Başkan Öztekin: Kalkınma paketi umut oldu ama bankalar...!

TAKİP ET

SAMGİAD Başkanı Onur Öztekin, bankaların İstikrar Kalkanı Paketi uygulamasını tam manasıyla gerçekleştirmediğini belirterek, "Devletimizin açıklamış olduğu İstikrar Kalkanı Paketi bu süreçte iş dünyasına umut oldu fakat paketin açıklanmasından bu yana geçen süreçte bankalar nezdinde uygulamaların tam manasıyla gerçekleştirilemediğini görüyoruz." dedi.

Samsun Genç İş İnsanları Başkanı Onur Öztekin, Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında alınan  İstikrar Kalkanı Paketi uygulamasının bankalar tarafından tam manasıyla uygulanmadığını kaydetti. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Başkan Öztekin, "Tüm dünya ile birlikte şu anda ülke olarak da maalesef Pandemi ile ciddi bir sağlık tehdidi altındayız. Öncelikle vatandaşlar olarak devletimizin aldığı tedbirleri desteklemek ve uygulamak durumundayız. Bu tedbirler hem kişisel sağlığımız hem çevremizin sağlığı açısından çok ciddi önem taşımaktadır. 

Derneğimizin bağlı olduğu Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu ve Karadeniz Genç İş İnsanları Federasyonu’na bağlı diğer derneklerimiz ile birlikte sürekli istişareler yaparak sosyal yardımlaşmaların içinde bulunmaya, üyelerimizin ticari olarak yaşamış oldukları sıkıntılı süreçlerde birlikte olmaya ve birbirimizi ayakta tutmaya dikkat ediyoruz.

Yaşadığımız bu süreçte kişisel sağlığımızı düşünmenin yanı sıra ticari işletmelerimizin de sağlığını düşünmek zorundayız. Pandemi’nin ülkemizde yayılmasıyla birlikte çoğu işletmelerimiz alınan kararlar doğrultusunda kepenk kapattı, açık olan işletmelerimiz de ise normal olarak ciddi ciro kayıpları yaşadı. Bu süreçle birlikte en üzücü olan ise istihdamda yaşanılan azalmalar oldu. Devletimizin açıklamış olduğu İstikrar Kalkanı Paketi bu süreçte iş dünyasına umut oldu fakat paketin açıklanmasından bu yana geçen süreçte bankalar nezdinde uygulamaların tam manasıyla gerçekleştirilemediğini görüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız tarafından, işe devam destek paketi kapsamında 40 Milyar TL, maaş ve işletme giderleri için 16 Milyar TL, firmaların keşide ettiği çek ödeme desteği için 8 Milyar TL kefalet limiti tahsis edildiği KGF web sitesinde de açıklanmış olup iş insanlarımızla yaptığımız görüşmelerde hepsinin düzenli olarak bankalara başvurduğu fakat kendilerine tüm kamu ve özel bankalar tarafından limitlerin dolduğu, KGF‘ye giriş yapılamaması gibi gerekçelerle tüm iş insanlarımız müspet veya menfi cevap alamamakta olup kredi kullanamamaktadır. İş insanlarımızın merak ettiği husus; bu kefalet limitlerine karşılık gelen kredilerin bugüne dek ne kadar kısmının kullandırıldığı, bu kredilerin sadece çok büyük ölçekli şirketlere mi tahsis edildiği, eğer bu şekilde kullandırıldıysa ne kadarlık bir dilimin kullanıldırdığını, ekonomimizin %75’ini oluşturan KOBİ’lerimize ne zaman sıra geleceği, eğer bu şekilde ise kullanıldırılacak tutarın ne kadar olacağı ve ne zaman kullandırılacağıdır. İçinde bulunduğumuz olağan üstü sürecin farkında olan esnafımız elini taşın altına koyarak faiz yüküne katlanarak borçlanıp istihdamı azaltmamaya, evine ekmeğini götürmeye çalışırken bankaların net olamaması insanların daha fazla korkuya kapılmasına neden olmaktadır.

Yaşanılan bu süreçten elbirliği ile en güçlü şekilde çıkıp, dünyada kartların yeniden dağıtılacağı, dengelerin yeniden kurulacağı sürece ülke olarak güçlü girebilmemiz için işyerlerimizin de üretime ve istihdama devam etmesi en fazla önemi arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın açıklamış olduğu paketin en önemli unsuru olan kredilerin bir an evvel uygulanması ve gereken adımların atılmasını dernek üyelerimiz ve şehir esnafımız adına talep etmekteyiz." diyerek sözlerine son verdi.

SAMGİAD Başkanı Onur Öztekin