Başkan Sar Güneydoğu'daki teşvik paketini değerlendirdi

TAKİP ET

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Selim Sar, Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın dün itibariyle açıkladığı Güneydoğu teşvik paketine dair değerlendirmelerde bulundu.

Sar, Sn. Başbakanımız tarafından açıklanan teşvik paketinin, terör ve ekonomi arasındaki kısır döngüyü kıracak bir inisiyatif olduğunu belirtti ve “Ülkemizde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgemiz maalesef Güneydoğu’dur. Mardin, Batman, Şırnak, Siirt’te ortalama işsizlik oranı %25’e varırken, bu oran Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde %18 dolaylarında seyrediyor. Bu bağlamda Güneydoğu Teşvik Paketi, oluşturacağı yani istihdam olanaklarıyla en başta bölgeye, dolaysıyla da ülkemiz ekonomisine doğrudan katkı sağlayacaktır. IMF’nin bir araştırmasına göre, Türkiye'ye 1970-2011 döneminde gelmesi gereken yabancı sermaye yatırımı toplam 504 milyar dolar olması gerekirken, terör tehdidinden dolayı 126 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yani 378 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığı belirtilmiştir. Yine terörün ülkemize 30 küsur yıllık maliyetinin toplam 1,5 trilyon dolar düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bütün bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, Güneydoğu Teşvik Paketi’nin Türkiye ekonomisi için önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu paket sayesinde Türkiye, terör belası yüzünden on yıllardır ekonomik anlamda kaybettiklerini geri alacaktır” dedi.

Sar değerlendirmesinde ayrıca, Güneydoğu teşvik paketinin, orta ve uzun vadede bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının asgari düzeye indirecek projeler içerdiğine vurgu yaparak “23 ilimizi kapsayan bu büyük atılımla, bölgede gerek ekonomik gerekse sosyal bakımdan önemli değişimler göreceğimize inanıyorum. Bu paketin uygulamaya geçmesiyle birlikte bölgenin sosyal ve ekonomik altyapısı daha sağlam bir zemine oturacak, terör örgütlerinin eyleme geçmesine meydan vermeyen bir istikrara ulaşılacaktır” şeklinde konuştu. Sar, son olarak teşvik paketinin ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.