Bakan Açıkladı; 20 bin Test, 3 bin 892 Yeni Vaka

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugünkü rakamları açıkladı.

Bakan Koca açıklamasında "1 milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız adına sizden şunu istiyorum; temastan kaçının, izolasyon kuralını uygulayın." dedi.

Koca Ardından bugünkü test sayıları, vaka ve vefat sayıları için şöyle konuştu;
"20 bin 23 test, bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu. Bu tabloya göre Türkiye'de toplam can kaybı 725 olurken toplam iyileşen 1582, yoğun bakımda olan 1474, entübe hasta sayısı 987 oldu."

Bakan Koca ayrıca İstanbul'da açılacak iki adet pandemi hastanesi hakkında: "İstanbul'da açılacak olan iki hastanenin sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar, 2 tane 1000 yataklı, daha doğrusu 1000 odalı hastane şeklinde planlandı. Biri Atatürk Havalimanı bir diğeri de Sancaktepe'de. Bu iki hastaneyi prefabrik, pandemi sonrası devre dışı kalacak olan hastaneler gibi düşünmedik. İçinde amaliyathaneleri olan bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma çevrilecek hastane olarak planladık." dedi. 

Koca;"Daha sonraki dönemde benzer veya başka anlamlarda gerektiğinde kullanacağımız hastaneler olacak. Burada sonuçlar ve rakamlar ve gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken davranmak için bir yaklaşım içinde değiliz. Şu anda bütün Türkiye'de yoğun bakımlarda doluluk oranımız yüzde 62-63'ü geçmedi." dedi.

Bakan Koca hastanaler hakkında sözlerini şöyle sürdürdü; "Daha stabil giden, artış oranının giderek düştüğü ve önümüzdeki bir iki haftanın son derece önemli olduğunu gördüğümüz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu  hastaneler kalıcı kullanmak üzere planladığımızı, sayın Cumhurbaşkanımızın arzusunun bu yönde olduğunu söylemek istiyorum. Atatürk Havalimanındaki aynı zamanda hava ambulansı uçak içinde uygun bir mekan olduğu için yeri geldiğinde iller arası veya yurt dışı hasta ziyareti için vazgeçilmez bir yerimizdir. Bunun için düşünülmüş oldu."

Bakan Koca, ülke genelinde yatak doluluk oranının henüz yüzde 50'yi bulmadığını söyledi. İstanbul'un iki yakasında biner yataklı hastane yapılmasının, yarın gerektiğinde başka amaçlarla planlandığını ve tedbiren yapıldığını söyledi.

Hemşire Alımları ve özel hastanelerde yoğun bakım ücreti
Bakan Koca sözlerine şöyle devam etti: "Hemşire sayısı ile ilgili sağlık personelimizin alım ilanı ÖSYM üzerinden çıkılmış oldu. Önümüzdeki haftalarda başlamalarını planladık. Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane, özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum sözkonusu olursa yapılması gerekeni yaparız. İşyerlerinde yine toplu alanlarda ve işyeri ortamında maskenin zorunlu olduğunu bununla ilgili yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum."

Türkiye Gibisi Yok
Bakan Koca ayrıca; "Ben rakamları şeffaf bir şekilde ilk günden itibaren veriyorum. Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeyi yakınen görüyor olmalısınız. Her geçen gün dünyada nasıl artış olduğunu görüyorsunuz. Bizdeki ölüm vakalarının da artık düşmeye başladığını görüyoruz. Tarama ile birlikte vaka sayısında kısmen artış olduğunu görüyoruz, ama orada da düşüş olduğunu görüyoruz. Hastaneye gelen şüpheli vakalar dahil olmak üzere artış hızının çok düştüğünü. Yoğun bakıma yatışların düştüğünü. Entübe olan hastaların artış oranının giderek düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesi ve Amerika dahil olmak üzere vatandaşına sağlık sistemine bu kadar güçlü altyapısıyla hizmet veren benzer bir ülke olmadığını söylemek istiyorum." dedi.