Başkan Yılmaz: Büyük mücadele veriyoruz

TAKİP ET

Samsun büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun sahilinde tarım alanlarının yok edilmesine ve sahillerdeki sanayileşmeye karşı mücadele verdiklerini söyledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Tarım Öğretiminin 171. Yılı kutlama programında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz mühendis adaylarına seslendi.

Samsun’un gayri safi milli hasılasının yüzde 25’ini tarım alanlarının ve üretiminin oluşturduğunu hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun tarımda yüzde 25 oranla Türkiye ortalamasının 2 buçuk katı üstünde yer alıyor. Tarım alanlarının korunması ve geliştirmesi konusunda yerel yönetimlerin sorumluluk almasını sağlayan Tarım Bakanlığı’mızın da hassasiyetine dönük bir yaklaşım sergileyerek Samsun’da tarımı geliştirmeye yönelik faaliyetler içindeyiz. Belediyecilik ile ilgili olan tarım alanlarının korunması ve kollanması konusunda son derece hassasım. Ama mücavir alanlar içerisinde kalmış, hayvancılık veya diğer faaliyetler için hiç kullanılmayan, kullanma şansı da olmayan bir takım meralar için ‘bura mera alanı buraya ellersen çarpılırsın’ demekte doğru bir şey değil. Oralara bir şeyler yapmak zorunda kaldığımızda yapmalıyız” dedi. 

SAHİL KENARINDA VE TARIM ALANLARINDA SANAYİLEŞMEYE KARŞI MÜCADELE
Sanayicilerin denize yakın alanlara konuşlanmasının çevre düzeninin bozulmasına ve tarımsal alanların yok olmasına sebep olduğunu ve bu konularla mücadele ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, 1999 yılında belediye başkanı Samsun’un çevre düzenleme planı olmadığını dile getirerek, “Bunun üzerine 1999 yılında oturduk aşağı yukarı 3 yıl süren bir çevre düzeni planı yaptık. O zamanlarda Türkiye’de belki de sadece 3-4 şehirde çevre düzen planı vardı. Şu anda Samsun’un doğusundaki havaalanından, Çarşamba ovasından, Terme’ye kadar olan kısımda özellikle sahil kesiminde bulunan sanayi tesisleri ve yapılaşmaya yönelik olan eğrileri kırmak için o çevre düzeni planını son derece güzel kullanıyoruz. Ama sanayiciler de hep sahilde denizin kenarında olmak istiyor. Yükleme boşaltma işlerini rahat yapabilmek için, pazara sürebilmek için çözüm olarak görüyor. Tarım alanlarının yok olmaması için sahil kenarında sanayileşmeye karşı mücadele veriyoruz” diye konuştu.

MÜHENDİSLERE ALTIN ÖNERİLER
Mühendis adaylarının öğretimlerini tüm zorlukları yaşayarak tamamlamaları gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Çocukluk yıllarım tütün tarlalarında geçti. Çiftçiler, ‘Ziraat mühendisleri anlamıyor işten. Kitabın ortasından konuşuyorlar. Bizim çektiğimiz sıkıntıları anlamıyorlar. ‘ derdi. Bu aklıma kazınmış olmalı ki, eğitimimi sadece kitaplardan edineceğim bilgilerle sınırlandırmadım. Mesleğim ile ilgili her şeyi uygulamalı olarak öğrenmeye çalıştım. Muhakkak ve muhakkak mühendislik eğitimi esnasında ayağımıza çizmeleri giymeliyiz ve çamur, batak tarlanın içinde bu eğitimi sürdürmeliyiz. Düşüp diziniz kanaya kanaya, çamura bata çıka, üstünüzün kirlenmesine aldırmadan eğitiminizi sahada tamamlamalısınız. Ancak o zaman çiftçinin halinden anlarsınız. Tarımsal faaliyette olan çiftçimizin, tarladaki rençberimizin gözündeki,  ‘bu kitabın içinden bir şeyler söyler, ama bizim sıkıntımızdan anlamaz’ kanaatini böyle kırabilirsiniz.” diyerek mühendis adaylarına önerilerde bulundu.