Çarşambalı Köylüler : Santralleri ve bölgeyi gezdik ön yargımızı yıktık

TAKİP ET

Çarşamba'da yapımı devam eden biyokütle santraller ilgili inceleme yapmak isteyen köylülere, başka illerde faaliyet gösteren biyokütle santraller gezdirildi. Köylüler evlerine mutlu döndü.

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde kurulumu devam eden Oltan Köleoğlu Enerji Şirketi'ne ait biyokütle santralinin çevresinde  oturan bir grup köylünün talebi üzerine, Çarşamba Belediyesi bilgilendirmek amacıyla farklı illerdeki biyokütle santrallerine gezi düzenledi. Gördüklerini umutla anlatan köylüler, "Gezdik gördük, korkulacak bir şey yok.  Oraların köylüleri çok mutlu" dedi. 

Samsun'da kurulumundan itibaren çevreyi kirleteceği yönünde aleyhte propaganda yapılan, ancak dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde 'desteklenen' biyokütle enerji santrali ile ilgili  Çarşambalı köylüler 'santral gezisine katıldı'. 'Faal santralleri yerinde görmek isteyen köylülerin' talebi üzerine Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, köylülerin 'olumsuz ya da olumlu iddiaları yerinde görmesi için' farklı illerdeki santral bölgesine gezi düzenledi. Kırşehir ve Çorum'da santrallerin çevresindeki yöre halkıyla yüz yüze konuşan Çarşambalı köylüler evlerine mutlu dönerken, "Santralleri ve bölgeyi gezdik ön yargımızı yıktık. Biyokütle santrallerin çevresine katkılarını görünce bölgemiz  adına da sevindik" dedi. 

O BÖLGEDEKİ KÖYLÜLER 'KATKISI OLUYOR' DEDİ

Çarşamba Demirli Köyü'nden Saliha İnan, "Belediyenin düzenlemiş olduğu geziye bir çiftçi kadın olarak katılmak istedim. Çünkü bize anlatılanlarla ilgili doğru /yanlış ne varsa yerinde görmek istedim. Biyokütle santralin Çarşamba'ya ve özellikle çiftçilere katkısı olacağını, o bölgedeki köylülerin anlatımlarından anlamak mümkün. Gittiğimizde santraller çalışıyordu ve bacasından sadece buhar çıkıyordu. Çok yararlı bir gezi oldu, köydeki komşularımıza da korkulacak bir şey olmadığını anlatıyoruz. Santralin yöre halkına katkısı olacağına inanıyoruz" dedi. 

SANTRAL BÖLGESİ GENÇLER İÇİN İŞ SAHASI OLMUŞ

Elifli Köyü'den Azime Çakır ise "Mobil santrale hayır dedik her zaman. Ama biyokütle santral aynı şey değil. Farklı bir yapısı mevcut. Tamamen tarımsal atıkları yaktıklarını gördük. Çiftçinin anız derdi bitmiş, ağaç köküne kadar paraya çeviriyorlar. Gençler için ayrı bir iş sahası olmuş. Biyokütle santralin zararsız olduğunu gördüm evime de mutlu döndüm. Neden bu kadar tepki gösterildi anlamış değilim. Kafamızı karıştırdılar ve santral olduğu için karşıydık. Şimdi aynı düşünmüyorum. Bölgeye zarar değil, katkı verecek bunu yerinde gördük" diye konuştu. 

BACALARDAN DUMAN DEĞİL BUHAR ÇIKIYOR

Aşağı Kavacık Köyünden santral gezine katılan Fatma Türk,  Kırşehir ve Çorum santrallerinde dumansız bacaları görünce çok sevindiklerini çıkan küllerinde anında depolandığını belirterek şunları söyledi: "Bizim gördüğümüz bacadan çıkan kül değil, buhardı. Hiç aykırı bir koku duymadık. Çevre köylüler de rahatsız değil. Tarımlarına zarar verecek bir şeyin olmadığını söylediler. Ama anız konusunun bitmesine de seviniyorlar. Hem santral ek gelir olmuş. Seracılık faaliyeti de bölgede yaygınlaşıyor. Bizim bölgemizde de biyokütle santral yapılmasının zararı değil yararı olacağını gezerek yerinde gördük. Hem tarım hem de hayvancılık o illerdeki bölgede yaygın ve sorun olmadığını söylediler. Çok mutlu oldum". 

KORKULARIMIZ VARDI HEPSİ GERİDE KALDI

Nurten Ekici de Aşağı Kavak köyünden temsilci olarak santral gezisine katıldığını söyledi. Bir çok komşusunun kendisini döndüğünde dinlediğini ve santraller ile ilgili sorular sorduğunu söyleyen çiftçi Ekici, "Biz tarımdan ekmek yiyoruz. Hayvancılık yapan var. Elbette önceleri korkularımız oldu. Çünkü santral kirletecek, tarımı bitirecek diye anlatılıyordu. Çok önyargılı gittim geziye. Ama gördüklerim, bize anlatılanlarla aynı şey değildi. Öncelikle bacadan duman çıkmıyordu. Kirletme konusunda kesinlikle bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Çünkü o bölgelerde tarım alabildiğine yapılıyor. Bize zararı oldu diyeni de ben görmedim. Hem gençlere yeni iş sahaları oluşmuş. Biyokütle santral farklı bir yapıymış onu anladık. İyi ki o geziye katıldım, kafam rahatladı" dedi.

ANIZ İŞİ BİTMİŞ ÇİFTÇİYE EK GELİR HALİNE GELMİŞ

"Biyokütle santralleri yerinde gördük ve gezdik, sorguladık" diyen Zübeyde Çakır da güzel bir gezi olduğunu ve çok faydalandıklarını, bilgi edindiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Çeltik, mısır sapı, ağaç kökü ne varsa tarımsal atık olarak ek gelire dönüşüyor. Bizim için bu atıklar aslında çok sıkıntı. Köylünün halini köylü bilir. Hasat bitiyor ama bu dert bitmiyor. Tarlanın yeniden ekime hazırlanması bir süreç. Biyokütle santrallerin ekipleri bu atıkları tarladan evinin bahçesinden gelip alıyor. Sen elini dahi sürmüyorsun. Sonra santral satın alıyor, ek gelir oluyor aileye. Santralin çevreye kirletme açısından zararı olmadığını da gördük. Zaten çevresinde tarım devam ediyor ve şikayetçi değil o bölgenin köylüleri. Çarşamba Belediyesi'ne bu gezi için çok teşekkür ediyoruz".

Gezdik gördük

Biyokütle santralinin çevresinde oturan bir grup köylü Çarşamba Belediyesi'nce bilgilendirilmek amacıyla farklı illerdeki biyokütle santrallerini gezdi. Gördüklerini umutla anlatan köylüler, "Gezdik gördük, korkulacak bir şey yok" dedi.  

Bacadan buhar çıkıyordu

Çiftçi kadınlar, "Santral kirletecek, tarımı bitirecek diye anlatılıyordu. Çok önyargılı gittim geziye. Ama gördüklerim, bize anlatılanlarla aynı şey değildi. Öncelikle bacadan duman çıkmıyordu" dedi.

Anızlar ek gelir olacak

Kırşehir ve Çorum biyokütle santrallerini gezen çiftçi kadınlar, "Köylünün halini köylü bilir. Tarlanın yeniden ekim için hazırlanması zor bir süreç. Biyokütle santrallerin ekipleri bu atıkları tarladan evinin bahçesinden gelip alıyor. Ayrıca ek geliriniz oluyor" dedi. 

Çarşambalı Köylüler : Santralleri ve bölgeyi gezdik ön yargımızı yıktık