Başkan Ulusoy canlı yayında açıkladı: Tamamen spekülasyon

TAKİP ET

Ulusoy'dan açıklama! Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Un fiyatının 175 liraya çıktığı haberleri tamamen spekülasyon. 95 liradan un verecek durumdayız, buna da hazırız" dedi.

Ulusoy'dan açıklama!

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Un fiyatının 175 liraya çıktığı haberleri tamamen spekülasyon. 95 liradan un verecek durumdayız, buna da hazırız" dedi.

Türkiye son günlerde un fiyatlarında aşırı artış yapıldığı iddialarıyla yeni bir tartışmanın eşiğine getirildi. 1 çuval unun fiyatının 175 liraya yükseldiği ve bir çok bölgede aşırı stok yapıldığı iddiaları kamuoyunda tartışılırken Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Ticaret Bakanlığı son olarak, un ihracatına sınırlama getirildiğini açıkladı. 

Türkiye'de un sanayicilerini bir araya getiren Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun(TUSAF) Samsunlu genç Başkanı Eren Günhan Ulusoy da yaptığı açıklamada, yüreklere su serpti. Ulusoy, "Un fiyatının 175 liraya çıktığı haberleri tamamen spekülasyon. 95 liradan un verecek durumdayız, buna da hazırız" dedi. 
Son bir kaç gündür televizyonlarda canlı yayınlara katılarak konuyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Eren Günhan Ulusoy, "Türkiye'nin yıllık buğday üretimi 20 milyon ton. Ekmeklik dahil tüm kalemlerdeki tükettiği buğday miktarı ise 19 milyon yon. 5 milyon tonluk da ithalatımız var. Yani un üretiminde ve tüketiminde kendi kendimize yeter bir durumdayız. Burada bir sorun yok. İklimden kaynaklı kalite ile ilgili problemler yaşandı bu sezon" dedi. 
Dünya genelinde buğday üretiminin azaldığını, fiyatların arttığını söyleyen Ulusoy, "Doğal olarak bu durum yurt içine de yansıdı. Bu yansıma döviz kurunun arttığı ve buğday hasadının olduğu döneme denk geldi maalesef. Bu fiyat artışı birden manipüle edilmeye başlandı. Dünyadaki artış yüzde 30, Türkiye'deki artış ise yüzde 35 civarında" diye konuştu.

-TARIM BAKANI'YLA GÖRÜŞTÜ:

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu(TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, son günlerde un fiyatlarıyla ilgili yaşanan tartışmaların ardından beraberinde Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile görüşmelerde bulundu. 
Kamuoyunda son günlerde 1 çuval buğdayın fiyatının 175 liraya çıktığı ve stokçuluğun arttığı yönündeki haberlere dikkat çeken Eren Günhan Ulusoy, "Yani fiyatın ikiye katlandığını, yüzde 100 arttığını söylüyorlar. Ne bu fiyat artışını ne de stokçuluk iddialarını kabul etmiyoruz. Sanayicinin üretiminde bir daralma yok ama eğer birileri stokçuluk peşindeyse fırsatçılığa geçit verilmemesini biz de istiyoruz. Bu konuda hepimize, özellikle esnafımıza büyük görev düşüyor. Biz isteyen, 1 milyon, 2 milyon çuval unu 95 liradan vermeye hazırız" ifadelerini kullandı. 
Ulusoy son olarak, "175 liralık bir fiyat bizim önümüze gelmedi. 2-3 çuvallık satış geneli temsil etmez. Bir fırınının ekmeği 5 liradan satıyor olması diğer fırınları bağlamaz. 175 liralık fiyat ekmeklik un fiyatı değildir. Bu bir spekülasyondur. Buğdayda arz problemi yok. Un sıkıntısı yaşanacak bir durum, bundan dolayı da kamuoyunu tedirgin edecek bir durum sözkonusu değildir" dedi.

CANLI YAYIN DA KONUŞTU
Eren Günhan Ulusoy, CNN Türk ve NTV Para canlı yayın programlarında yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Eğer bu arada stokçular varsa bunu spaküle etmek istiyorlarsa biz diyoruz ki fırsatçılığa geçit vermeyelim. Gelin biz sitemizden de internet sitemizden de ilan ediyoruz.
Bu konuştuğumuz fiyatlardan un tedahrik edebilecek fabrikalarında teslim olmak üzere firmalarımızı ilan ediyoruz,yönlendiriyoruz.Ve kamuoyunda bu yanlış oluşan algıyı kırmaya çalışıyoruz.
Biz Türkiye'de , Türkiye un sanayisi dünyanın un ihracatında şampiyon bir sektördür.Türkiye'de kurulu kapasite şuanda ki ihtiyacın yaklaşık %40-45 üzerinde dolayısıyla bir üretimle ilgili bir sorun çıkma olasılığı yok. Özellikle şuanda biz Eylül ayındayız. Haziran, Temmuz ayında Ağustos ayında buğday'ın hasatı harmanını yaptık. Yani buğdayın olmaması bulunamaması gibi bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla unla ilgilide tedarikle ilgili bir sıkıntı yok ama fiyat mekanizması serbest piyasanın oluşturduğu bir mekanizmadır. Bu konuda da Tarım Bakanlığımızın TMO'nun serbest piyasanın sınırlarını çizmek için yürüttüğü çabaları çalışmaları var. TMO'nun kendi elindeki stoklar ilaveten yurt dışından ithalat yapmak üzere yetki alındı. Bunlar kullanılacak.Bu yöntemler uygulandığı zaman fiyat hareketlerindeki geçişin daha kademeliği olaağı veya durdurulabileceğini bekliyoruz. Un sanayisi olarak biz buğday ve ham madde maliyeti bizim maliyetimizin %75-80'nini oluşturdu. Dolayısıyla cavi buğday fiyatı neyse ona göre un fiyatı oluşur. Bugün ki cavi buğday fiyatına göre daha düşük vasıflı diyelim buna. Daha düşük vasıflı 75-80 liraya da bulursun. Ortalama 90-95 liraya da bulursun.Daha lüks ürünler yapmak istiyorsanız ekmeklik un'da bunun üzerinde fiyatlar bulursunuz.Ama 175-150 telaffuz etmek gerçekten şuanda spekülatif oluyor.Yani o 175 rakamı herhalde önceki rakamı iki'ye katlamak için bulunmuş diye düşünüyorum.
Türkiye'de yaklaşık seneler boyunca 20 ton civarında buğday üretti. 1-2 Milyon ton bu yukarı çıkar asağı iner.Türkiye'nin iklim koşullarına göre.İçinde bulunduğumuz senede de Türkiye rakamlarına göre 20 Milyon buğday üretim bklentimiz var.Bu üretim Türkiye'nin tüketimini karşılamaya yetiyor.Yaptığımız ithalat yıllık bazlı 4-5 Milyon ton civarında yani %20-25 oranında bir ithalatla karşı karşıyayız.Buda hatırlarsanız daha önceki programlarda gündeme geldi. Aslında ihraç edilen mahmüle yönelik.Yani baktığımızda toplam Yurtiçi buğday harzı ithalat'tan gelen buğday harzı un içindeki Yurtiçindeki talep ve ihracat için Yurtiçindeki talep birbirini dengeliyor. Burda şu,bu senin İklim şartlarından dolayı kalitede oluşan bir problem var.Aslında Türkiye'de şuanda yaşanan Buğday fiyatlarında yaşanan hareket Türkiye'ye özgü bir durum da değil.Dünyadaki iklim şartlarında dolayı baktığımızda Avrupa'da ki borsalar Chicago borsası'nda da buğday fiyatlarında da %25 mertebesinde bir artış gerçekleştirildi.Bir anlamda kaliteden kaynaklı Türkiye piyasasına da bu yansımış oldu.
Bizim evet yani bundan sonrası için Dünya'daki buğday fiyatlarını kur fiyatını tabi ki izlememiz lazım.Ancak kastettiğimiz şu; Türkiye'ye buğday'da kendine yetecek kadar üretim yapabilen  bir ülkedir.Bu nedenle evet  Dünya'daki buğday fiyatı artışları Türkiye'ye yansır.Ancak bire bir yansımaz.Yani Türkiye'nin kendi arz'ı olduğu için bir miktar bunu biz dengeleyebiliyoruz. Dolayısıyla yani %100 artış olması için Türkiye'de bu un fiyatında kastedildiği gibi bir kıtlık ortamı olması lazım.Böyle bir ortam yok.Ama %25-30 Dünyada'ki gelişmeler panelinde Türkiye'de de olabilir" diye konuştu.