Fındık'ta hasat şenliği!

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Fındık Hasat Şenliğine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ordu'ya geldi.

Ankara’dan Ordu’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli beraberinde Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili, Ordu-Giresun Havalimanında Vali Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, AK Parti Ordu Milletvekilleri Dr. Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve il protokolü tarafından karşılandı.


3 Ülke Arasında Fındıkta İşbirliği Deklarasyonu Yayınlandı
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili, Vali Seddar Yavuz ve diğer protokol üyeleri ile birlikte Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçerek, fındıkta işbirliği deklarasyonu yayınladı.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, deklarasyonun amacından bahsederek, “Bu deklarasyonu Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan hakları arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek ve fındık alanında işbirliğini geliştirmek, üretim, kalite, verimlilik için potansiyel ve ihtiyaç duyulan bilimsel, teknik ve teknolojik işbirliğini sağlamak ve fındık alanında daha yakın bir işbirliği geliştirmek, ortak yararları ve ortak çıkarları gözetmek amacıyla yapmaktayız” diye konuştu.


Ulubey/Güzelyurt Mahallesinde Fındık Hasat Şenliği Yapıldı
Deklarasyonun yayınlanmasının ve protokol imzalarının atılmasının ardından, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve beraberindeki heyet, Fındık hasat Şenliğinin yapılacağı Ulubey İlçesinin Güzelyurt mahallesine hareket etti.
Burada düzenlenen Fındık Hasat Şenliği’ne,  Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili, Vali Seddar Yavuz, Ak Parti Ordu Milletvekilleri Dr.Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Ak Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydın, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, protokol mensupları, ziraat odaları başkan ve yöneticileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda fındık üreticisi katıldı. 

Fındık Hasat şenliğinde bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli sözlerine, “Sizlerle Karadeniz’in mavi boncuğu cennet yurdun zümrüt ocağı Ordu’da olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum sizlere sayın cumhurbaşkanımızın selamıyla geldim” diyerek başladı. 
Konuşmasının devamında fındık hasadının bereketli olmasını dileyen Bakan Pakdemirli, fındığın başkenti ve ekonominin lokomotifi Ordu’nun, bakanlığın da önemli bir üssü olduğuna dikkat çekerek, fındık denince akla ilk olarak Karadeniz bölgesinin geldiğini söyledi.
Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün dünyada fındık denince akla nasıl Türkiye geliyorsa ülkemizde de Karadeniz bölgesi akla geliyor. Tarımda ticarette sanayide dahası kültürümüzde fındık diye bir gerçek var. Bugün bölgede 592 bin aile 728 bin hektar alan üzerinde dünyanın en kaliteli fındığını yetiştiriyor. Meyvesinden yağına bu vesileyle bölgemiz insanına fındık üretiminde işlenmesinde ve ticaretinde gösterdikleri gayret ve verdikleri emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.  Fındık karateniz insanının baba ocağı demek. Özellikle hasat zamanı fındık paylaşma ortamı demek meyvesinden yağına kabuğundan yaprağına fındık ekonomik değeri ve besin değeri çok yüksek bir ürün. Bugün Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi konumunda fındıkta dünyada üretimde ve ihracatta birinci sıradayız. Üretimde geçen sene 515 bin tona ulaşmış durumdayız. Dünya fındık alanında yüzde 75’ine sahibiz. Son yıllar dünya ortalamasına göre dünya fındık üretimi yüzde 65 ila yüzde 70’i ülkemizde gerçekleştiriliyor. Yüzden fazla ülkeye yılda ortalama 250 bin ton iç fındık ihraç ediyoruz. Dünya fındık ihracatının da yüzde 76’sını gerçekleştiriyoruz. Fındık bugün ülkemiz tarım ihracatının bir numaralı ürünü toplam tarım ihracatımızın yüzde 10’nunu fındık oluşturuyor. Fındık ülkemize yıllık 2 milyar dolarlıkta gelir sağlıyor.” 
Bakan Pakdemirli konuşmasının devamında, Fındık Tahmin Komisyonunca yürütülen çalışmalar sonucunda 2019 yılı fındık rekoltesinin de 700 bin ton civarında olduğunu belirterek, 12 Nisan 2019 tarihinde yapılan Fındık Çalıştayına değindi.
Çalıştayda ortaya koyulan görüşleri ve alınan kararları bizzat takip ettiğinin altını çizen Pakdemirli, çalıştayda öne çıkan konulardan bir tanesinin de fındık fiyatının hasat öncesinde açıklanması olduğunu hatırlattı. Tarım Bakanlığı olarak 2019 yılında Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapmasını ve üreticileri memnun edecek fiyatın çalışmasını TMO ile birlikte yürütülerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu söyledi. 
Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılı TMO fındık alım fiyatının Giresun kalite 17 TL, levant kalite için 16.5 TL, sivri kalite içinse 15,5 TL olarak açıklandığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın fındık yetiştiricilerimize ne kadar önemsediğinin de açık bir göstergesidir. Buradan özellikle kendisine sizlerin nezdinde hassaten teşekkür ediyorum.” 
“Üreticinin ürünlerini, belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak, alım noktalarına getirmeleri büyük önem arz etmektedir”
Konuşmasının devamında TMO’nun fındık alım kriterlerine de değinen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, TMO’nun kaliteli ürün almak zorunda olduğunu altını çizdi. Bakan Pakdemirli “Yeri geliyor bu ürünleri bir yıldan fazla saklamak zorunda kalıyoruz.  O yüzden kaliteli ürünleri alıp tekrar değerlendirip zarar etmediğimiz sürece, biz hep iyi fiyatlarla sizlerin karşısına çıkacağız. 
Alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerin belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak, alım noktalarına getirmeleri büyük önem arz etmektedir. TMO kabuklu fındık üretenleri sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri rutubet oranı yüzde 6 ya kadar buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 a kadar çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve 6 çatlak kırık ve kabuklu fındık içerisinde olan iç fındık oranı yüzde 5 ve 6 yabancı madde oranı taş toprak vb yüzde 0.5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak olup ödemeler en geç 15 ila 20 gün içerisinde yapılacaktır. 
Üreticilerimizin alım esnasında zorluk çekmemeleri için ürünlerini kurutmaları sağlıklı olarak koruyabilecekleri çuvalların içine koyarak alım noktalarına getirmeleri, İl İlçe Tarım Ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek Çiftçi Kayıt Belgelerini güncellemeleri, ürünlerini randevu tarihinde TMO alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir. Alım noktalarında eksikleri gidermek, tamamlamak ve bunların sayılarını arttırmak çiftçimizin ayağına kadar hizmet etmek bizimde boynumuzun borcudur. İnşallah bunları TMO olarak en kısa zamanda tamamlayalım.” diye konuştu.
Alan Bazlı Destek Ödemelerine de değinen Bakan Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olarak fındığın her zaman arkasında olduğunu söyledi.
Konuşmasının devamında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan olarak “Fındıkta İşbirliği Deklarasyonu” yayınlandığını belirterek, amaçlarının üç ülke ile birlikte katma değerinin yükselerek üreticinin alın terinin hakkının verilmesi olduğunu ifade etti.
Bakan Pakdemirli, fındığın hak ettiği değeri bulması için sanayi ürününe dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanda ne kadar çok üreticimiz olursa, fındığın geleceği de o kadar çok sigorta altına alınmış olur. Bu sebeple yerli ve milli gıda olan fındık sanayisinin gelişmesi için her türlü adımı atacağız ve bu inisiyatiflerin de her zaman yanında olacağız. Verim, hastalıkla mücadele, depolama, pazarlama, tanıtım, iç tüketim gibi bazı konularda daha iyi bir seviyeye gelmemiz gerekiyor. Ürün ihtisas borsalarında fındık ve diğer stratejik ürünlerimizi alınır ve satılır konuma ve bu borsalarda işlem yapılır hale getirmemiz gereklidir. Bunu başardığımızda müstahsilin istediği zaman, istediği ürünü paraya çevirmesi mümkün olacak. Kırsal kalkınma yatırımlarının da desteklenmesi 13. etap başvuruları Ağustos ayının 2’si itibariyle başlamıştır. Bu program çerçevesinde bitkisel ürünlerin işlenmesi hayvansal ürünlerin işlenmesi su ürünlerinin işlenmesi soğuk hava deposu, çelik silah hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, yenilenebilir enerji kullanan sera, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, kırsal ekonomik alt yapı alanlarında hibe desteğimiz olacaktır. 81 ili kapsayacak olan destekleme programında Ordu’nun başı çeken illerimizden olacağına inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” 
“Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere su ürünleri kontrol teknesini hizmete sunacağız”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konuşmasının son bölümünde Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere su ürünleri kontrol teknesinin hizmete gireceğinin de müjdesini vererek, kıyı balıkçılarına 2 yıl önce verilmeye başlanan desteklemelerin 2019 yılında da devam edeceğini söyledi. 
Pakdemirli “Diğer bölgelere göre çok daha fazla tercih edilen Ordu bölgesinde yetiştiricilik kapasitesine ilave 5 bin ton artışı veriyoruz. Ordu’ya biz burada pozitif ayrımcılık yaptık yapmaya devam edeceğiz. Kıyı balıkçılarına 2 yıl önce vermeye başladığımız desteklemeleri 2019 yılında da arttırarak devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 
Fındık Hasat Şenliğine katılan Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov ise, bugün Ordu’da fındık bayramının kutlandığını belirterek, bugünün hem Türkiye için hem de Azerbaycan için kardeşlik ve dostluk günü olduğuna dikkat çekti.
Karimov, Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeşlik ve dostluk münasebetiyle tarihi kökleri olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir millet iki devlet. Siz bilirsiniz ki Türkiye’nin güzel günü iyi günü Azerbaycan’ın güzel günüdür. Türkiye’nin kötü günü Azerbaycan’ın kötü günüdür. Bugün biz Türkiye’nin en güzel ili olan Ordu’da bizim çiftçilerimizin, fındıkçılarımızın bayramını kutluyoruz. Bu bayram bu şenlik hem Azerbaycanlıların hem de Azerbaycan fındıkçılarının şenliğidir.” 
Şenlikte Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili de bir konuşma yaparak, şenlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, üç ülke olarak yapılan protokol sayesinde üreticilerin kazançlı çıkacağını söyledi.
Bakan Davitashvili, “Umuyorum ki bu işbirliği devam edecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sayesinde üç ülke adım attık üretim konusunda. Ve inanıyorum ki üç ülke de dünya pazarında kendi yerini alacaktır. Bugün Ordu’da meslektaşımın duyurduğu deklarasyona tamamen katılıyoruz ve umut ediyoruz ki bu deklarasyon sayesinde üreticilerimiz rahat bir şekilde üretim yapabilecekler, fındık fiyatları daha yüksek tutulacak ve üç ülke olarak işbirliği yaptığımız sürece birbirimize destek sağlayacağız. Bundan en çıkarlı en karlı yine üreticilerimiz olacak” diye konuştu.
Ak Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız ise, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ederek, Ordu’nun uluslararası arenada sesini dile getirerek, Ordu’nun fındığın başkenti olduğunu tescillediğini söyledi. Yediyıldız, fındığın milli bir dava olduğunu belirterek “Fındık tek geçim kaynağımızdır. Onun için bizim için çok önemlidir. Bundan sonra da Sayın Tarım Bakanım inşallah bundan sonra ki yıllarda bu fındık politikamızı devam ettirecek, hükümetimiz bu fındık politikasını devam ettirecek. Bu şölenleri belki bundan sonra Giresun’da veya bir başka fındık şehrinde hep beraber yapıp devam ettireceğiz diye umuyorum” diye konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise, bu yıl ki fındık sezonunda üreticinin yüzünün güleceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatları ile yeni fındık sezonunun güzel bir şekilde neticeleneceğini söyledi.
“Biz kolaylaştırmak için varız, memleket için varız” diyen Milletvekili Enginyurt sözlerini şöyle tamamladı: “Biz devlet için varız, biz her şeyden önce güzel şehrimiz Ordu için varız, Ordu insanını yüzünün gülmesi için varız. Tarım Bakanı ve bütün arkadaşları bugün bu meydanda Gürcistan’dan bakanımız ve iki millet tek devlet Azerbaycan bakanımızda bu meydanda. Tarım için varız, Ordulu için varız.” 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler de bir konuşma gerçekleştirerek, fındığın katma değeri yüksek çikolata ve diğer ürünlere çevrilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Güler, 2 Milyar Dolar döviz girdisi sağlayan bir ürünün çikolata ve diğer ürünlere çevrilerek değerinin 4-5 kat arttırılacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun için Tarım Bakanımıza teşekkür ediyorum ikinci ve üçüncü ürünler için yolumuzu açtı. Damızlık koyundan tutun, diğer ürünlere kadar, mantar dâhil, tüf mantarı dâhil bu çalışmaları birlikte yapıyoruz. Yani fındığın yeni kardeşleri olacak bundan sonra ve bu zenginliğimizi daha da arttıracak. Katma değeri yüksek ürünlerle birlikte zenginliğimize zenginlik katacağız. Bundan dolayı bizim ufkumuzu açan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımız değerli kardeşim Bekir Pakdemirli’ye özellikle teşekkür ediyorum ve aynı zamanda bütün halkımıza bu güzel mutluluğu birlikte fındık toplayarak, türküler söyleyerek, halaylar çekerek kutlamayı davet ediyorum.” 
Programın devamında Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan da bir konuşma yaparak, Türkiye ekonomisine fındıktan yaklaşık 2 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını söyledi.
Dünyada fındık üretiminin % 70’ini Türkiye’nin gerçekleştirdiğini ifade eden Soydan, “Böyle bir ürünün kıymetini değerini hepimiz biliyoruz. Bu sene fındık hasadına 10 gün kala fındık alım fiyatları açıklanmış ve fındık üreticilerimiz mutlu bir şekilde bahçeye girmiştir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili, Vali Seddar Yavuz, Ak Parti Ordu Milletvekilleri Dr.Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı ve diğer protokol mensupları, törenin düzenlendiği alanın yanındaki fındık bahçesine girerek, fındığı dalından toplamak suretiyle fındık hasadını başlatmış oldular.