19 Mayıs 1919'un 100.Yılında 100'ün Üzerinde Büyükelçi Samsun'a Geldi

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri ve 100'ün üzerinde Türk Büyükelçimizin katılımıyla 09.08.2019 Cuma günü saat 13.30'da Sheraton Otel'de, 19 Mayıs 1919'un 100.yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi' teması kapsamında 11. Büyükelçiler Konferansı ilimizde gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri ve 100'ün üzerinde Türk Büyükelçimizin katılımıyla 09.08.2019 Cuma günü saat 13.30’da Sheraton Otel’de, 19 Mayıs 1919'un 100.yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi' teması kapsamında 11. Büyükelçiler Konferansı ilimizde gerçekleşti. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in konuşmasının ardından Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli Misafirler, Milli mücadelenin ilk adımının atıldığı Samsun şehrimizde bu yıl 11.si düzenlenmekte olan Büyükelçiler Konferansının ikinci kısmına ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu yıl 100. yılını idrak ettiğimiz kurtuluş mücadelemiz neticesinde Cumhuriyetimiz kurulmuş, o andan itibaren ise köklü diplomasi geleneğine sahip ülkemizin değerli diplomatları, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünün rehberliğinde bütün dünya ülkeleri ile barışçıl ilişkiler kurulmasında etkili olmuştur.

Günümüzde bu gelenek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 güçlü Türkiye ideali doğrultusunda, yurt içinde bizler, yurt dışında ise sizlerin koordineli çalışmalarıyla sürmektedir. 100 yıl önce Samsun’dan atılan adım ile başlayan milli mücadelemiz bitmemiş olup halen devam etmektedir. Çeşitli terör örgütleri ve uzantıları yıllardır ülkemizi bölmeye çalışmalarına rağmen amaçlarına ulaşamamışlardır. PKK ile mücadelemiz 40 yıldır sürerken son yıllarda ise FETÖ öncülüğünde yapılan 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ve ekonomik kuşatma, milletimizin birlik ve beraberliği ile püskürtülmüştür. Ülkemize iç ve dış mihraklar tarafından yapılan maddi ve manevi saldırılara karşı milletimiz, birlik ve beraberlik içerisinde bulunarak en güzel cevabı vermiştir. Hiç kuşku olmasın ki bizler, içeride ve dışarıda tezgâhlanan bu oyunlara karşı taviz vermeden, uyumlu ve disiplinli çalışmalarımız neticesinde ülkemizin mertebesini daha yukarılara çıkaracağız. Bu amaçlara ulaşmak için vatanından uzakta hizmet aşkıyla cansiperane çalışırken şehit olan diplomatlarımızı, 17 Temmuz günü Erbil’de uğradığı menfur bir terör saldırısı neticesinde şehit olan diplomatımız Osman Köse’yi ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Başta Sayın Bakanım olmak üzere Türk hariciyesinin değerli mensupları, ülkemizi ve insanlarımızı yurtdışında bulunduğunuz her ortamda en güzel şekilde temsil ettiğiniz, haklarımıza ve değerlerimize daima sahip çıktığınız ve onları savunduğunuz için sizlere müteşekkir olduğumuzu bilmenizi isteriz. Tüm dünyada barış, istikrar ve refah gibi evrensel değerlere katkı sağlayan siz değerli misafirlerimizi Samsunumuz hakkında bilgilendirmek istiyorum. Öncelikle Samsun Bafra ve Çarşamba Ovaları ile bir tarım kenti, iki üniversitesi ve en çok yabancı öğrenci bulunan ikinci şehir olması nedeniyle bir eğitim kenti, kamu, üniversite ve özel dahil 27 hastanesi ile bir sağlık kenti, kara, hava, demir ve deniz yolları olmak üzere ulusal ve uluslararası yol ağları, 6 organize sanayi bölgesi, 3 adet limanı ile bir sanayi ve ticaret kenti, golf tesisi dahil 91 spor alt yapı tesisi ile bir spor kenti, doğal ve kültürel güzellikleri, turizm ve cazibe merkezleri ile bir turizm kenti vizyonunu üstlendiğini belirtmek istiyorum. Gelecekte bu vizyonlarla kalkınmış Samsun olarak güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerini yakalayacağımıza inanıyoruz.

Şehrimiz altyapısını hızla tamamlayan, modern, sosyal sorumluluk projeleri ile çağı yakalamış, sosyal hayatın sürekli geliştiği ve bu üstün nitelikleriyle yabancı turistlerin ilgisini çeken bir şehirdir. Şehrimiz, tüm dünya ekolojisi bakımından önem arz eden Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Şahinkaya Kanyonu gibi doğa harikası güzellikleriyle, Kapıkaya Festivali gibi uluslararası niteliklere haiz doğa etkinlikleriyle, sağlık turizmine hizmet eden şifalı kaplıcaları ve yabancı hastaların da yararlanmak için geldiği küresel ölçekteki hastaneleriyle, her alanda ve her anlamda dünyanın ilgisini üzerine çekmektedir. Bu güzel şehrimiz uluslararası taşımacılık yapılan yolların üzerinde yer alırken, güçlü sanayicilerinin varlığıyla ülkemize yüksek ihracat girdisi sağlayan bir ticaret şehri görünümü arz etmektedir. Ayrıca AR-GE çalışmalarının önemini de idrak ederek Samsun Teknopark ve bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi ile patent elde edeceğimiz teknolojik yenilikler peşinde koşmaktadır. Samsun son verilere göre yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapmaktadır. Dolayısıyla bütün dünyayla etkileşim halindedir. Samsun sahip olduğu doğa güzellikleri ve gelişen sanayisiyle dünyaya kendini tanıtırken, kardeş şehirler edinerek dünya ile kurduğu kültürel ve ticari bağları, yaptığı sosyal anlaşmalar ve işbirliği protokolleriyle güçlendirmiştir. Bu bilgiler ışığında görülecektir ki; şehrimiz dünyanın hemen hemen her ülkesiyle masada ve sahada ilişki içerisindedir. Sayın Bakanım, Saygıdeğer Büyükelçilerimiz; hiç şüphesiz ki, güçlü Türkiye hedefi ile kurulan bu ilişkiler sizlerle yaptığımız uyumlu çalışmaların neticesinde gerçekleşti. Bundan sonrada, bu hedef doğrultusunda sizlerle birlikte çalışmanın heyecanı içerisindeyiz. Milli mücadelenin 100. yılını idrak ettiğimiz bu yılda, Samsunumuz ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam ediyor. Milli Mücadelenin başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919'un 100. yılı dolayısıyla Samsun Tütün İskelesinde düzenlenen ana programda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti genel başkanlarının Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesinde hep birlikte vermiş oldukları fotoğraf, 100 yıl önce olduğu gibi aynı gemide olduğumuzu tüm dünyaya göstermiş, Samsun ve ülkemiz için çok anlamlı olmuştur. Ayrıca bugün Samsun’da gerçekleşmekte olan Büyükelçiler Konferansının ikinci kısmı da bu zincirin en değerli halkalarından biri olarak şehrimizin tarihimizdeki yerini alacaktır. Bu organizasyonun ilimizde yapılması, yalnızca ülkemizde değil başta Karadeniz Havzası ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde ilgili çevreler tarafından dikkatle takip edilen bir gelişmedir.