Çarşamba'da tarımsal atıklar ekonomiye dönüyor

TAKİP ET

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde tamamlanma çalışması süren biyokütle enerji santralinin ham maddesi olan tarımsal atıklar toplanmaya başladı. Çiftçiler adeta tarımsal atıklarını ekonomiye döndürmek için sıraya girdi.

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde kurulumu devam eden Oltan ve Köleoğlu Biyokütle Enerji Santrali, proje aşamasında 'çiftçiye ek gelir oluşturarak olan tarımsal atıkları yerinde toplayarak ekonomiye çevirmeye başladı. Çiftçilerin talepleri sonrası, tarımsal atıkları iş makineleriyle toplayan ekipler, çiftçiye adeta 'can suyu oldu'. 

Ağaçsal atıkları ve tarımdan geriye kalan bitkisel kökleri özel araçlarla toplayan biyokütle enerji santralı ekipleri, çiftçilerin talepleri doğrultusunda, makinelerle sökümleri yaparken, çiftçi ise daha önce yakarak çevreyi kirlettiği, ekolojik dengeyi bozduğu ve bu işlemi yaparken de oldukça zorlandığı zahmetli işten de kurtulmuş oldu. 

MEYVE AĞAÇLARI GENÇLEŞTİRİLİYOR

Santralin kurulduğu bölgede, kendiliğinden tarımsal atıklarını getirenlerin yanı sıra, iş makinelerinin söktüğü atıklarla ilgili çalışma ayrıca bölgeye ekonomik olarak da bir canlılık gelmesine yol açtı. Çiftçi Akademisi çalışmalarını da sürdüren OKE Biyokütle Enerji Santrali yetkilileri, yakında seracılık faaliyetlerinin başlayacağını, santralin faaliyete geçmesinden itibaren de 'sıcak su sağlayacağı için seracılığın da eş zamanlı olarak bölgede başlayacağını belirtti.

Öte yandan Çarşamba ilçesinde bahçelerinde yaşlanmış olan ağaçlardan kurtulmak isteyen köylüler de, meyve ağaçlarının gençleştirilmesi çalışması kapsamında ağaç köklerini santrale vererek, ekonomilerine katkıda bulunduklarını söyledi. 

 İŞTE ATIKLAR BÖYLE SÖKÜLÜYOR

Biyokütle enerji  santralinin yakıt ihtiyacını karşılamak için başlattığı çalışma çiftçiye ek gelir olarak dönüyor. tarımsal atıkların yanı sıra ömrünü tamamlamış olan ağaçları da vatandaşlar santrale satmak için harekete geçti. Bölgede hummalı çalışma sürüyor. 


 

Çarşambada tarımsal atıklar ekonomiye dönüyor