lezzeti en iyi şekilde yansıtmakta.”  Dedi.

Tirit’in kazların asılması ile yapıldığını ve yaklaşık 2 - 3 saat sürdüğünü belirten İkiz, “Tiritteki asıl amaç yemek değil, uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır. Bu geleneği tanıtmak için 14 yıldır Samsun başta olma üzere, İstanbul’da tirit geceleri düzenledik. Son üç yıldır ise Avrupa’da farklı şehirlerde tirit gecesi düzenlemekteyiz.” Dedi.