Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı! Tarım Sigortası nasıl yapılır?

TAKİP ET

Tarım Sigortası yaptırmak için son başvuru tarihlerimiz ise ürünler bazında yapılmaktadır. Çiftçiler son güne kadar beklemeden hemen ürünlerini Sigorta yaptırmaları kendi lehlerine olacaktır.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; çiftçilere ürettikleri tarım ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürü Sağlam: ”Son yıllarda yaşanan küresel İklim değişikliğinin etkisiyle bitkisel ve hayvansal alanda faaliyet gösteren üretimlerimiz; don, dolu, fırtına, hortum yangın, heyelan, deprem sel su baskını ve kuraklık gibi meteorolojik olaylardan olumsuz etkilenmekte ve İlimizde önemli oranda yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleri de riske girmektedir.
Bu nedenle Çiftçilerimizin, yukarıda sayılan herhangi bir iklimsel olumsuzluk durumunda mağduriyet yaşamamaları adına Tarım Sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, TARSİM kapsamında olan riskler meydana geldiğinde 2090 sayılı ‘Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Devlet Yardımları’ndan istifade edemeyecektir.
İlimizde Tarım Sigortası poliçe sayısı her geçen sene artarak 2021 yılında 53.708 sayısına ulaşmıştır. 2021 yılı toplam pirim tutarı 51.610.255 TL. olup, bunun 27.894.968. TL’si Devletin ödediği pirim desteğidir. Ayrıca İlimiz genelinde zarar gören çiftçilerimize ise toplam  15.145.896 TL tazminat ödemesi yapılmıştır.
Değerli üreticilerimiz; Tarım Sigortası yaptırmak için son başvuru tarihlerimiz ise ürünler bazında ; Bugday 21 Nisan 2022, Şekerpancarı 31 Mayıs 2022 ,Ayçiçeği 10 Haziran 2022, Mısır 10 Haziran 2022, Çeltik 30 Haziran 2022 , Kenevir 1 Haziran 2022, Tütün  30 Haziran 2022 olarak belirlenmiş olup çiftçilerimizin son güne kadar beklemeden hemen ürünlerini Sigorta yaptırmalarının kendi lehlerine olacağını hatırlatmak isterim.  
Bu hatırlatmalar ışığında yapılması gereken; bir an önce size en yakın  Tarım ve Orman İl/ ilçe Müdürlüklerimize başvurarak (eksikse) Çiftçi Kayıt Sistemi’ne  (ÇKS) kayıt yaptırmak veya mevcut kayıtların güncellenmesi ile ardından da yetkili Şirket acanteleri aracılığıyla sigorta işlemlerinin yaptırılmasıdır.
Bol bereketli, kazasız belasız ve afetsiz bir üretim sezonu diliyorum.” dedi.  

Tarım Sigortası Nasıl Yapılır?
Ek-5 tarım sigortası uygulamasından faydalanmak isteyen kişilerin gerçekleştirmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Sigortayı yapmak için öncelikli olarak ''Ek-5 Tarım Sigortası'' formu doldurulmaktadır. Ardından kişinin kayıtlı olduğu muhtarlığa giderek doldurduğu formu onaylatması gerekmektedir. Yine bağlı oldukları il ya da ilçe tarım müdürlüğüne gidilerek ve söz konusu form için onay alınmaktadır. Ek-5 tarım sigortası formuna nüfus cüzdanının fotokopisi eklenip, SGK il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilmektedir. Evrakların teslim edilmesinden bir ay kadar sonra SGK tarafından bir form gönderilmektedir. Bu form ile Ziraat Bankası ya da Vakıfbank üzerinden prim ödemeleri yapılabilmektedir.

Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı Tarım Sigortası nasıl yapılır