Canik'ten ABD'ye ve Siyonist İsrail'e sert tepki

TAKİP ET

ABD Başkanı Donalt Trump'un Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasına tüm dünyadan tepkiler yükselirken, Cuma namazı sonrası bir tepki de Canik'ten geldi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, "ABD, bu hukuksuz ve haksız kararından bir an önce dönmelidir" dedi.

Cuma namazı sonrası Türkiye genelinde Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Trump ve Filistin topraklarını işgal eden İsrail'e tepki gösterilirken, Canik'te de ilçe halkı ve Canik Belediye Başkanı Osman Genç ile AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, kararı bir kez daha kınadı. Gaziosmanpaşa Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından vatandaşlar ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

YANLIŞ VE HUKUKSUZ KARAR

Başkan Genç ile birlikte AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, Başkan Yardımcısı Alican Usta, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Korucu, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Serkan Asma ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı eylemde vatandaşlar, "Kudüs İslamdır, islam kalacak", "Kudüs'e özgürlük" gibi slogan ve dövizlerle ABD ve İsrail'e tepki gösterdi. Küdüs'ün üç semavi dinin kutsal yeri olduğuna dikkat çekilirken, ABD'nin yanlış ve hukuksuz kararından dönmesi istendi.

‘GELİŞMELERİ DOĞRU OKUMALIYIZ’

Eylemde vatandaşlara hitaben konuşan Başkan Genç, Canik Belediye Meclisi olarak dünyaya mesaj vermek üzere bir bildiri yayınladıklarını hatırlatarak, bu bildiride Kudüs'ün siyonistlerin başkenti yapılmasına tepkilerini ortaya koyduklarını söyledi. Kudüs’ün, bütün semavi dinlerin kutsal merkezi olduğunu belirten Başkan Genç, “Bu karara bütün insanlık tepki göstermek zorundadır ve tepki gösteriyor. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Bugün oynanan oyunu doğru okumak zorundayız. Siyonistlerin ne yapmak istediğini görmek zorundayız. Sadece slogan atmayacağız, meseleyi doğru okuyacağız. Hangi siyasi görüşten olursak olalım sadece Müslüman oluşumuz yeterlidir” dedi.

‘KUDÜS ÖZGÜR OLMALIDIR’

Kudüs asla siyonistlerin başkenti olamayacağını belirten Başkan Genç, “Bu karar evrensel hukuka da, dini hukuka da aykırıdır. Kudüs kıyamete kadar insanlığın başkentidir. İki ay önce STK’larla Kudüs’ü ziyaret ettim. Orada bütün STK temsilcileriyle, şehir yöneticileriyle, Hristiyanlarla, siyonist olmayan Yahudilerle biraraya geldik. Oradakiler, ‘Sizin dedeleriniz bütün dinleri özgürce huzur içinde yaşattı. Gelin, emanetinizi alın’ diyor. Onun için sorumluluğumuz büyük. Sorumluluklarımızı hatırlamamız lazım. Dünyadaki zulmün bitmesini istiyorsak Kudüs özgür olmalıdır. Bu millet ve insanlık Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmasını asla kabul etmeyecektir” diye konuştu.

‘KUDÜS İNSANLIĞIN AKLIDIR’

ABD Başkanın Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanımasının, bölgede kan ve gözyaşını artırmaya yönelik olduğunu da ifade eden Genç, “Kudüs bir semboldür. Filistin toprakları sadece Filistinlilerin değil, bütün semavi dinlerin yaşadığı topraklardır. Kudüs kesinlikle bağımsız olmalıdır. Çünkü Kudüs insanlığın aklıdır. Bu aklı işgal edenler işgali bir an önce kaldırmalıdır ve ABD yanlış ve hukuksuz kararından bir an önce dönmelidir. Kudüs bağımsız olduğu an dünyadaki kan ve gözyaşı duracaktır" şeklinde konuştu.

MÜSLÜMANLARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ

ABD Başkanının açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirten AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler de, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.