Fındık fiyatı 30 TL'yi görür dedi ortalık karıştı!

TAKİP ET

Ziraat Mühendisleri Odası Ordu Şube Başkanı Abdullah Kalafat'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı fındık fiyatı 30 TL'yi görür açıklaması üreticiler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Bu tür açıklamaların kafa karışıklığı yarattığına dikkat çeken üreticeler yetkililerin bu tür açıklama yaparken daha dikkatli olması geretiğini ifade ettiler.

Çarşamba Ticaret Borsası'ndan yapılan açıklamada ise, fındığın kilogram fiyatının 12 TL seviyesine çıktığı belirtilmişti. 
Bazı yetkililer ise fındığın bu sene az olduğuna dikkat çekerek ilerleyen zamanlarda fiyat yükselmesi olabileceğini fakat bu rakamın görmesinin imkansız olduğunu dile getirerek, yapılan haberlerin ise tamamen spekülasyondan ibaret olduğunu sözlerine ekledi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Ordu Şube Başkanı Abdullah Kalafat, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama Samsun'da da geniş yer buldu. Fındıktaki son durumu değerlendiren Kalafat, fındık fiyatının bu yıl 20 TL ve üzeri olacağını hatta 30 TL'yi görür sözleri üreticinin tepkisini çekti. 

Üreticiler bu gibi bilinçsiz açıklamanın fındıkçının aklını karıştırdığını satmak yerine beklediğini fiyat yükselmediği zaman ise elinde kaldığını iddia etti.

Kalafat açıklamasında şu sözlere de yer vermişti: " Son 6-7 aylık süre içerisindeki ön görülerimiz hep doğru çıktı. Yurtdışında 700 bin tonun üzerinde bir rekolte açıklandı. Bakanlık tarafından 468 bin ton açıklandı şimdi ise 400 bin tonun altında olma ihtimali fazla. Peki, rekolte bu kadar düşük iken nasıl 13 TL fiyatlar ortaya çıkıyor? Üreticiler fındığını emanete vermesin. Bu yıl buna özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Üreticiler geçen yıl yaşanan mağduriyeti gidermek için, fındığın düşük fiyata satılmasının önüne geçmeleri için fındık kesinlikle emanete verilmemeli. Dünyanın hiç bir yerinde bir malı en yüksek fiyattan satmak yok. Kademeli satabilirsiniz, ihtiyacınız kadar satabilirsiniz. Mevcut olan görüntü fındık fiyatlarının seyrinin devam edeceği yönünde hatta geçmiş yılların rekorunu görürsek şaşırmayın. Eğer üreticilerimiz fındığını emanete vermez ise, fındık fiyatları 20 TL’yi de aşarak 30 TL seviyelerine çıkabilir.” şeklinde konuştu.