Çerkesler, kadına değeri töreleriyle zaten yaşatıyor

TAKİP ET

Samsun Çerkes Derneği Kadınlar Komisyonu toplantısına, ' 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' damgasını vurdu. Kahvaltılı toplantıda dernek başkanı Sedat uygun Çekeslerin Kadına verdiği değeri anlattı. Uygun, 'Çerkesler kadına değeri töreleriyle nesilden nesile taşıdı, öğrendi ve zaten yaşatıyor, yaşıyor' dedi.

Samsun Çerkes Derneği yönetim kurulu üyeleri Merve Önal ve Arslan Bolat ile Dernek Başkanı Sedat Uygun Çerkes Derneği Kadınlar Komisyonu gününe katıldı. Kahvaltılı toplantıda Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Bolat ve Burak Bolat dernek hanımlarına çiçek takdim etti. 

Kahvaltı ve Çiçek takdiminin ardından konuşan Samsun Çerkes Derneği Başkanı Sedat Uygun, Öncelikle, Bütün Annelerimizin, kardeşlerimizin, eşlerimizin, dostlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi. 

TÖRELERİMİZ KADINA DEĞERİ ÖĞRETTİ 

Kafkasya’yı boydan boya gezen Belçikalı seyyah Jan Charle de Bess’ın  Kuzey Kafkasya Yolculuğum adlı kitabına değinen Başkan Uygun, seyyahın bu kitapta Çerkesleri anlatan şu kısmını okudu,  “Çerkes erkekleri yolda bir kadınla karşılaştığında atından iner, onu selamlar. Eğer yol tehlikeliyse ona, gideceği yere kadar eşlik eder. Erkeklerin oturduğu bir odaya bir kadın girdi mi, erkekler ayağa kalkar ona güzel sözler söyleyerek saygılarını dile getirirler. Sofrada bir kadın varsa sesler asla yükseltilmez ve kesinlikle tartışılmaz. Batıda kadına böylesine değer verilen hiçbir ülke, hiçbir toplum görmedim.” Bu alıntının ardından Uygun, “Görüldüğü gibi Çerkes toplumu töresinin gereği olarak kadını en üst düzeyde tutmakta ve ona hak ettiği değeri vermektedir. Törelerimiz bize bu değeri öğretti ve biz toplum olarak bu anlamı yaşıyor ve yaşatıyoruz” dedi.