Başkan Ulusoy: 2 milyonluk bir ekstra kaynak yaratıldı

TAKİP ET

IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin buğday stoklarında bir sorun olmadığını belirterek, "Stoklarımıza ve iç tüketimimize  yönelik 2 milyonluk bir ekstra kaynak yaratılmış durumda" dedi.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, TGRT Haber'de Yaprak Hırka'nın sunumuyla yayınlanan Gündem Ekonomi programında buğday emtia fiyatlarını ve Türkiye'nin buğday stoklarını değerlendirdi. Başkan Ulusoy, pandeminin önemli bir stok talebini piyasaya getirdiğini belirterek, "Birçok ülke tüketimin haricinde de stok için ürün satın almaya başladı. Bu nedenle, bu yılı farklı bir sezon olarak değerlendirmemiz lazım" dedi.


TÜRKİYE KÖPRÜ KONUMUNDA
Türkiye'nin çok özel bir konumu olduğunu kaydeden Ulusoy, "Türkiye, hem kendisi önemli bir üretici hem de un, makarna, bulgur, bisküvide mamul ihracatcısı. Aynı zamanda bu ihracatı gerçekleştirmek için buğday ithalatçısı. Karadeniz Bölgesi'nden gerçekleştirdiği ithalatlarda da burada önemli bir oyuncu. Dolayısıyla Türkiye'nin konumu bu piyasalar arasında köprü oluşturan bir konum. Arz-talep dengelerinde ki eksiklikleri gidermek konusunda köprü bir ülke . Türkiye'nin mevsim olarak normalin altıda yağışların olduğu, nispeten kurak geçen bir sezonda yer alıyoruz. Bu bir meteorolojik kuraklıktır. Tarımsal kuraklık olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bir önceki seneye göre bir miktar eksik bir üretim yapmamız söz konusu" diye konuştu. 
2 MİLYONLUK EKSTRA KAYNAK YARATILDI
 Türkiye'nin stoklarını da değerlendiren Ulusoy, "Stoklara baktığımızda da geçtiğimiz yıl 9. 7 milyon tonluk bir ithalat gerçekleştirdik. Buna karşılık 7. 7 milyon tonluk mamül ihracatımız söz konusu. Dolayısıyla stoklarımıza ve iç tüketimimize  yönelik 2 milyonluk bir ekstra kaynak yaratılmış durumda. Mayısın 20'sinden itibaren Adana Çukurova bölgesi ve hemen akabinde Güneydoğu'da  hasat dönemi başlamış olacak. Şu anda stoklarla ilgili bir sorun bulunmuyor diyebiliriz.  Türkiye'de enflasyondan daha üstünde bir artışla fiyatların devam edeceğini bekliyoruz."

IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy