BES'den 100 bin Hanenin Elektriği Sağlanacak

TAKİP ET

Enerji de dışa bağımlılığı azaltmak için yönelinen yenilenebilir enerji alanında yerli teknoloji kullanılıyor.

Bitkisel ve evsel atıklardan enerji üreten santraller kuran Mimsan, Trabzon’da da 100 bin hanenin elektriğini, şehir çöpünden elde edilen RDF denilen atıktan türetilmiş yakıt ile sağlayacak. 
Mimsan tarafından Araklı’da kurulmaya başlanan ve bu yılın Ekim ayında devreye alınacak olan biyokütle enerji santralinin yatırımcısı Evra Enerji 2021 yılının Ocak ayından itibaren elektrik satışına başlayacak.

13 MWe kapasiteli enerji tesisinde Trabzon şehir çöpünden elde edilen RDF, gazlaştırma ve yakma yöntemiyle elektrik üretilecek. Proje kapsamında günde 1000 ton şehir çöpünün RDF’ye çevrilerek bertaraf edilmesi yöntemiyle yaklaşık 100 bin hanenin elektriğini sağlayacak bir enerji üretilecek. 
 
Biyokütle enerji santrallerinde mühendislik ve üretim gücünü birleştirerek anahtar teslimi çözümler sunan Mimsan’ın dizaynını, imalatını ve yardımcı ekipman tedariğini üstlendiği “Trabzon Biyokütle Enerji Santrali”nde  (BES) yerli ekipmanlardan dolayı mevcut YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) tarifesine ek olarak 26$/MWe destek alınacak.
 
Türkiye’de biyokütle enerji sektöründe bir çok santral kuran ve bunların en önemlileri arasında Oltan-Köleoğlu Enerji’ye (OKE) ait Çorum ve Afyon’daki iki tesis de yer alan Mimsan’ın Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada 2020 YEKDEM’inde devreye almayı hedefledikleri Trabzon Biyokütle Enerji Santrali ile referanslarının kurulu gücünün 78 MWe kapasitesine ulaşacağını söyledi. 

Türkiye’de yıllık üretilen atık miktarının 29 milyon tona ulaştığını belirten İlhan, “Mimsan olarak geliştirdiğimiz atık bertaraf teknolojileri ile ‘sıfır atık’ hamlesine katkı sağlamayı ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda faaliyete başlayacak olan Trabzon Biyokütle Enerji Santrali, atık bertarafı ve enerji üretiminin yanında, istihdama da katkı sağlayacaktır” dedi.