SMMM Meslek Yasası'nın 32. yılı, Başkan Öğütcü'den açıklama

TAKİP ET

3568 Sayılı Meslek Yasasının 32. yıldönümü münasebetiyle Samsun SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Dilaver Öğütcü basın açıklamasında bulundu.

Başkan Öğütcü; "13 Haziran Mesleğimiz ve Meslek Camiamız için önemli bir gündür. 1 Mart 1989 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine teklif edilen meslek yasamız 1 Haziran 1989 tarihinde kabul edilerek yasalaşmış, 13 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle bugün meslek yasamızın yürürlüğünün 32. Yıldönümüdür, kutlu olsun.
Samsun SMMMO olarak öteden beri 13 Haziranlarda kokteyl ve kutlama programı düzenlerken ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinden itibaren ortaya çıkarak Ülkemizi ve Dünyayı sarsan Covid-19 Pandemisi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kutlama programı düzenleyemiyoruz.
Meslektaşlarımız Pandemi sürecinde yasal zorlamalardan dolayı hayatlarını tehlikeye atmak pahasına ofislerinde çalışmalarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Sokağa çıkma yasağı kısıtlamasında tıpkı emniyet ve sağlık görevlileri gibi işlerinin başında kalmak zorunda kalan meslektaşlarımıza özverili çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi arz ediyorum. Bu süreçte Covid-19 nedeniyle Samsunda bir meslektaşımız hayatını kaybetmiş 150’nin üzerinde meslektaşımız hastalıkla mücadele etmek durumunda kalmıştır. Bu vesile ile Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş meslektaşımız Cenk Bozlar’ı rahmetle yad ediyoruz. Pandemi sürecinin en kısa sürede sona ermesi umuduyla gelecek yıllarda 13 Haziranları bayram havasında kutlamayı diliyorum.
Meslek yasamızın 32. Yılında meslektaşlarımız hala bir takım zorluklar ve sorunlarla mücadele etmektedir. Çözüm beklediğimiz başlıca sorunlarımızı dile getirmek gerekirse;
·       Yaşanabilir bir mali tatil için yasal düzenleme yapılmalıdır.
·       Ağır hastalık ve doğum gibi meslek mensubunun ofislerinden uzaklaşmasını gerektiren durumların mücbir sebep kapsamına acilen alınması gerekmektedir.
·       Tahsilat sorununun çözümü için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
·       KDV - Gelir Vergisi çelişkisi giderilmelidir.
·       KDV oranı düşürülmelidir.
·       Ba - Bs formu düzeltmelerine ceza uygulanmamalıdır.
·       Son dönem geçici vergi Gelir ve kurumlar Vergisi beyan süreleri değişmeksizin kalkmalıdır.
·       Kapasite uygulamasına geçilmelidir.
·       Ücret tarifesinde zaman esaslı ücret tarifesine geçilmelidir.
·       SMMM Stajyerleri kayıtsız şartsız teşvik kapsamına alınmalıdır.
·       Nispi temsil kaldırılmalı veya düzenlenmelidir.
·       TÜRMOB yönetimindeki 5’e 4 sorunu bir an önce çözüm bulmalıdır.
·       Haksız rekabet ile mücadele devam etmekte olup; haksız rekabet doğuracak davranışların önüne geçecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
·       Mevzuat değişiklikleri torba yasalar ile yapılmamalıdır.
·       İş yoğunluğu ve sıkışık takvim nedeniyle meslektaş ölümleri meydana gelmekte olup; takvim ile ilgili düzenleme yapılmalıdır.
·       Özelgeler meslek mensubuna verilmelidir.
·       Alo TÜRMOB hattı kurulmalıdır.
·       Belli hizmet süresini tamamlayan meslek mensuplarına yeşil pasaport verilmelidir.
Yukarıda dile getirmeye çalıştığım sorunlarımızın çözüleceği ümidiyle Samsun SMMMO Yönetim Kurulu olarak Meslek Yasamızın yürürlüğünün 32. Yıldönümünü kutlar, tüm meslektaşlarımıza ve camiamıza saygılar sunarız." dedi.

SMMM Meslek Yasasının 32. yılı