Başkan Kul, santralin yapılmaması için 'Kendimi feda etmeye hazırım'

TAKİP ET

Terme Çevre Platformu ve Samsun Maden Mühendisleri Odasının ortaklaşa düzenlediği 'Terme de Kirli Santral İstemiyoruz' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşma yapan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul'un açıklaması damgasını vurdu, santral için gerekirse kendi feda etmeye hazırım dedi.

Samsun’un Terme ilçesinde “Terme de Kirli Santral İstemiyoruz” konulu panel düzenlendi.  Ev sahipliğini Terme Çevre Platformunun yaptığı panele Samsun Maden Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı. Belediye Kültür Merkezinde yapılan panele çok sayıda çevre örgütü katılırken, vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri yoğun ilgi gösterdi. Panele şehir dışından çok sayıda davetli katıldı. İstanbul Maden Mühendisleri Odasından Nejat Mamzok, İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ahmet Atalık, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cem Şahan, Samsun Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Özdağ,Samsun Ziraat Odası Başkanı Hayati Tosun, Terme Kaymakamı Salih Gün, Terme Belediye Başkanı Şenol Kulve konuşmacı olarak panele katıldı.

Santralin bölgeye yapılması durumunda oluşturacağı zararlarından ve çevreye vereceği etkilerden bahsedildi. Katılımcıları bilgilendiren  konuşmacılar Türkiye de yaşanan santral eylemleri ve yaşanan hukuki süreçler hakkında bilgi verildi. 

‘TERME İÇİN KENDİMİ FEDA ETMEYE HAZIRIM’

İlçeye kömürlü santral yapılacağı duyulduktan sonra çokça eleştirilen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, panelde açıklama yaparak gerekirse santralin yapılmaması için kendimi feda etmeye hazırım dedi.  Başkan Kul, “ Ekoloji mücadelesi aynı zamanda demokrasi mücadelesidir. Devletin en temel görevi vatandaşların sağlığı ve yaşam hakkını korumaktır. Taleplere göre değil önceliklere göre yaşayacağız. Bizden havamızı suyumuzu talep edebilirler, onların önceliği bu olabilir ancak bizim önceliğimiz doğa ve yaşam. Bizim doğamıza gözünü dikenler bu hastalıktan bu kara sevdadan vazgeçsinler. Hiçbir felaket açgözlülükten büyük değildir. Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir. Başlangıç sonucu belirler biz çok güzel bir başlangıç yaptık asla vazgeçmeyeceğiz ve kararlıyız. Çocuklarımızdan emanet aldığımız çevre mirasını tertemiz şekilde teslim edeceğiz. Yaşama dokunan hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Böyle kirli yatırım kimseye bir şey kazandırmaz. Birlik beraberlik içerisinde bütün çevre ilçelerimizle biriz beraberiz. Ben bu konuda her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım. Bu konuda bizi hiç kimse aksine zorlayamaz. Yeşil ve mavinin bütün olduğu bu güzel ilçemizde siyahı istemiyoruz. Kararımız kesin duruşumuz nettir. Biz olduğumuz müddetçe bu santral Termeye yapılamayacaktır. Gerekirse bu uğurda kendimi feda etmeye hazırım” dedi. Başkan Kul daha sonra kendisine uzatılan santrale hayır yazılı tişörtü giydi.

Panelde söz alan beyaz çemberliler platformu üyesi kadınlar mahallerine santral istemediklerini ve bu santrale karşı durmak için her türlü eylemde ön safta yer alacaklarını belirttiler.