33 Yıllık Samsun Markası

TAKİP ET

Samsun'un 33 yıllık markası Onur Mobilya, geniş ürün yelpazesi ve özel tasarımlarıyla yurt içi ve yurtdışındaki müşterilerine hizmet veriyor.

SAMSUN MARKASI

Mobilya sektöründe Samsun'un markası olan Onur Mobilya, her geçen gün değerine değer katıyor. Üç mağazada geniş ürün yelpazesiyle müşterilerine hizmet veren Onur Mobilya, kişiye ve mekana özel tasarımlarla da farkını ortaya koyuyor. 33 yıllık tecrübeye sahip Onur Mobilya, Samsun başta olmak üzere, ülke geneline ve yurtdışına ürün satışı gerçekleştirip, satış sonrası destek veriyor.

GENÇ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Samsun'un mobilya sektöründeki öncü ismi Onur Mobilya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öztekin ile bir röportaj gerçekleştirdik. Onur Mobilya hakkında bilgi veren Öztekin, mobilya trendleri, Samsun'un mobilya sektöründeki yeri, ekonominin sektöre etkileri gibi konular hakkında da açıklamalar yaptı. 

33 YILLIK GÜVEN

-- Onur Mobilya ne zaman kuruldu? Bize markanızın tarihçesinden bahseder misiniz?

-- Öncelikle hoş geldiniz, Onur Mobilya A.Ş. 1986 yılında Samsun Gülsan Sanayi Sitesi'nde babam Haydar Öztekin tarafından kuruldu. Kendisi daha önce dedemle birlikte Çarşamba'da manifatura ve mobilya üzerine bir mağaza işletiyorlardı. Şu anda şirketimizin yönetim kurulu başkanlığını ikinci nesil işletmeci olarak ben yürütüyorum. Mevcutta hala firmamızın kurulduğu yer olan Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki merkez mağazamızın dışında Kirazlık bölgesinde iki adet teşhir mağazamız var. 18 bin metrekare alana sahip üç adet teşhir alanında müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.

KİŞİYE VE MEKANA ÖZEL TASARIMLAR

-- Çok geniş bir ürün yelpazeniz var. Üretim kapasitenizden ve çeşitlerinizden bahseder misiniz?

-- Mobilya denildiği zaman aklınıza gelen bütün çeşitlere sahibiz. Modern, klasik, artdeco, country, mutfak mobilyası, genç odası ve yatak odası çeşitleriyle geniş bir ürün yelpazemiz var. Bunun yanında özel proje imalat ve uygulamaları da yapıyoruz. Üretim olarak ise Ankara ve İstanbul'da imalat olarak bize çalışan mobilya ve metal atölyelerimiz mevcut. Proje işlerinde özel imalat aşamalarını bu şekilde çözümlüyoruz. Kişiye ve mekana özel ürünler tasarlayıp üretme ve uygulanması aşamasında destek verebiliyoruz.

MOBİLYA GÖREREK ALINMALI

-- Online mağazanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Vatandaşlar internetten mobilya alımına ilgi gösteriyor mu?

-- Online mağazamız altyapı olarak hazır fakat tam manasıyla aktif hale geçirmedik. Şu anda sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. İnterneti kullanarak araştıran müşterilerimiz ne tarz bir mobilyaya sahip olmak istedikleri konusunda artık bilinçli olarak geliyor. Sosyal medyadan takip ederek il dışından gelen çok müşterimiz var. Benim düşünceme göre mobilya dokunarak, oturarak, görerek alınmalı ki, internetten ürün alıp talihsiz deneyimler edinen çokça müşteriyi de biliyoruz. Aslında bizim işimizde satın almaktan sonraki süreç en önemlisi. İnternetten alışveriş yapacaklara tavsiyem internetten de olsa bildikleri, güvendikleri satış sonrasında hizmet alabileceklerine inandıkları yerleri tercih etsinler.

FENERBAHÇELİ FUTBOLCU DA ONUR MOBİLYA’YI TERCİH ETTİ

-- Onur Mobilya olarak iç mimarlarla da çalışıyorsunuz. Bu uygulamanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

-- İç mimarla çalışmak çok önemli ki kendim de aynı zamanda içmimarım. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü mezunuyum. Yeni nesil mobilya mağazacılığı anlayışında artık tamamen hizmet ön planda. Biz bu hizmeti iç mimarlarımızla ücretsiz bir şekilde sağlıyoruz. Gelen müşteriler artık evini çizim halinde görmek istiyor. Herkes ürünü evinde hayal edemiyor. İstanbul'da, Ankara'da proje bazında çok ciddi işler yaptık. Bu sene içerisindekilerden Ankara'da restoran projesi ve Fenerbahçeli bir milli futbolcumuzun villasının mobilyaları da buna dahil.

SAMSUN’DAN DÜNYAYA HİZMET

-- Onur Mobilya olarak Samsun dışında Karadeniz ve diğer bölgelere de satış yapıyor musunuz? 

-- Sadece Karadeniz Bölgesi değil tüm bölgelere ürün gönderiyoruz. Samsun müşterimiz olduğu kadar dışardan da aynı talepleri görmekteyiz. Yurtdışı da dahil sürekli sevkiyatlarımız gerçekleşiyor ve ürünleri evlerine kadar teslim edip kurulum aşamasına kadar yardımcı olabiliyoruz.

MODADA ONUR MOBİLYA

-- Mobilyada yeni sezon trendleri neler? 

-- Sektörümüz çok hızlı hareket kabiliyetine sahip bir sektör. Bu sene endüstriyel ürünler tamamen mobilyayla buluştu diyebilirim. Metal ayaklar, metal sandalyeler ayna kaplamalı ürünler, kumaş kaplı mobilyalar, mermer masalar şu anda en çok tercih edilen ürünler olarak gündemdeler. Mobilya renkleri olarak ceviz ve beyazdan şu sıralar biraz olsun uzaklaşılarak, grinin ve siyahın hakimiyeti oluşmuş durumda. Müşterilerimiz kendi ürün kombinasyonlarını, kumaş renklerini, ayak modellerine kadar farklı setlerden seçip kendi modellerini yaratabiliyorlar.

KAMPANYALAR HİÇ BİTMİYOR

-- Düğün sezonundayız. Yeni evlenecek çiftler için kampanyalarınız var mı?

-- Üç farklı konseptte mağazamız olduğu için kampanya konusunda müşterilerimize iyi bir fırsat sunuyoruz. Gülsan Sanay Sitesi'ndeki merkez mağazamızda sürekli olarak kampanyalarımız mevcut. Merkez mağazamızda uygun fiyatlı ürünleri Onur Mobilya kalitesi ve güvencesiyle müşterilerimize sunuyoruz. Yeni evlenecek çiftler için de koltuk, yatak odası, yemek odası, televizyon ünitesi ve sehpalarıyla beraber sunduğumuz ev seti kampanyalarımız da mevcut. Ben, Onur Mobilya mağazalarımızı gezmeden kimse mobilya almaya karar vermesin diyorum.

SAMSUN’DA POTANSİYEL VAR

-- Samsun’da mobilya sektörünü nerede görüyorsunuz?

-- Mobilya sektörü olarak çevre illerdeki vatandaşlarımızı Samsun'a sürekli olarak çektiğimizi söyleyebilirim. Burada mağazalarımızın donanımlı, büyük metrekarelerde ve sürekli yenilenme içinde olmaları buna büyük bir etkendir. Şehrimizde işini iyi yapan büyük mağazalarımızın oluşturduğu güzel bir pazarımız var. Ayrıca TÜYAP'la beraber dört yıldır düzenlenen mobilya fuarları var ki bunu da önemli görüyorum. Şehrimizdeki mobilya imalatı kapasitesine olarak bakarsak da çok önemli üreticilerimiz ve zanatkarlarımız var. Bu konuda daha ön plana çıkma potansiyelimiz varken bir İnegöl bir Kayseri'nin yaptığını Samsun'un da başarabileceğine inananlardanım. Bu konuda tanıtım açısından geri kalınarak gerekli ilgiyi göremeyen imalatçılarımızın daha ön plana çıkması, şehrimizden yapılacak olan ihracatın artması, istihdamın artması açısından çalışmalar yapmak gerekiyor.

YENİ PAZARLARA YÖNELDİK

-- Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, mobilya sektörü nasıl etkilendi?

-- Ekonomik olarak bakarsak ülkemiz mobilya ihracatı konusunda dış pazarda çok etkili bir yerde. Çevremizdeki ülkelerin siyasi ve politik nedenlerle gerilemeleri bizim yeni pazarlara da yönelmemize sebebiyet verdi. Şu an üretim yapan firmalarımıza baktığımız zaman Türk ülkeleri, Irak, Libya, Azerbaycan, Suudi Arabistan gibi ülkelerin yanında Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri ve hatta son yıllarda Çin, Hindistan, Japonya ve Afrika pazarına da Türkiye üretimli mobilyalar ihraç ediliyor. Son verilere göre yıllık 7-8 milyar dolarlık üretimin yüzde 34'lük kısmı yurtdışına ihraç ediliyor. 2000'li yılların başında bu oran yüzde 13'lerdeydi. İç pazarda ise yaşanan ekonomik sıkıntılar ne kadar sektörü etkilese de kendini sürekli yenileyen firmalar, hizmetini doğru veren firmalar yine sektörde başarıyı yakalıyor. İnşaata yönelik yeni kredi oranlarıyla birlikte bizim sektörümüzde de iç pazarda bir hareketlilik bekliyoruz. Olumsuzlukları konuşarak bahanelere sığınarak değil, üreterek, çalışarak, hedefler koyarak yolumuza devam edersek başarı her zaman kaçınılmaz olacaktır.