Başkan Zihni Şahin, Makedonya yolcusu!

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Doğu Makedonya bölgesinde yer alan Radoviş Türkmenleri'nin geleneksel şölenine katılacak.

Makedonya'nın doğu bölgesinde Usturumca, çoğunlukla ise Radoviş şehirlerinde yaşamlarını sürdüren yörük Radoviş Türkmenleri'nin geleneksel şölenleri 12 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de bu şenliklerde yer almak üzere yarın Makedonya'ya gidecek.

ŞÖLENLERİN ONUR KONUĞU

Programı organize eden Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu'nun uzun süre Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten eski Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı İzzet Altuntaş, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Şahin ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile birlikte yarın sabah Makedonya'ya hareket edeceğiz. Burada Radoviş Türkmenleri'nin geleneksel 12'inci Türkmen Şöleni'ne katılacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Şahin, şölenlerin onur konuğu olacak" dedi. Bölgede bulunan yörük köylerini gezeceklerini, akşam da Türk Demokratik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gönül Bayraktar'ın onurlarına vereceği yemeğe katılacaklarını da açıklayan Altuntaş, "Burada Başkanımız Zihni Şahin'e bir plaket sunulacak. Ertesi gün ise Kosova'ya geçerek Prizren'de bir dizi resmi ziyaretlerde bulunacağız. Salı günü ise Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın konuğu olacağız" açıklamasında bulundu. İzzet Altuntaş, 3 gün sürecek gezi programı hakkında bilgi verdi.

6 ASIRDIR BU BÖLGEDELER

Osmanlı döneminde Konya-Karaman yöresinden Makedonya'ya yerleşen Yörükler, 6 asırdır Radoviş bölgesinde Kocaali ve Alikoç köylerinde kimliklerini ve kültürlerini koruyarak yaşamaya devam ediyor. Özellikle doğu Makedonya, Üsküp ve Radoviş'te yaşayan Türkler, 2002'deki sayıma göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor. Yerel yönetimlerde iki dilli uygulamaya geçilebilmesi için gerekli olan yüzde 20 barajına 2002 nüfus sayımında yaklaşan Türkler, yüzde 17,4'te kaldı. Geçen 13 yılda nüfus sayımı yapılmaması nedeniyle yüzde 20 barajını aştığı düşünülen Türkler, özellikle Radovis ve yoğunlukla yaşadıkları bölgelerde birçok haktan mahrum kalmaya devam ediyor. Yerel ve ulusal siyasette katılım-temsil sıkıntısı yaşayan Yörükler, geçimlerini genellikle tütüncülükten sağlıyor.  
Kaynak; samsungazetesi