3 Çılgın Kadın Aktivist Aranıyor - Samsun Haber

TAKİP ET

Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, AB Sivil Düşün Programı kapsamında yürütücü olduğu 3 Çılgın Kadın Aktivist Aranıyor Projesi kapsamında elde ettiği verileri kamuoyuyla paylaşıyor.

Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği  tarafından gerçekleştirilen  ve Covid-19 krizinin Samsun’da kadınlar açısından yarattığı sonuçlara ilişkin yerel yönetimlerin ve kamunun müdahalelerini ortaya koymayı amaçlayan Proje kapsamında Samsun Valiliğine, Samsun Büyükşehir Belediyesine ve  İlkadım Atakum, Canik ve Tekkeköy Belediyelerine  izleme ziyaretleri gerçekleştirildi. 
Proje kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren KAYUDER Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Karadoğan KINIK : “ İlk kez 2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde bildirilen COVID-19 salgınının, 2020 Mayıs sonu itibarıyla tüm dünyaya yayıldığını, hem kadınların hem de erkeklerin krizden ciddi boyutta ve olumsuz yönde etkilendiğini ancak Ülkemizde yapılan araştırmaların salgının kadınlar üzerinde ki etkilerinin  var olan  toplumsal cinsiyet eşitsizliğini  daha da artırdığını gösterdiğini “ söyledi.


“Bizlerde Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği olarak AB Sivil Düşün Programı kapsamında yürütmüş olduğumuz 3 Çılgın Kadın Aktivist Aranıyor Projemiz kapsamında Samsun’daki kurumlarımızın ve belediyelerimizin Covid 19 krizinin kadınlar açısından olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik müdahaleleri merak ederek bir araştırma yaptık.  Projemizde gönüllü olmak için başvuru yapan 19 kadın aktivist arasından   belirlenen 5 gönüllümüzle saha da yoğun bir çalışma yürüttük. Öncelikle Valiliğimizin, Samsun Büyükşehir Belediyemizin ve 4 merkez ilçe Belediyemizin (İlkadım, Atakum, Canik ve Tekkeköy) web sitelerini, stratejik planlarını, meclis kararlarını ve sosyal medya hesaplarını inceleyerek yaptıkları çalışmaları araştırdık. Yine bu kapsamda farklı tarihlerde bu kurumları ziyaret ettik.  Doğru bilgilere ulaşmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışma kapsamında bizleri mutlu eden başarılı ve iyi uygulama örneklerle karşılaştığımız gibi bazı eksikleri yerinde tespit etme imkânı yakaladık. 24 Şubat 2022 Perşembe günü saat 20.00 de yapacağımız Webinarla bu tespitleri kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Samsun’da Kadınlar Karar Alma Mekanizmalarında Neredeyse Yok .
Proje kapsamında yaptıkları inceleme ve ziyaretlerde özellikle belediyelerin kadın politikaları konusundaki mevcut durumlarını net olarak görme imkanı bulduklarını belirten KINIK; “ Pandemi döneminde ziyaret edilen tüm kurumların hak temelli bir yaklaşımla olmasa da sosyal yardım yapılan hane sayısını artırdığı ve bu yardımlardan ağırlıklı olarak kadınların yararlandığını , ancak  kadınların sunulan hizmetleri planlayan ve uygulayan konumda olmadığını daha çok yararlanıcı konumunda olduğunu “ belirtti. İzleme yapılan belediyelerde üst düzey kadın yönetici sayısının en fazla %7,1 ‘le Samsun Büyükşehir Belediyesinde olduğunu, diğer belediyelerde üst düzey kadın yönetici oranın %0 olduğunu belirtti. Yine bu belediyelerde müdür, şube müdürü düzeyinde kadın yönetici sayısının oranına bakıldığında en fazla kadın yönetici oranının %45 ile Tekkeköy Belediyesine ait olduğunu bunu %17,9’la Atakum Belediyesinin izlediğini, İlkadım Belediyesinde ise müdür, şube müdürü düzeyinde hiç kadın yönetici bulunmadığını ifade eden Hicran Karadoğan KINIK, yapılması gerekenin “her alanda kadın emeğinin daha görünür hale getirilmesi “ olduğunu söyledi.

3 Çılgın Kadın Aktivist Aranıyor