Canik'ten muhacirlere 'Kardeş Eli'

TAKİP ET

Canik Belediyesi tarafından, ülkelerindeki savaş ve terör nedeniyle göç etmek zorunda kalan muhacirler için uyguladığı Kardeş Eli Projesi, yüzlerce yabancı misafirin yüzünü güldürdü. Suriyeli, Iraklı ve Afgan misafirler, eğitimden sağlığa, kültürden ekonomiye bir çok alanda hayata yeniden tutundu.

Canik Belediyesi'nin, ilçede misafir olan muhacirleri ensar şuuruyla en iyi şekilde ağırlamak adına geliştirdiği Kardeş Eli Projesi, yabancı misafirlerin eğitim, sağlık, ekonomi, coğrafi, kültürel ve sosyal uyumlarındaki problemlerini azaltıyor. Mültecilere daha iyi yaşam koşulları oluşturabilmek amacıyla uygulanan ve bugüne kadar yüzlerce muhacir çocuk, kadın ve erkeğin yararlandığı proje kapsamında, Türkçe bilmeyenler Türkçe öğrendi, eğitimden mahrum olan çocuklar okula kazandırıldı. Büyüklerin ise, sosyal etkinlikler ve meslek kurslarıyla entegrasyonu sağlanıyor.

TÜRKÇE ÖĞRENDİLER
Göç İdaresi'nin verilerine göre bin 1926, ancak Canik Belediyesi'nin yaptığı hane bazlı tespit çalışmalarına göre 4 bin 93 muhacirin yaşadığı Canik'te, sosyal entegrasyonun sağlanması amacıyla 100 muhacir aileden toplam 783 kişiye Türkçe dil kursu verilirken, eğitim-öğretime devam etmeyen 535 çocuk ise eğitime yeniden kazandırıldı. Kalplere Hicret Gecesi'nde 100 muhacir aile ile onlara ev sahipliği yapan 100 Türk aileyi biraraya getirilerek, komşuluk ilişkilerinin gelişmesi sağlandı. Canik'te ikamet eden muhacirler ayrıca Ramazan aylarında da iftarlarını Canikli vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında açtı.

YAŞAM STANDARTLARI YÜKSELİYOR
Canik Belediyesi olarak her zaman mazlumun yanında olduklarını belirten Başkan Genç, "Muhacir kardeşlerimizin acılarını, üzüntülerini en aza indirmek için gayret gösteriyoruz. Onları bize emanet olarak görüyoruz. Projemiz kapsamında onlarca çocuğumuzu eğitimle yeniden buluşturduk, onlarca çocuk ve kadın muhacir kardeşimiz Türkçe öğrendi. Bunlar toplumsal entegrasyonun ve suç oranlarının azalması bakımından önemli çalışmalar. Ayrıca onların misafir oldukları ilçemizde yaşam standartlarını da yükseltmiş oluyoruz" diye konuştu.