Albayrak: Kuş Cenneti'nde ekolojik yaşamı korumak istiyoruz

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Dünya'nın en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti'nde ekolojik yaşamı korumak ve canlandırmak istediklerini söyledi. Bu sebepte deltada bir dizi tedbirler alıp turizme yönelik yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Albayrak, kuş cennetinin tanıtımına yönelik çalışmalara da devam ettiklerini kaydetti.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Kızılırmak Deltası’nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı etkinliği düzenlendi. Sanat Merkezi’nde başlayan programa Doğa ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, Samsun Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Ondokuzmayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Sıddık Kılınçer ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Kızılırmak Deltası’nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı’nın açılış konuşmaları bölümünde konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, belediyenin şehrin gelişimi için gerçekleştirdiği proje çalışmalarından söz edip Kızılırmak Kuş Cenneti’ne verdikleri önemi anlattı. Kuş Cenneti’nde 354 kuş türünün haricinde 355 bitki, 29 balık, 9 çift yaşamlı, 12 sürüngen ve 33 memeli hayvan türünün de bulunduğuna dikkat çeken Albayrak, bu bölgeyi tamamıyla koruma altına almak istediklerinin altını çizdi.

Kurdukları ilk yardım ünitesi ile doğal yaşamın sürdürülebilirliğini amaçladıklarını ifade eden Albayrak, yerleşik hayat süren yöre halkının evlerini estetik açıdan doğal yaşama uygun hale getireceklerini vurguladı. Leylek ormanında leyleklerin doğal yaşam ve barınmalarını sağlamak amacıyla Leylek TOKİ çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Albayrak, “Dünya Sulak Alanlar Günü her sene kutlanıyor. Yeni yasayla birlikte Kızılırmak Kuş Cenneti Samsun Büyükşehir Belediye sınırlarına dahil olduğu için bu konuyla ilgili çalışmalara katılıyoruz. Bu önemli günü Samsun’da kutlamak istedik. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Program kapsamında bir de çalıştay düzenlendi. Çıkacak sonuçlara göre neler yapılması gerekiyorsa hayata geçireceğiz. Bizim asıl amacımız, bu güzelim kuş cennetimizi habitatı ile birlikte doğal korumaktır. Bu amaçla da ilk olarak kaçak yapılarla ilgili mücadele çalışmaları başlattık. Bir ilki daha yapacağız. Delta giriş ve çıkışlarında yer alan konutların dış cephe düzenlemeleriyle ilgili estetik kurul kararı ile çalışmalarımız olacak. “ ifadelerini kullandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanlığı uzmanlarından Serkan Çağırankaya’nın, ulusal sulak alan envanter projesi ile ilgili sunum yaptığı programda, sulak alanlarla ilgili bir de panel yapıldı. 

 

Programın açılış konuşmaları bölümünden sonra yurdun çeşitli yerlerinden gelen doğa fotoğrafçılarının Kızılırmak Kuş Cenneti’nde çektiği fotoğraflardan oluşan serginin açılışı yapıldı. Serginin açılışını Doğa ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, Samsun Vali Vekili Faruk Necmi Kurt ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel gerçekleştirdi. Sergide birbirinden güzel 60 fotoğraf yer alıyor.