OKA Kayıt Dışı İsdihdamla Mücadele Ediyor!

TAKİP ET

Ticaret Sanayi Odası Davut Altan Meclis Toplantı salonunda Orta Karadeniz Ajansı tarafından düzenlenen, 'OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2' projesi tanıtım toplantısı yapıldı.

Ticaret Sanayi Odası Davut Altan Meclis Toplantı salonunda Orta Karadeniz Ajansı tarafından düzenlenen, ‘OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2’ projesi tanıtım toplantısı yapıldı.


 'OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2’ projesi tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu gün bizim açımızdan önemli bir gün. Yeni bir projemizin başlangıç toplantısını yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bunun gibi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü toplam proje tutarı ortalama yüz milyon EURO’ya yaklaştı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı paydaşlarıyla birlikte bölgemizde yaklaşık 200 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu projenin bir benzerini iki yıl önce bitirdik. Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çok büyük bir başarı kazandı. 400 bin EURO kaynak kullandık. Bütün illerde farkındalık yaratmak üzere, kayıt dışıyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptık.” dedi.
 
        KOSGEP Başkan Yardımcısı Süleyman İsslamoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, “Kalkınma ajansalrı bölge ekonomisine, ülke ekonomisine özellikle kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamındaki katkılarda bilhassa Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın bu anlamdaki çabalarına dikkat çekmek istiyorum. Bu çerçevede KOSGEP olarak da biz bölgede paydaşlarımızla bu anlamda yapılacak her türlü faaliyete, işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle hibe kullandıran, fon kullandıran kurumların, kuruluşların bu anlamda kullandırdıkları desteklerin de kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamındaki etkilerine dikkat çekmek istiyorum. KOSGEP olarak bizim bu alanda uygulamakta olduğumuz desteklerimizin başında girişimcilik destekleri geliyor. 2010 yılından bu yana destek programları uygulanmakta. O tarihten bu zamana kadar yaklaşık 552 bin kişiye girişimcilik belgesi verildi. Bunlardan 30-35 bin civarında belge sahibi işletmesini kurdu. KOSGEP o tarihten bu zamana kadar bu kurulan 35 bin işletmeye verdiği destek tutar yaklaşık 600 milyon liradır. 2016 yılı içerisinde şu ana kadar yaklaşık 13 bin girişimci adayına kurdukları işletmeleri için KOSGEB’in verdiği destek tutarı yaklaşık 165 milyon liradır. Sayın Valim bu toplantıda bana konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizin önderliğinizde bölgemizdeki bütün paydaşlarımıza başarılar diler saygılar sunarım.” dedi.
 
        Valimiz Sayın İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmasında, “Değerli Misafirler; bu tarz faaliyetler yapılması bizleri çok sevindiriyor. Böyle bir hayati konu bu gün burada masaya yatırılıyor. Sanayicilerin ve ticaret erbabının bu işte bizlere paydaş olması, ortak olması da sevindirici bir durum. Dünyada kayıt dışı istihdam da diğer gelişmiş ülkeler nerelerde.  Biz nerelerdeyiz. Kayıt dışı istihdamda biz hangi konumdayız. Bununla ilgili olarak arkadaşlar teknik bilgiler vereceklerdir. 2002 yıllarında %58’lerde gezen Türkiye şu an %34’lere inmiş ama 2018 yılına hükümetimiz bir hedef koydu. Kayıt dışı ekonomide sanırım %30’u yakalama konusunda bir gayret sarf ediyoruz. Bu çalışma bir anlamda kayıt dışılığı ortadan kaldıracak ama hem hükümet, hem ilgili bakanlık olabildiğince bunu sınıflıyor. Bunun bir tanesi tarımdaki kayıt dışılık, bir tanesi de tarım dışı kayıt dışılıktır. Tarımla uğraşanların kayıt altına alınması biraz daha sanki ikinci plana itilmiş gibi duruyor. Ama özellikle tarım dışı istihdamda kayıt dışılık çok daha kabul edilebilir bir şey değil. Özellikle Türkiye’nin kayıt dışılıktaki konumu batı ülkeleriyle kıyaslandığında bunun ekonomideki ciddi kayıtları bir şekilde değerlendiriliyor. Gerek ilgili bakanımız, gerek hükümetimiz, gerek ajansımız ve gerekse iş çevreleri olabildiğince kayıt dışılığı, kayıt dışı istihdamı aşağıya çekme konusunda bir çaba içerisindeler.
Sayın Başbakanımızın ifadesiyle dünyada en fazla misafir kabul eden, mülteci kabul eden ülke konumundayız. Ülkemiz çok genç bir nüfusa sahip. Onun için gerek iş alanları, gerek istihdam, gerek kayıt dışılık elbette üzerinde çokça durulması gereken bir faaliyet, bir çalışma, bir projedir. Orta Karadeniz Ajansı’nı yaptığı bu çalışma dolayısıyla kutluyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
 
        Konuşmaların ardından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz ‘OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2’projesi ile ilgili bilgi vererek, bir sunum gerçekleştirdi.
 
      ‘OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2’ projesi tanıtım toplantısına ayrıca, İlçe Kaymakamları, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyal Politika ve İstihdam Sektör Yöneticisi Zeynep Aydemir, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Samsun OKA