Hamsi avı yasağı kalktı mı? Hamsi avı başladı mı?

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li 7 Şubat 2021 saat 00.01 itibariyle hamsi avı yasağın kalkacağını Samsun ziyaretinde açıklamıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yasal avlanabilir boy uzunluğu olan 9 santimin altındakilerin oranının artması nedeniyle yasaklanan hamsi avı, 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden gece yarısından itibaren başladı. Yasağın kalkmasıyla birlikte ‘vira bismillah’ diyerek Karadeniz’e açılan balıkçılar, hamsi avladı.


Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarının olumsuz etkilememesi için İstanbul Boğazının tamamı ile Karadeniz'de İstanbul İli Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu'ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda 8 Ocak tarihinden itibaren her türlü av aracıyla ticari amaçlı hamsi avcılığına 10 gün süreyle yasak getirmişti. Bakanlık bu süreyi iki kez 10’ar gün daha uzatarak 1 aya tamamlamıştı. 


Bakanlık, 1 aylık yasağın ardından ek tedbirlerle hamsi avına yeniden izin verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li 7 Şubat 2021 saat 00.01 itibariyle hamsi avı yasağın kalkacağını Samsun ziyaretinde açıklamıştı. 


Bu gece yarısından itibaren yasağın kalkmasıyla birlikte Karadeniz’de balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek denize açıldı. Devreye alınan ek tedbirler kapsamında denize açılmadan önce balıkçılar, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yazılı beyanda bulundu, denize açılan av teknelerine ise nezaret etmesi için en az bir görevli verildiği öğrenildi. 

Görevlilerin nezaretinde avlanan hamsiler, kentlerde belirlenen 2 noktadan karaya çıkarılarak, boy denetiminden sonra balık haline sevklerine izin verilecek. Hamside 9 santimetrenin altında avlanma ise yapılamıyor.

hamsi