Tarım Sigortaları Konusunda Bilgilendirme Toplantısı

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Tarım Sigortaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantı ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden bir bildiri yayınlandı. Bildiri şöyle:

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle İl/İlçe Müdürlerinde görev yapan teknik/sağlık personeli, Ziraat Odaları, Üretici/Yetiştirici Birlik Başkanları ile Tarım Danışmalarına yönelik Tarım Sigortaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda; Meteoroloji 10.Bölge Müdürü Yücel YÜCE ve Teknik Şube Müdürü Ali KESİMOĞLU tarafından 2019-2020 tarım yılı yağışları ile iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları hakkında bilgi verilirken, Devlet Destekli Tarım sigortaları uygulamaları ile ilgili TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU,“ Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak (dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem) tabii afetlerin getireceği zararları karşıladıklarını”belirttiği konuşmasında “bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde çiftçimizin ödemesi gereken  primin en az %50'si devletimiz tarafından karşılanmakta olup yaşanan afet sonrası meydana gelen zararın %90’a kadar olan kısımları TARSİM tarafından karşılanabilmektedir.” vurgusunu yapmıştır. Konuşmasına “Ayrıca ilçe bazlı kuraklık sigortasında %60 oranında, meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği %66 oranında pirim desteği verilmektedir. Mevcut kapsama ek olarak;2020 yılında ilk defa su ürünleri sigortasında isteğe bağlı olmak üzere "hırsızlık" riski, devlet destekli ürün sigortasında mısır, biberiye, ketencik ve çamfıstığı vs. teminat kapsamına alınmıştır. TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir." diye devam etmiştir.

Konu ile ilgili açıklama yapan; İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM "Tarım riskli bir sektördür. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliği tarımı olumsuz yönde etkiliyor. 2005 yılında çıkarılan Tarım Sigortaları Kanununda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine olacak şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. En önemlisi de sigorta primlerinin en az %50'si devletimiz tarafından ödenmektedir. Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) kapsamında Samsun ilimizde 2019 yılında mevcut poliçe sayısı 35.626, Toplam Prim Tutarı içerisinden Samsun çiftçisinin ödediği prim tutarı 11.644.508 TL, Devletin çiftçilerimiz için ödediği prim desteği ise 13.407.555 TL ve doğal afetler sebebiyle zarar gören çiftçilerimize ödenen tazminat tutarı ise 4.940.234 TL gerçekleşmiştir. Çiftçilerimizin herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için mutlaka ürünlerini sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz,TARSİM kapsamında olan riskler meydana geldiğinde 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere yapılacak devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir.” dedi.​