Çarşamba Yumurta Topuk bilgi yarışmasında, Başkan Doğan Teşekkür etti

TAKİP ET

Çarşamba'da bir asırdır üretimi yapılan ve 'yumurta topuk' diye tabir edilen ayakkabı bilgi yarışmasına konu oldu.

360 TV Kanalı'nda yayınlanan 'Ben Bilirim'  adlı bilgi yarışmasında Samsun'un Çarşamba İlçesi ile özdeşleşen ünlü 'yumurta topuk' ayakkabısı sorusu adeta damga vurdu. 

YUMURTA TOPUK
Tescilli ürünler kategorisinde yer alan  'Samsun'un Çarşamba ilçesi ile özdeşleşmiş olan, bir asırdan fazladır üretimi yapılan coğrafi işaret tescilli ayakkabılara verilen isimdir' sorusu 'yumurta topuk' cevabını veren yarışmacı bir sonraki soruya geçmeye hak kazandı. 

BAŞKAN DOĞAN TEŞEKKÜR ETTİ
Konuyla ilgili olarak Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, "Tescil ve coğrafi işaretini aldığımız, Çarşambamızın yumurta topuk ayakkabısı tv yarışmalarının soruları arasında da yer alarak yoluna devam ediyor.
Hemşerimiz @aalperates kardeşimize ilgi ve takibi için teşekkür ediyoruz. 
Çarşambamızın değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.

TAMAMEN EL EMEĞİ
Çarşamba'da yüz yılı aşkın süredir üretimi devam etmektedir.  Ayakkabı, Türk Patent Kurumu'ndan alınan bilgiye göre, 2019'dan itibaren korunmak üzere tescillenmiş, el emeğine dayalı bölgesel nitelik taşıyan bir türdür. Asya'dan Anadolu'ya gelen Türk boyları tarafından ayakkabı türlerini de beraberinde getirmiştir. Türklerde çeşitlilik gösterilen ayakkabı türleri içerisinde basmak, çarık, çetik, çizme, edik ve birçok tanımla ifade edilmiştir. 'Yumurta topuk' Çarşamba ayakkabısı 'basık' olarak da bilinmektedir.