Atakumda Tirit Gecesi

TAKİP ET

Atakum ilçesinde Havza Belediyesi ve Atakum Belediyesi tarafından geleneksel tirit gecesi düzenlendi. Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezinde bu yıl 14.'sü düzenlenen Tirit Gecesi saygı duruşu, İstiklal Marşı ve okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Havza tanıtım videosunun izlenmesinin ardından gecede ilk olarak 25 Mayıs Havzalılar Derneği Başkanı Osman Teber selamlama konuşması yaptı. Teber tiridin bölgenin geleneksel ve kültürel bir mirası olduğunu belirtti.
Konuşmalar öncesi Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve diğer davetliler ile birlikte tirit dağıtımı başlatıldı.
Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, artık gelenekselleşen tirit gecelerinin bu yıl on dördüncüsünü düzenledikler belirterek; “Tirit bahane, amaç Havzalıları bir araya getirmek. Esas olan birlik beraberlik kardeşlik. Önceleri dedelerimiz, babalarımız uzun kış aylarında bir araya gelirler tirit yaparak sorunlarını konuşurlar, sohbet ederlermiş. Şimdi ise dostluk bahanesi. Havza'nın tanıtımı için çalışıyoruz ve çalışacağız. Havza her geçen yıl göç veriyor. Bunun önüne geçmek için istihdama dayalı yatırımlara ağırlık vermemiz gerek. Karadeniz’in en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz ve burada yapılacak yatırımlar hem Havzamızda hem de bölgemizde istihdam sorununu çözecektir. Güvenlik güçlerimiz Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’e ilerliyor. Bizlerde bu yıl programımızdan eğlence kısmını çıkardık. Gönlümüz askerimiz ile birlikte. Allah yardımcıları olsun. ”  dedi.


Gecede Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu ise tiridin bölgenin tanıtımına önemli bir katkı sağladığını belirtti.
Atatkum Belediye Başkanı İshak Taşçı ise böyle bir geceye ev sahipliği yapmaktan ötürü mutlu olduğunu belirterek; “Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan günleri yaşıyoruz.  Bu programlar halkımızın birlik ve beraberliğine birer vesile.” Dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise tiridin bahane olduğunu amacın ise bir araya gelmek olduğunu belirterek; “ Amacım hayatın günlük koşuşturmalar arasında bir an olsun nefes almak ve bir araya gelmek.

 Tirit bizim Havzamızı, Asarcığımız, Ladik’imiz Vezirköprü’müzü ve Kavak’ımız  bir birine bağlamış bir yemek kültürümüz. Samsun her bir yeri ayrı bir güzel şehir. Şehrimiz baştan başa doğal güzellikleri ile yemek kültürü ile inanılmaz güzellikler sergileyen bir yer. Bu şehri bizlere bırakan ve bu güzel şehre hizmet etmek için emanet edenlerden Allah razı olsun.  Birlikte olduğumuz için çok mutluyum.  Kuzey Suriye’de savaşan silahlı kuvvetlerimiz mensuplarına  Allah’ım kolaylıklar versin. Allah’ım gazilerimize sağlık sıhhat, şehitlerimize rahmet ailelerine sabrı versin.” Dedi.
Son olarak konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak ise Samsun’da göreve 7 ay önce başladığını belirterek; “Bu süreçte Samsun’u insanı ile yöresi ile kültürü ile tanımaya çalışıyoruz. Samsun çok büyük, çok özellikleri ve güzellikleri olan bir şehir. Bu tirit gecelerinde Samsun’u tanımamızda önemli etken oluyor. Gerçekten bu değerlerin yaşatılması çok önemli.  İnsanlar bir araya gelmek için bahane ararlar, Havza Belediye Başkanımız Murat Bey böyle bir bahane buldu kendisine teşekkür ediyoruz. Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Allah ülkemize ve Samsun’umuza dirlik düzenlik versin. Şan Afrin’de silahlı kuvvetlerimiz çok ciddi bir mücadele veriyor, PKK belasından ülkemizi arındırmaya çalışıyor. Pek çok yorumlar yapılıyor oradaki ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) birliklerine terörist diyerek iş birliği yapmamamız isteniyor. Konu ile ilgili olarak sayın Cumhurbaşkanımız açıklamalarda yapı .Bunu kabul edersek ÖSO’yu oradan geri çekeceğiz. Türk askerini öne süreceğiz ve daha çok şehit haberi alacağız.  Şehit gelmesi demek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  yıpranması demek.  Bu amaçla bunlar söyleniyor. Sırf Cumhurbaşkanı yıpransın diye bu ülkenin evlatlarını şehit etmeyi  göze alanlara dikkat etmeliyiz. ÖSO denilen birlikler gerçekten o bölgenin insanları. Kendi ülkeleri için mücadele ediyorlar. Tabi ki bizlerde onlara destek olacağız. Silahlı kuvvetlerimiz Afrin’e işgal için girmiyor. Kimseinin toprağında gözümüz yok ama orada kurulacak bir Kürt devleti Türkiye’nin geleceğini, huzurunu ve güvenini tehdit altına alacaktır. Bunun önlenmesi için bu karar çok doğrudur.  Allah Mehmetçiğinizin yardımcı olsun, attıkları boş gitmesi.Cumhurbaşkanımız şuan Türkiye’de ve dünya da büyük bir mücadele yürütüyor. Cumhurbaşkanımızın gücü sizler sayesinde. Sizler güç vermezseniz, bizler birlik beraberlik görüntüsü vermezsek O orda mücadele edeme. Önce birlik beraberlik, daha sonra ise daha çok çalışmacağız. Siz dünya ile bilek güreşi yapacaksanız güçlü olmak zorundasınız. O yüzden bütün kurumları ile  daha çok üretmek zorundayız. Samsunumuzda son zamanlarda çok güzel gelişmeler var. Artık göç veren değil göç alan bir iliz. Göç alan il olma konusunda da istihdam çok önemli. Samsun her anlamda yüksek potansiyeli olan bir il. Bu potansiyeli daha iyi kullanma konusunda yapılacak çok daha fazla işimiz var. Havza Organize Sanayi Bölgemiz arsa satış aşamasına geldi. Yerli ve Milli Oto Projesinin Samsun’da, Havza’da olması için hazırladığımız dosyamızı, bakanlarımıza ve iş adamlarımıza gönderdik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.  O projenin buraya gelmesi müthiş şekilde Samsun’unu muzun önünü açacaktır. Yine Cumhurbaşkanımızın Amasya’da müjdelediği hızlı tren Samsun’umuzun ufkunu açacak Samsun’u çok daha ileriye taşıyacaktır. Samsun olarak Sağlık Bakanımız, Milletvekillerimiz ve sizler ile ülkemize güç vermek için çalışıyoruz.” Dedi.

 Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezindeki geceye Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Meclis Üyesi Nihat Soğuk, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, Atakum Kaymakamı Namız Kemal Nazlı, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Asarcık Belediye Başkanı Hadi Uyar, Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler ve çok sayıda Havza’lı katıldı.