Burhan Erçal: Nisan sonuna kadar Zirai Don tehlikesi var

TAKİP ET

Erçal Grup'a bağlı Erçal Fındık tesisleri yönetim kurulu başkanı Burhan Erçal, Ordu'daki fındık bahçelerinde geçen hafta yaşanan zirai donun etkilerini ve genel tespitlerini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Burhan Erçal, incelemelerine öncelikle 700 rakımlı Ortaca Köyünden başladığını belirterek, “ağaçları yakından incelediğimde % 20-30 oranında yapraklarda ve çiçeklerde kahverengine dönmüş haliyle donun etkisi  görülmekte” diye yazdı.

Ordu ve çevresindeki fındıktaki don etkilerinin  daha aşağılara indikçe giderek azalmakta olduğunu fakat rakım 800 -900 ün üzerinde bahçelerde yer yer % 80-100’e varan dondan etkilenme söz konusu olduğunu kaydeden Erçal Fındık yönetim kurulu başkanı Erçal tespitlerine şöyle devam ediyor;

Başka bir tespitim daha düşük rakımlı 400-500 -600’lü bölgelerde özellikle yağlı, palaz cinsi fındıklar yapraklar iyice açmış olmasına rağmen doğum oldukça az, ayrıca aşırı şekilde fındık zararlısı olan fındık akarı kozalağı mevcut. Bunun yanında Çakıldak cinsi fındıklarda doğum oldukça iyi gözüküyor. Çakıldak cinsi fındıklaraksymda tomurcuk açarken fındığın çiçeğiyle birlikte açıyor.

NİSAN SONUNA KADAR ZİRAİ DON TEHLİKESİ VAR

Bu yıl mevsimin sıcak seyretmesinden dolayı fındık geçen yıllara göre en az 15-20 gün erken canlanmaya başladı. Yine geçen yıl 17-20 Nisan gibi yüksek ilçelerde kar yağışı ve sıcaklığın eksi derecelere inmesi gerçekleşmiş idi. Bu durumda bu sene erken açmış olan fındığın muhtemel zirai dondan etkilenme riski halen var ve özellikle meteoroloji kaynaklarına göre 28-29-30 Mart gecesi için fındık yetiştiren Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Düzce, Bolu gibi illerimizin yüksek kesimlerindeki ilçelerde geceleri -3 ila -8 derece tahminleri yapılmakta olup fındık için ciddi risk oluşturmakta, ayrıca Nisan ayı sonuna kadar zirai don riski devam edebilmektedir.

Akasyam.com