Berat Kandilinin Önemi Nedir? Berat Kandil Gecesi İbadeti Nasıl Yapılır!

TAKİP ET

Allah'a dua ve niyazda bulunulan gün olan Berat Kandili'nde Yüce Allah'ın bizleri affedeceğini müjdelendi. Berat Kandili manevi duyguların sesine kulak verilen günahlara tövbe edilen, Allah'a dua ve niyazda bulunulan gün olacak. Bu önemli günde bağışlanmak isteyen Müslümanlar dualar ederek ibadetlerini idrak edecekler.Berat Kandili af olma, bağışlanma ve duaların kabul gecesi olarakda bilinmektedir.

Berat Kandilinin Önemi Nedir?

Berat Kandili, Arapça kaynaklarda 'Şabanın ortasındaki gece', 'mübarek gece', 'rahmet gecesi' manalarda kullanılmaktadır. Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır.
 Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, dengeli bir hayat kurma bilinci sağlama, kişinin muhasebesini gözden geçirme ve yenileme imkanını sunmaktadır. 

Berat Kandili gecesinde  Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir.
Berat Kandili İbadetleri Nelerdir?

Geçmiş günahların affedilmesi, gelecek musibetlerin önüne geçilmesi için Berat Kandili ibadetlerini fırsat bilmeli ve amel defterlerinin açık bırakıldığı bu mübarek gecede Allah’a yaklaşmayı fırsat bilmelidir. 

Berat Kandil Gecesi İbadetleri, Kaza Namazı ve Nafile Namazı

Kaza namazı kılmak bu gece ibadetleri arasında makbul ibadetlerdendir. Gecikmiş, unutulmuş ve ihmal edilmiş namazların telafi edilmesi ve bundan dolayı Allah’tan af ve bağış istenmesi için fırsat kabul edilmeli ve bir daha yapmamak için istiğfar yapılmalıdır. Rivayet edilir ki farz namazlardan sonra en makbul namaz nafile namazlardır ve Allah’a yaklaşmak konusunda en muteber namaz olarak bilinmektedir. Dua ve ibadetlerin kabul olması için bu gece nafile namazı unutulmamalıdır.

Berât Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Bu geceye özel olarak kılınan ve yatsı namazından sonra kılınan 100 rekâtlı berat gecesi namazı şöyledir:

Niyet edilirken, niyet ettim bu gecenin hürmetine denilmeli
İki rekât olarak kılınmalı ve her rekâttan sonra selam verilmelidir
Her rekâtta bir Fatiha, 10 İhlas okunmalıdır (güç yetiremeyen 3 veya 5 tane okuyabilir)
100 rekât tamamlanınca salavat çekilmeli ve tövbe istiğfar edilmelidir

berat kandili