Ekonomi uzmanı Dr. Şeref Oğuz: Samsun'un geleceği yerel aktörlere bağlıdır

TAKİP ET

Canik Belediyesi tarafından Yeni Türkiye'nin inşasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Yeni Türkiye Yolunda konferanslarının 6.'sına katılan ekonomi uzmanı Dr. Şeref Oğuz, Samsun'un geleceğinin yerel aktörlere bağlı olduğunu söyledi. Oğuz, "Bir şehrin geleceği yerel aktörlerin zihnindeki kenttir. Şehrin geleceği için yerel kabiliyet lazım. Canik'in vizyonunu uzun zamandan beri yakından izliyorum. Bu bakımdan şanslı insanlarsınız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2023, 2053 ve 2071 hedefleri çerçevesinde ortaya koyduğu Yeni Türkiye'nin inşasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Yeni Türkiye Yolunda Konferanslar Serisi'nin 6.'sı Canik Kültür Merkezi'nde yapıldı. Yeni Türkiye Yolunda Ekonomi  konulu konferansta Samsunlularla buluşan Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Gazeteci-Yazar Dr. Şeref Oğuz, Yeni Türkiye'nin önemini anlattığı konuşmasında, Samsun'un gelecekte önemli bir şehir olmasına giden yolu da gösterdi. Oğuz, "Bir şehrin geleceği yerel aktörlerin zihnindeki kenttir. Bu noktada bu şehir kendine has yerel kabiliyetlerini yeni üretim fonksiyonu üzerinden yeniden var etmek zorundadır. Canik'in vizyonunu uzun zamandan beri yakından izliyorum. Bu bakımdan şanslı insanlarsınız" dedi.

'TÜRKİYE'YE PİYANGO ÇIKTI'

Canik Belediyesi'nin yaptığı bu etkinliklerle Yeni Türkiye'nin altını doldurmaya çalıştığını ve Yeni Türkiye için gayret göstererek farkını ortaya koyduğunu belirten Oğuz, "Türkiye çok enteresan bir yerde duruyor. Baht dönencesi... Enerji koridorları artık dünyada Houston'da, Uzakdoğu'da, Çin'de, Pekin'de yapılmıyor, İstanbul'da yapılıyor. Sebebi, bir bakıma almadığımız Milli Piyango biletine piyango çıktı ve dünyanın merkezine getiren bir baht söz konusu oldu. Jeopolitik önemi bir anda artmış bir Türkiye var. Üç tarafı denizlerle, fakat 4 tarafı sorunlarla çevrili bir coğrafyada artan önemimizle birlikte yediğimiz dayağın da dozu arttı. En azından son 5 yıldır sürekli operasyonlar içerisinde. Türkiye'nin elinden çalınan büyümesini geri alma gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

'SORUNLARA RAĞMEN YÜZDE 4'LÜK BÜYÜME'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD ziyaretinde yabancı işadamlarıyla Türkiye ile ilgili yaptığı görüşmelerden örnekler veren Oğuz, "Oradaki işadamları, 'Türkiye eğer üretimini, paylaşımını, modelini yenilerse 2035'te dünyanın 9. ülkesi olacak' diyor. 10.11. ve 12. sırasında Fransa, Almanya ve Japonya var. Türkiye eğer üretmeyen üretimini yenilerse, değer üretmeyen süreçlerinden kurtulursa, iş, ilişki, iletişim süreçlerini ve daha önce var olmayan bilgi süreçlerini yenilerse bambaşka bir ülke olur. Yoksa topraklarımızda gözü olan pek çok insanın iştahı yükselmiş durumda. Son zamanlarda bunu siz de hissediyorsunuz. Suriye meselesi, Rus uçağının düşmesiyle beraber düşen petrol fiyatları, ambargoda destek verdiğimiz İran'ın vefasızlığı, Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarına rağmen Türkiye yüzde 4'lük büyümeyi sürdüren tuhaf bir bahta sahip. Sorun şu; Biz bunun farkında değiliz galiba" şeklinde konuştu.


'YENİ YOLDA ESKİ AYAKKABILARLA YÜRÜYORUZ'

Gelinen noktada Türkiye'nin artık eskisi gibi olmadığına vurgu yapan Oğuz, "Üreten bir ülkeyiz. Katma değeri fark ettik. İşbirliği ve iş bölümünü de fark ettik, ama henüz bunu hayata geçirecek güveni oluşturamadık. Yeni Türkiye, yeni yolda yeni ayakkabılarla yürümektir. Biz yeni yolda eski ayakkabılarla yürüyoruz. Eski ayakkabı, eski anayasadır, güvensizliktir. Eski, yürümeyen sistemimiz ve köhnemiş kurumlarımızdır. Yeni Türkiye'nin en büyük unsuru, kendi coğrafyasında kendisini koruma noktasında da yenilenmesidir. Artık kendi silahımızı kendimiz üretiyoruz. Üniversitelerin de nicelik sorununu çözdük. Çok şükür 200'e yakın üniversitemiz var. Ama nitelik sorununu çözemiyoruz. Yeni nesil daha donanımlı geliyor. Üniversitelerde hoca olmak istiyor bu çocuklar, ama 2 bin 500 lira para veriliyor. Asistanıyla aynı para. Bu olmaz. Bunlara çok fazla kaynak aktarmalıyız" ifadelerini kullandı.  

'GELECEK İÇİN YEREL KABİLİYET LAZIM'

Bir şehrin kalıcı olabilmesi için tarihi ve kültürel mirasa sahip olması gerektiğini ifade eden Oğuz, şunları söyledi: "32 milyar dolarınız varsa Nevada'da, çölün ortasında bir Las Vegas kurabilirsiniz ama bir Urfa'yı kurmak için Peygamberlere ve 13 bin yıla ihtiyacınız var. Bir Canik kurmak için binlerce yıla ihtiyacınız var. İkinci olarak bütün dünyadaki yerel kalkınma için doğal kaynaklar olması lazım. Ticaret yollarının üzerinde olacaksınız. Samsun İpek Yolu'nun üzerinde. Demiryolu, havayolu, denizyolu ve karayolu var. Fakat tarih sahnesinde ülkeler rekabeti yerine şehirlerin rekabetinin dünyaya hakim olduğu noktada ön plana çıkmak için üçüncü faktöre ihtiyaç var. O da yerel kabiliyetler. İşte sorun, yerel kabiliyetleriniz var mı, yok mu? Bir şehrin geleceği yerel aktörlerin zihnindeki kenttir. Bu noktada bu şehir kendine has yerel kabiliyetlerini yeni üretim fonksiyonu üzerinden yeniden var etmek zorundadır. Canik'in vizyonunu uzun zamandan beri yakından izliyorum. Bu bakımdan şanslı insanlarsınız."


BAŞKAN GENÇ'İ ZİYARET ETTİ

Konferans sonunda Dr. Şeref Oğuz'a Yeni Türkiye Yolunda Konferanslarına katkıda bulunması nedeniyle teşekkür ederek, adına dikilen fidanın sertifikasını ve Canik Belediyesi kurs merkezlerinde bayanlar tarafından perspektif sanatıyla yapılan üç boyutlu tablo hediye etti. Konferansa Başkan Osman Genç'in yanısıra AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Caner Göktepe, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Korucu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Oğuz ayrıca Başkan Osman Genç'i makamında da ziyaret etti. Ay-yıldızlı hizmet binasında makam kapısının olmaması ve binanın teknolojik donanımı nedeniyle Başkan Genç'i tebrik eden Oğuz, Canik Belediyesi kültür yayınlarının da Samsun'un tarihi kodlarının ortaya konması bakımından çok önemli olduğunu söyledi.