Günde 50 kuruş bağış yapıyoruz

TAKİP ET

Samsun'da yerli dilencilerin yerini artık Suriye'den, Iraktan gelen dilenciler yerini aldı.

Köşe başlarında, otobüs duraklarında, alışveriş merkezlerinde sıkça rastladığımız bu kişiler aslında topladıkları paralarla ekonominin küçükte olsa bir kısmını ayakta tutuyor. Yapılan yardımlar küçük gibi görülsede yapılan araştırmada aslında yılda bu rakamlar milyarları buluyor.
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ‘Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırması’nın yayınladığı raporda kişi başı günlük ortalama 50 kuruş dilenciye veriyoruz. Kanal 24 muhabirinin yaptığı araştırmacı gazeteciliği örneğinde İstanbul'da iki saatte 50 TL topladığını gördük.
İŞTE O VİDEO

YILDA 13.7 MİLYAR BAĞIŞ
Türkiye’de yardım ve bağış yapanlar parayı dilencilere veriyor. Yılda kişi başına 209.6 liralık doğrudan yardım yapılıyor.
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) araştırmasına göre yılda toplam 13.7 milyar liralık bağış yapıyoruz. Yılda kişi başına 209.6 liralık doğrudan yardım yapıldığı belirtildi. Bu payın yaklaşık yüzde 25'i de dilencilere gittiği ifade ediliyor. Yaptığımız küçük bir araştırma sonucunda günlük ortalama 50 kuruş dilencilere yardım yaptığımızı gösteriyor.

BAĞIŞTA VAKIFLAR ÖNDE
Bu bağışların sadece 16.7 lirası sivil toplum kurumlarına 2 lirası da zorunlu olarak yapılırken kalan 209.6 liranın 53.2 lirası doğrudan dilencilere aktarılıyor. Bu da Türkiye’de dilencilere yılda toplam 3.2 milyar TL verildiğini gösteriyor.
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ‘Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırması’nın yayınladığı raporda Anadolu Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, ENKA Vakfı, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Sabancı Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı desteğiyle yürütülen ‘Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırması’, bir yılda yapılan tüm yardım ve bağışların toplamı kişi başı yaklaşık 228 TL olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada bu miktarın 209.6 TL’si dilenciler, fitre, zekat, akrabalar, diğer kişiler ve komşular gibi doğrudan, 16.7 TL’si kurumlara ve 2 TL’si zorunlu bağış olarak yapılıyor.

 

 

dilenciler ne kadar kazanıyor