Çerkes Ruslan Ğuáşöé Samsun'a geliyor

TAKİP ET

"Şapsığ-Adığe Xase Eski Başkanı, Kafkas Halkları Konfederasyonu Son Başkan Vekili, Çerkes Aktivist Ruslan Ğuáşöé, 2017 yılının 11 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında yaptığı açlık grevi eylemini çeşitli etkinliklerle destekleyen Birleşik Kafkasya Derneği'ne şükranlarını sunmak için Samsun'a geliyor.

Ruslan Ğuáşöé, 09 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 19.30’da Samsun Birleşik Kafkasya Derneği’nde dernek üyeleriyle ve Samsunlularla bir sohbet toplantısında buluşacaktır.

Ruslan Ğuáşöe, 21 Mayıs 2017’de Kuzey Kafkasya’nın Karadeniz sahilindeki Şekhec’ey (Kiçmay) ve Golovinka köylerinde “Kafkas Soykırımı ve Sürgünü”nü anma etkinliğinde yaptığı apolitik konuşma ve dua sebebiyle acil sağlık sorunlarına rağmen 02 Haziran 2017 tarihinde zorla gözaltına alınmış ve 03 Haziran 2017 tarihinde Soçi-Lazarevski ilçesi Mahkemesi’nce 10.000 ruble para cezasına çarptırılmıştı. Üç yıl önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir bacağını kaybeden ve kalp damarlarından da rahatsız olan 68 yaşındaki Ruslan Ğuáşöe temyiz için Krasnodar Bölge Mahkemesi’ne gitmiş,  dosya yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye iade edilmiş fakat yerel mahkeme kararında ısrar etmiş ve para cezasını onaylamıştı. Rusya hukukundan ve adaletinden umudunu kesen Ruslan Ğuáşöe, Kıyı Boyu Şapsığ bölgesindeki köyü Şekhec’ey (Kiçmay)’de 11 Eylül 2017 Pazartesi günü kendisine uygulanan adil olmayan hukuk uygulamalarını ve kendi şahsında mensubu olduğu Adige (Çerkes) halkına karşı taraflı, adaletsiz, ön yargılı, ahlak dışı yaklaşımı protesto etmek amacıyla süresiz açlık grevine başlamıştı. Samsun BKD üyeleri de, Türkiye kamuoyunun dikkatini bu olaya çekebilmek için 29 Eylül 2017 Cumartesi gününden itibaren açlık grevine katılmıştı. Ruslan Ğuáşöe’nün 5 Ekim 2017’de açlık grevi eylemini sonlandırması üzerine Samsun BKD üyeleri de eylemlerini sonlandırmıştı.

Ruslan Ğuáşöé, Samsun’daki programından sonra İstanbul’da 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü “100. Yılında Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu”na onur konuğu olarak katılacaktır."

Etkinlik; 09 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 19.30’da Samsun Birleşik Kafkasya Derneği’nde gerçekleşecektir.

Adres; Bahçelievler Mh. Abdülkadir Geylani Sk. No: 2 (56'lar DSİ Arkası) İlkadım/SAMSUN

İrtibat Tel: 0 531 629 53 20 (Orhan Doğbay-Başkan)