Canik, Samsun'un tarihini gün yüzüne çıkardı

TAKİP ET

Canik Belediyesi, bugüne kadar çıkardığı kültür eserleri ile Samsun'un ve bölgenin tarihi kodlarını ortaya çıkardı. Eserlerin geleceğe ışık tuttuğunu belirten Başkan Osman Genç, "Şehrin dinamikleri bu kitapları mutlaka okumalıdır" dedi.

Düzenlediği uluslararası sempozyumlar ve çıkardığı kültür eserleri Samsun'un tarihini aydınlatan Canik Belediyesi, bugüne kadar 'İlkçağdan Cumhuriyete Canik', 'Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik', 'Geçmişten Günümüze Samsun-Canik ve Değerleri', 'Geçmişten Günümüze Samsun-Canik ve Değerleri', 'Bilim, Ahlak ve Sanat Bağlamında Çağdaş İslam Algıları', 'Bilim, Ahlak ve Sanat Bağlamında Çağdaş İslam Algıları', 'Gelenekten Moderniteye Samsun', 'Canik - Samsun'da Seçimler ve Siyaset', 'Canik Sancağı Samsun Kazasının Nüfus Yapısı', 'Samsun’da Türk Devri Mimarisi', 'Samsun Coğrafyası', 'Geçmişten Günümüze Şehir ve Çocuk', 'Geçmişten Günümüze Şehir ve Kadın', 'Dünden Bugüne Ermeni Olayları ve Soykırımı Yalanı', 'Müslüman Türkün Ahlak ve Meslek Okulu Ahilik', 'Batılı Seyyah ve Araştırmacılara Göre 19. Yüzyılın İkinci Yarısında Doğu Karadeniz Bölgesi', 'Geçmişten Günümüze Şehir ve Göç' eserlerini şehre kazandırdı.

ULUSLARARASI SEMPOZYUMLAR

Kültür eserlerinin yanısıra uluslararası sempozyumlarda yüzlerce bilim insanını Samsun’da buluşturan Canik Belediyesi, “Uluslararası Bilim, Ahlak ve Sanat Bağlamında Çağdaş İslam Algıları”, “Uluslararası Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik”, “Uluslararası Geçmişten Günümüze Samsun/Canik ve Değerleri”, “Uluslararası Geçmişten Günümüze Kadın ve Şehir”, “Uluslararası Geçmişten Günümüze Şehir ve Çocuk”, “Uluslararası PDR Hedefe Doğru İnsan”, "Uluslararası Geçmişten Günümüze Şehir ve Göç" sempozyumları ile de Samsun’un ve bölgenin tarihi kodlarını ortaya çıkardı. Canik Belediyesi tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumlar kitaplaşarak şehir için adeta birer rehber oldu.

'GELECEĞE IŞIK TUTACAK'

Canik Belediyesi olarak Samsun'un genlerinde neler olduğunu düzenledikleri sempozyumlar ve çıkardıkları kültür eserleriyle ortaya koyduklarını belirten Başkan Osman Genç, "Bize göre şehirlerin geleceği geçmişinde gizlidir. Dolayısıyla Samsun'un da geleceği için şehrin geçmişini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bizler de geçmişimizden ilham alarak yaşadığımız topraklarda 21. yüzyıla uygun, dünyayla rekabet edebilen, yaşanabilir bir şehir hedefliyoruz. Dolayısıyla bu eserler şehrimizin geleceğine ışık tutacaktır. Şehrimizdeki yöneticiler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri, daha doğrusu bu şehrin dinamikleri bu eserleri mutlaka okumalı ve incelemelidir" dedi.

'SAMSUN İÇİN AVANTAJ'

Samsun'un geçmişte önemli bir ticaret merkezi olduğunu da ifade eden Genç, "Şehrimize her alanda hizmet etmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Yol, kaldırım, park, bina gibi rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında eğitim ve kültürde de geleceğimize aktaracağımız şeyler var. Bu bakımdan özellikle şehrimizin tarihini kültür eserleri ile ortaya koymamızı çok önemli buluyorum. Bu eserlerimizi tüm kütüphanelere ve okullarımıza dağıttık. Bilginin en önemli güç olduğu yeni bin yılda şehrimizin tarihine ait şifreleri bilmemiz de, Samsun için ayrı bir güç ve avantaj olacaktır. Canik Belediyesi olarak Samsun'un tarihini aydınlatma görevimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.