Türkiye-AB arasında köprü olacak projenin tanıtım toplantısı yapıldı

TAKİP ET

Samsun TSO'nun AB'den hibe destekli, "AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi" projesinin tanıtım toplantısı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Samsun TSO'nun AB'den hibe destekli, "AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi" projesinin tanıtım toplantısı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. 
Serra Otel'de yapılan toplantıya, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, proje ortağı Çek Ticaret Odası Dış Ekonomik İlişkiler Bölüm Başkanı Jiri Hansl ve çok sayıda davetli katıldı.

100’ü aşkın proje arasından kabul edildi
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu yaptığı açılış konuşmasında, projenin önemine değinerek, “Genelde yerel ve bölgesel kalkınmaya hizmet etmek hedefiyle, özelde ise ihracat kapasitemizin geliştirilmesi başta olmak üzere istihdam, işletme fonksiyonlarının geliştirilmesi gibi üyelerimizin pek çok alanda ihtiyaçlarını karşılamak üzere projeler yürütüyor, çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün Türkiye – AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı kapsamında Türkiye’den 100’ü aşkın başvuru arasında kabul edilen AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile de istihdam ve ihracat hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Malumunuz Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğindeki iş dünyası tarafından yürütülmektedir. Proje ortağımızın öneminin altını çizmek adına 15 bin üye, 62 bölgesel oda ve 110 şube kurumla Çekya’da iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu, yani bizdeki emsalinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olduğunu belirtmek isterim. Bu proje ile yereldeki girişimcilerimizin Avrupa’ya açılmasına imkân vereceğiz. Neticede Samsun kazanacak, Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak, birlikte çalışıp birlikte kazanmış olacağız. Milli Mücadelenin 100. yıl dönümünde uygulamaya başladığımız bu projenin, 2023 yılı hedeflerimize katkı vermesini temenni ediyorum” dedi.

Türkler çok iyi iş insanı
Proje ortağı Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Dış Ekonomik İlişkiler Bölüm Başkanı Jiri Hansl ise yaptığı konuşmasında, “Sizlerle burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Biz ulusal bir odayız. Çok güçlü bir network ağımız var. Biz kendi bölgemizdeki üyelerimizi yerel düzeyde desteklemekteyiz. Çek Cumhuriyetinde ticaret odasına kayıt olmak gibi bir zorunluluk yok. Ülkemizde ufak, orta ölçekte veya büyük ölçekteki işletmeler yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Çek Cumhuriyeti ulusal gelirin yüzde 70’i İhracattan sağlanmaktadır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile böyle bir projeyi uygulamaktan dolayı gurur duyuyoruz. Her zaman bu ortaklıktan istihdam ve iş geliştirme konusunda yarar sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü biliyorum ki Türkler çok iyi iş insanlarıdır” diye konuştu.

AB standartlarında üretim yapılıyor
Son olarak kürsüye gelen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci uzun bir hikâyedir. Üye olmak ve üye olurken de pek çok aşamalardan geçildi. Şuan bu süreç devam etmektedir. Ticaret alanında yapılan işbirlikleri bir adım daha önde gitmektedir. O anlamda Avrupa Birliği bir standartlar ülkesi yani üretimde, ticarette ve imalatta standartları öngören bir sistem. Bu anlamda bizler, Samsun’da üretim, ticaret ve imalat yapan arkadaşlar da Avrupa Birliği standartlarını yakalayarak, iş insanlarının dünya ile ticaret etmenin zorunluluğunun farkındayız. Biz bir ürünü üretirken sadece Samsun ve Türkiye’yi hedef alırsak işimizi geliştirmemiz çok zor. Çünkü zaman zaman yaşanan ekonomik krizlerde de firmalar da kriz yaşamaktadırlar. Bizim gözlemlediğimiz de şudur ki; Dünya ve Avrupa Birliği ülkelerle entegre olmuş firmaların daha uzun ömürlü olduklarını görüyoruz. O anlamda ürettiğimiz malları Dünya ve Avrupa Birliği içinde üretmek durumundayız. Ben inanıyorum ki Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası bu süreci başlatarak Samsun’daki iş insanlarının Avrupa’da ne aşamada olduklarını göreceklerdir. Değerli Jiri Hansl kardeşim, Türkiye’de son yıllarda Avrupa Birliği standartları üzerinde de üretimler yapılmaktadır. Türkiye son yıllarda yakalamış olduğu kalkınma hamlesi ile özellikle savunma sanayi başta olmak üzere her alanda Avrupa Birliği standartları üzerinde de üretimler yapmaktadır. O yönüyle de iddialı olduğumuzu söylüyoruz. Ticaretin bir kuralı var. Kazan kazan sisteminde sizde kazanacaksınız, bizde kazanacağız. Projenin amacına ulaşmasını ve başarılı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.