Başkan Yılmaz: 'Anadolu'da 3 insandan biri mülteciliği yaşadı'

TAKİP ET

Mültecilerin sorunlarını ele almak, yaşadıklarını anlamak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlenen Uluslararası Göç Kongresi başladı. Kongreye katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türk vatandaşı olup Anadolu'da yaşayan 3 insandan birisinin mülteciliği yaşamış olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’ndeki Uluslararası Göç Kongresi’ne Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz ile akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.

Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen kongrede konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, göç hadisesinin büyük bir toplumsal, sosyolojik ve psikolojik travma olduğunu kaydetti.  Anadolu topraklarına yerleşen toplulukların geçmişte göçmen olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, “Bugün Anadolu’da yaşayan 3 insandan biri aslında geçmişte göç hadisesini yaşamış mültecilerdendir. Ben de Çerkesim, yani mülteciyiz. Şuan Suriyeli mültecilerin yaşadıklarını geçmişte bizler de yaşadık, yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açarken hiçbir tereddüt yaşamadığının ve dert edinmediğinin altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “İnsanlar, çeşitli sebeplerden dolayı vatanlarını bırakıp başka ülkelere, şehirlere göç ettikleri zaman bulundukları yerlerde kendilerini içselleştirirler, o mekanla aidiyet duygusu ve bağ kurarlar.  3 milyon mülteciyi kabul ederken, en küçük bir tereddüt yaşamadık.  Mülteciler gelirse ne yaparız, sosyo ekonomik dengelerimiz bozulur mu diye bir kaygımız derdimiz olmadı. Batılıların dert edindiği bu şeyleri bizim dert edinmeyişimiz çok enteresandır. Bu Türk insanının mülteciye bakış açışı, duygusallığıdır. Misafirperverliğidir.” ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHRC) 2013 raporuna göre Türkiye’de Suriyeliler hariç 170 bin mülteci adayı bulunuyor. Özellikle Suriye’de yaşanan iç savaş sebebiyle de 3 milyona yakın Suriyeli mülteci Türkiye’ye sığındı. Samsun’da resmi olmayan kaynaklara göre 15 bin kadar Suriyeli mülteci ve diğer uyruklardan göçmen bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti, Uluslararası Hukuk’a uygun olarak ve kendi ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ çerçevesinde göçmenleri karşılamakta ve devlet kurumları bunun için olağanüstü bir çaba ortaya koyuyor. Düzenlenen ‘Uluslararası Göç Kongreside  ilgili alanlarda yerel yönetimlere, kurumlara ve çalışanlarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.